Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната седмица на парите: Финансовата грамотност у нас

Снимка: Pixabay

Технологиите ни дават много шансове, но изискват повече усилия от гледна точка на нашата сигурност. Хората, които не са подготвени за предизвикателствата на дигиталния свят, се превръщат в потенциални жертви на финансови измами и неадекватни лични решения. В Световната седмица на парите темата за финансовата грамотност е на фокус. Според анализ, свързан с финансовата грамотност у нас, страната ни е малко над средното равнище, характерно за региона, който обхваща Румъния, Северна Македония, Хърватска, Черна гора, Молдова и Грузия. Сравнена със страните членки на ЕС, България е под средното ниво на финансова грамотност.

По повод ежегодната глобална кампания за повишаване на финансовата грамотност сред младите хора в "Нашият ден" гостува Ирина Илиева, изп. директор на "Джуниър Ачийвмънт" – организация, която работи в сферата на иконимическото образование и надгражда знанията, уменията и поведението, нобходими при взимането на осъзнати финансови решения. Международната мрежа за финансово образование към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) подкрепя и поддържа инициативата през годините. По думите на Илиева "Джиуниър Ачийвмънт" цели да предоставя базови познания, свързани с управлението на личния и семеен бюджет. "Да правим разликата между нужди и желания" – е водещ принцип, според експерта.

Координирани усилия в тази насока има на държавно ниво. Съществува Национална стратегия за финансова грамотност и план за действие, който изтича в края на 2024 година. Въпреки това България изостава спрямо развитите икономически страни в Европа и спрямо членките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В същото време страната ни има амбиции да стане част от международната организация ОИСР. Ето защо, според Илиева, е наложително да се научим да оптимизираме паричните средства, с които разполагаме, и да разбираме различните финансови инструменти, които се предлагат на пазара. Умението за критична преценка е особено важно в днешно време, когато масово се предлагат бързи рецепти за забогатяване.

Финансовата грамотност все още е тема табу в нашата народопсихология, смята Илиева, която призовава родителите да говорят с децата си за парите и тяхната стойност. Това предлага и програмата на организацията, насочена към най-малките ученици –  познания за основните икономически понятия, разбиране на семейния бюджет и обществените роли чрез игрови метод. 

"Организацията "Джуниър ачийвмънтс" е домакин на Световната седмица на парите. Освен че предоставя материали на всеки, който желае да организира инициатива, свързана с базовите финансови умения, екипът на Илиева заедно с партньори организира образователни събития. Гостът споделя за едно от тези събития, проведено в УНСС със студенти. Събитието разкрива как младите хора получават информация и употребяват различни финансови продукти като онлайн банкиране, плащане през телефона, онлайн пазаруване и дори търгуване с криптовалути. "Това, което ни направи впечатление, че най-голям процент от студентите получават информация от социалните мрежи", казва Илиева, според която това крие рискове. Експертът допълва, че много малко хора са запознати с това как могат да се проверят лицензираните финансови консултанти у нас, за да си дадат сметка за мотивацията на различните хора и институции, които промотират подобни услуги онлайн. 

"Едно от големите усилия на националната работна група към Министерство на финансите с участие на МОН, е свързано с разработването на единна финансова платформа, която ще има за цел да обедини всичко, създадено като ресурс от образователни организации като нашата и от различни финансови институции. Целта е да се информира всяка част от българското население какви са базовите неща, за които трябва да се внимава при взимането на кредит, кои са лицензираните консултанти и институции", заявява Илиева. Тя вярва, че това е обществено значима тема, за която повече трябва да се говори. Именно това е и идеята на Седмицата на парите, която се организира в над 100 държави.  

Книгата "Лични финанси. Третата революция", написана от професор д-р Даниела Бобева и професор д-р Красимир Маринов, е публикувана от "Джуниър Ачийвмънт". Според Илиева тя може да подобри финансовата грамотност на всеки, който желае да се ориентира по-добре в сферата. 

Много финансови услуги са дигитализирани в следствие на пандемията. Българските банки и финансови институции насърчават дигиталния модел на комуникация. Войната в Украйна също променя икономическата обстановка и задава въпроси, свързани с финансовата и дигиталната сигурност. Колкото повече достъп до финансови инструменти имаме, толкова повече нашата сигурност е свързана с разбирането на новите технологии, казва Илиева. Тя насърчава слушателите да обсъждат рисковете заедно със своето обкръжение и да внимават къде предоставят своите лични данни. Семействата и домакинствата трябва да припознаят темата като важна част от развитието на децата, заявява гостът и съобщава за няколко конкурса, организирани в тази връзка.

Конкурс "Моята паричка", насочен към деца от 6- до 12-годишна възраст. Малките участници могат да изпратят рисунка на измислена от тях валута, като ще получат образователна информация за функцията на парите.

Конкурс за видеорепортаж, в който младежи имат шанса да споделят как според тях 100 лв. могат да станат 150 лв. –  предизвикателство, което ще разкрие нова перспектива за това как младите възприемат парите.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна