Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български празник в Лас Вегас навръх Великден

Снимка: facebook.com/bulgariansocietyofnevada

Великден събира сънародниците ни в Лас Вегас на вече традиционния Български фестивал. Тази година организаторите от Българо-американската асоциация в Невада са решили да направят събитието малко по-рано – на 5 май, за да съвпадне с православния Великден, съобщи за Радио България Мария Самичкова, говорител на асоциацията: "Имаме много специални официални гости – както представители на българската страна, като генералния консул в Лос Анджелис Бойко Христов, така и официални гости от местната управа на щата Невада".

Празникът започва по обед – в 12:00 часа, местно време, в Bruce Trent Park.

Мария Самичкова
"Имаме гости от различни щати на Америка. Г-жа Елка Русков, почетен консул на България в щата Вашингтон и организатор на турнето на документалната лента за Ваклуш Толев, ще бъде на фестивала заедно с режисьора на филма Николай Василев. Филмът "Ваклуш" ще се излъчи само няколко дни след фестивала във Вегас. Имаме и още един повод за празник – обичаната от всички певица Йорданка Христова има турне в Америка и ще бъде в Лас Вегас на 15 май – очакваме я с голямо нетърпение."

Фестивалната програма, подготвена от сънародниците ни за 5 май е изключително динамична и интересна. Специален гост ще бъде друга звезда на българската естрада – певицата Кичка Бодурова, която дълги години беше постоянен жител на Лас Вегас, а сега поделя времето си между България и САЩ.


"Също така ще имаме гости от Чикаго – Константин Маринов, който е ръководител на фолклорен клуб "Верея" и организатор на приключилия  преди броени дни голям тридневен фолклорен фестивал там. С част от гостите те идват тук при нас са във Вегас, за което безкрайно благодарим. Тук ще бъде ансамбъл "Българче" от румънския град Винга, област Банат. С тях ще си партнира нашата фолклорна формация "Жарава". Чакаме всички с наистина затаен дъх."

В програмата се включват също талантливи деца от клубовете по гимнастика, театралната работилничка "Джуджета в чекмеджета" и двете неделни училища в Лас Вегас – Първо българско училище "В.Левски" и Детска академия "Родна реч". Талантливи млади музиканти – българи и американци – от различни арт училища ще изпълняват музика от България, разказа ни още Мария Самичкова:

"Тази година сме подготвили много изненади, игри и много забавления за децата. Имаме си и генерален спонсор на събитието, и търговци, които ще предлагат много вкусна храна – българска, но не само. Празникът ни съвпада с "Cinco de Mayo" – един от най-почитаните празници на Мексико, затова ще има представители на тази страна,които ще предлагат вкусна мексиканска храна. Въобще ще бъде много празнично, много динамично – обещава Мария Самичкова от името на Българо-американската асоциация в Невада и допълва: – "Искам да честитя на всички българи православния Великден – бъдете живи и здрави! Светли великденски празници!"

Вижте още:

Информация: Мария Самичкова

Снимки: facebook.com/bulgariansocietyofnevada, личен архив на Мария Самичкова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна