Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение сред протестиращите в Калифорнийския университет в Лос Анджелис

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До напрежение се стигна между пропалестински и произраелски протестиращи в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Зам.-кметът на града съобщи в социалната мрежа Х, че университетът е извикал полиция.

Група контрадемонстранти са се опитали да съборят палатковия лагер на пропалестинските протестиращи в кампуса на Калифорнийския университет. Полицията е откликнала на молбата на ректора Джийн Блок да се намеси. Телевизионни кадри от въздуха показват хора, които размахват пръти, за да разрушат импровизирана барикада за защита на пропалестинските протестиращи.

Късно снощи полицията в Ню Йорк арестува десетки пропалестински демонстранти, които се бяха барикадирали в сграда на Колумбийския университет. Освен аудитория "Хамилтън" органите на реда разчистиха и палатковия лагер, който беше издигнат от протестиращите срещу войната в Газа. Според телевизия NBC полицаите са арестували близо 100 души.

Атаката на 7 октомври срещу Израел от бойци на "Хамас" и последвалата израелска офанзива срещу палестинския анклав отприщиха най-големия изблик на студентски протести в Съединените щати след антирасистките протести през 2020 г. Миналата седмица протести имаше в колежа "Емерсън" в Бостън, в университета в Остин, щата Текса, студенти също демонстрираха в университета "Браун" в Провидънс, Роуд Айлънд, университета на Мичиган в Ан Арбър, Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж и Калифорнийската държавна политехника в Хумболт. 

Протестиращите настояват университетите да се откажат от финансиране от Израел и американското правителство да ограничи израелските удари срещу цивилни в Газа.



По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна