Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ангел Кунчев: Грипът влиза в своите владения и вече е по-чест от Covid

Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Грипната епидемия и инфекциозните заболявания са теми, които се обсъждат интензивно по време на този сезон. Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев сподели своята оценка и информация по въпроса в ефира на "Нашият ден".

В интервюто доц. д-р Ангел Кунчев разкри, че този сезон грипната епидемия ще започне в град Смолян, където беше регистрирана сравнително висока заболяемост с 280 случая на 10 000 души. Също така там се наблюдава висок процент на отсъствия от училище, което довежда до въвеждането на ограничителни мерки от 18-и януари. Според него подобни ситуации се очакват и в други области, но е трудно да се прогнозира кога точно ще се задейства епидемичната вълна.

Доц. д-р Ангел Кунчев посочи, че заболяемостта с грип варира дори в рамките на една и съща община, и решенията се вземат както на общинско, така и на училищно ниво в зависимост от степента на заболеваемост. Тези решения се вземат с участието на общинските органи, Министерството на образованието и представители на Лекарския съюз, като целта е да се ограничи разпространението на грипа и да се предпазят повече хора от заразяване.

Според него грипът в момента има по-висока активност и се среща по-често от Covid-19. Изследванията в Центъра по заразни и паразитни болести показват, че грипът надделява над коронавируса с над 3-4 пъти. Основният щам, който се очаква да предизвика епидемията, е H1N1 "Виктория", който е включен в състава на всички ваксини, ползвани този сезон.

Относно ваксинацията доц. д-р Ангел Кунчев поясни, че в момента е важно да се ваксинират хората, но не следва да се разчита, че ваксината ще подейства веднага и ще може да изпревари епидемичната вълна. Грипът се предава много лесно и бързо, и заболяемостта се очаква да бъде висока, като в някои общини може да достигне до 200-300 и 500 случая на 10 000 души. Според него е добре да се предприемат мерки за предпазване от заразяване, тъй като над 80-90% от случаите протичат средно тежко.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна