Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Чикаго

4
Снимка: Театър-школа "Артистисимо"

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Втория международен фестивал за авторска детска и юношеска драматургия и песен в Чикаго, САЩ. Трупата бе удостоена с първа награда във втора възрастова група, в раздел "драматичен спектакъл" за постановката "Изгубената честна дума"  от Иглика Пеева с режисьор проф. д-р Александър Илиев.  

Първа награда русенската трупа спечели и в трета възрастова група, в раздел "драматичен спектакъл“ за постановката на проф. д-р Александър Илиев "Ключ за седмото небе" от Иглика Пеева. 

За актьорски постижения бе присъдена първа награда за женска роля на Теодора Даскалова за ролята на Тея от пиесата "Ключ за седмото небе", а поощрителни награди взеха Боян Станков за ролята на Павел от "Ключ за седмото небе“ и Тодор Иванов за ролите на Нищоправятеля и Бал от "Изгубената честна дума“. 

Първа награда за режисура получи проф. д-р Александър Илиев за двете си постановки. Първа награда за драматургия бе присъдена на Иглика Пеева за пиесите "Изгубената честна дума" и "Ключ за седмото небе“. 

Участието на русенци във фестивала "Децата на България" бе част от проекта "Българска арт прегръдка", финансиран от Министерство на културата. 

Създател и директор на фестивала в САЩ е Бойко Антонов, а организаторите са от Малко българско училище в Чикаго, на чиято сцена се проведе събитието. При награждаването Иглика Пеева връчи на Живка Бубалова – директор на училището в Чикаго – знамето на Община Русе с уверението, че българската общност завинаги ще остане в сърцата на русенските деца.

Чуйте повече от звуковия файл.



Снимки – Театър-школа "Артистисимо"
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна