Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Денислав Стойчев представя поколението Y в своя изложба

| Интервю

Фотографската изложба "Заедно за кратко. Милениали в България. 2010 - 2016" на младия документален фотограф Денислав Стойчев ще бъде открита тази вечер от 18.30 часа в Галерия "Синтезис". 

В периода между 2010 и 2016 г., който съвпада с последните му години в гимназията в Ямбол и началото на следването му в София, Денислав неизменно снима близкото си обкръжение от приятели и техни приятели, създавайки своеобразен портрет на своето поколение. Наричани милениали или поколението Y, това са родените между средата на 80-те и края на 90-те години на XX век, разказа самият Стойчев в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 

Снимка: Денислав Стойчев
"Ние бяхме в този период на върхова енергия, на емоционални търсения. Този период на съзряването, в който сме мислили, че ще бъдем достатъчно дълго, ако не вечно ще бъдем заедно, вечно ще бъдем млади, вечно ще бъдем енергични. Но след това, когато този светъл период мина, обръщаме се назад и всъщност виждаме, че всички тези компании, приятели на приятели, сме били заедно за кратко и всеки си е поел по своя път", разказа фотографът за концепцията на проекта. Според него това поколение е по-интровертно и тихо от предишното. 

"Това е нашият преход от детството към зрелостта, който съвпадна и с несигурния край на българския преход", споделя авторът.

Снимка: Денислав Стойчев
За Денислав, също както за повечето представители на поколението Y, съзряването е период на непрестанно търсене и пътуване между "тук" и "там" – между големия и малкия град, между България и чужбина, а фотографията се превръща в неговия "щит, пропуск и спасение".

Според него голяма част от българите не са уверени дали са в Европа и накъде им е пътят. Има несигурност в нашия обществен живот, смята той. 

Денислав Стойчев подчерта обаче, че много млади българи, живели в чужбина, се връщат у нас. В този смисъл той изказа мнение, че нещата се променят към добро.

Изложбата може да бъде видяна до 2 април. 

Интервюто на Ирина Недева с Денислав Стойчев в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна