Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Васильонова: Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници

| Интервю
Валентина Васильонова
Снимка: Борислава Борисова

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина. Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ. 

"Темата за сезонния труд в ЕС и в частност в селското стопанство е особено важна, а за нас като синдикати - силно проблемна", каза тя и напомни, че е създаден европейски орган на труда за случаите на тежка трудова експлоатация, когато става дума за сезонна работа. По думите ѝ тези хора са уязвими по отношение на предоставяне на трудов договор, регламентирано работно време, осигуровки, настаняване и условия на труд

В сектора на селското стопанство има остър недостиг на труд, отбеляза Васильонова в предаването "Преди всички". По думите ѝ Северозападна България е печално известна като едно от най-донорските места, откъдето заминават хора. И това продължава да е така, подчерта тя.

Хората, които заминават, трябва да са максимално информирани, категорична бе Валентина Васильонова. Тя добави, че задължително трябва да имат трудов договор и да е ясно какво им се предлага, да е регламентирано работното време, почивката, извънредния труд. 

"Договорът трябва да е с ясни параметри и на български език", отбеляза тя и посочи, че най-честата злоупотреба с трудовите права е свързана с извънредния труд. 

По думите ѝ българските сезонни работници вече знаят какво да следят и искат. Но все още има хора, които рискуват и заминават, без да се информират, което е рисково, констатира Васильонова. 

Тя обясни, че има много възможности за сигнализиране при проблеми - има обявен телефон за България и за извън страната, има гореща линия при съмнение, че си обект на трафик. Има и създадена платформа специално за сезонните работници, в която всеки има възможност на български език да се сдобие с основна информация за 8 държави. 

Цялото интервю на Веселина Миланова с Валентина Васильонова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна