Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът „Червен, червен Великден” се проведе в село Извор

Четиринадесет великденски трапези си оспорваха първото място в конкурса „Червен, червен Великден”, който се проведе днес в радомирското село Извор. 

Представители на читалища от областите Перник и Кюстендил,на социални заведения в Радомирско и на училището в село Извор подредиха и представиха пред публика и жури характерни за Великден ястия.

Журито, оглавявано от етнолога Цветана Манова, имаше нелеката задача да оцени участниците и отличи онези трапези, които най-много се доближават до автентичната.

Победители тази година са самодейците от читалището в пернишкото село Черна гора. Те получиха плакет „Златно яйце” и парична награда. Сребърното и бронзовото яйце отиде при читалището в село Витановци и радомирското читалище „Бъдник”. За най-хубави козунаци бе отличено читалището в село Кондофрей, община Радомир, а наградата на кмета на Радомир Кирил Стоев, който лично присъства на конкурса, спечели читалището от брезнишкото село Долна Секирна.

Конкурсът е традиционен. Той бе организиран от община Радомир и читалище „Отец Паисий – 1927” в село Извор и се проведе за 12-ти път.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна