Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои 11-a Академия за иновации

| обновено на 30.04.24 в 12:16
Снимка: Архив БНР

Иновациите, като двигател на напредъка, неизменно водят към подобрение на живота в обществото и стимулират икономиката на държавите. В противоположност, деновациите, тези технологични маловъведения, имат потенциал да влошат състоянието на обществото и да създадат застой в икономическото развитие. Разговорът с Леона Асланова, един от организаторите на предстоящата 11-а Академия за иновации в ефира на "Нашият ден", разкрива значението на иновациите за обществото и икономиката, както и предизвикателствата пред тях.

Събитието "Академия за иновации" се явява като важен форум за насърчаване на предприемаческите умения сред студентите и подкрепа на техните бизнес идеи. През 2024 година, това партньорство се разширява с участието на 16 български университета и 7 бизнес организации, които съфинансират организацията и провеждането на събитието.

Асланова споделя, че основната цел на "Академията за иновации" е да се превърне в център за споделено знание между университетите в страната, вземайки за пример иновационните центрове на университетите от бръшляновата лига. Събитието, което започва през 2014 година с университет в София, прерасна в национален проект, подкрепян от широк кръг от университети и партньори.

Леона Асланова

В интервюто си Асланова пояснява същността на иновациите като нещо, което променя облика на икономиката и обществото. Тя подчертава разликата между иновация и изобретение, като иновацията се отличава с реализация на пазара и масово приложение, докато изобретението може да остане само концепция. Примерите, които Асланова дава, отразяват как иновациите, като пералнята, кафе машината и други, променят ежедневието ни.

От друга страна, деновациите представляват технологични подобрения, които не непременно водят до подобрение на живота или икономиката. Въпреки че цифровизацията и новите технологии ускоряват процесите, те също така могат да донесат вреди и замърсявания на околната среда. Асланова предупреждава за необходимостта от внимателно балансиране на иновациите и технологичните напредъци, за да се гарантира, че те служат на обществото.

В заключение Асланова призовава за по-голямо доверие в обществото и консолидиране около общи цели за цялата държава. Само по този начин нововъведенията могат да бъдат по-лесно приети и да имат реален положителен ефект върху обществото. Необходимо е да се докажат ползите от иновациите и да се направи видимост на техните ползи в ежедневието на хората. В противен случай рискуваме да бъдем затънали в застоя и регреса, вместо да се движим напред към по-добро бъдеще чрез иновациите.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: innovationacademy.bg
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна