Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети март на Западния бряг на САЩ – светлини в бяло, зелено и червено, тържества и… футболен турнир

Финикс, Аризона
Снимка: ГК в Лос Анджелис

Поздравителен сертификат към българската общност в Северна Калифорния ще бъде връчен от кмета на град Сънивейл г-н Лари Клейн. Той ще бъде специален гост на тържеството, организирано от училище от  "Хан Аспарух" в залива Сан Франциско.

"С огромна гордост съобщаваме, че кметът на Сънивейл, градът в който се посещава първият филиал на Bulgarian School "Kan Asparuh", San Francisco Bay, California, ще присъства на тържеството в училището по случай Националния празник на България. Присъствието му е по инициатива на Генералното консулство в Лос Анджлис. Специални благодарности на генералния консул Бойко Христов за подкрепата!" – написаха от школото, а тържествотозапочва в 11.30 ч. местно време.


Българите в Лас Вегас ще подкрепят националното самочувствие със …спорт. Футболна надпревара за купата "146 години свободна България" ще бъде акцент в празничната програма. Тя ще бъде връчена на отбора –победител от Ростислав Петков, световен шампион по силов трибой за мъже. Спортната проява ще бъде предшествана от Молебен за здравето на българския народ. На празника ще гостуват деца от театралната работилничка “Джуджета в чекмеджета” и ученици от ПБУ “Васил Левски” в Лас Вегас. Празничната церемония ще завърши с участието на талантливата българска поп-фолк певица Мая Делчева – съобщава за Радио България Мария Самичкова, говорител на Българската асоциация в Невада, САЩ. Покана за празника е отправена към всички сънародници, "към братята сърби", както и към "всички, които уважават Националния празник на България".


За трета поредна година българската общност в Лос Анджелис пък ще се събере на 3 март в парковото пространство пред сградата на Общинския съвет в калифорнийския град, зданието ще грейне в цветовете на българския трибагреник. Екипът на Консулството, децата и учителите от българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Лос Анджелис и танцьори от фолклорната група „Хоротропци“ ще очакват сънародниците ни за запалването на светлините в 18.30 ч. местно време, като осветлението ще продължи през цялата нощ.

Всяка година инициативата се разраства в нови градове и щати по Западното крайбрежие, с което Генералното консулство цели както да зарадва все повече сънародници в САЩ в празничния ден, така и да се подчертаят силните връзки на приятелство, партньорство и сътрудничество, които свързват народите на двете съюзнически страни, посочва генералният консул Бойко Христов в информация по повод събитието.

Портланд

За първи път тази година ще бъде осветен мостът „Морисън“ в Портланд, щата Орегон, който представлява главна пътна артерия за центъра на града. За втора поредна година ще бъде осветена и сградата на общината в град Финикс, Аризона, както и виенското колело в гр. Сиатъл, Вашингтон, където към инициативата се присъедини Българският център за култура и наследство в Сиатъл. "Очакваме към инициативата на Генералното консулство в Лос Анджелис за отбелязване на Националния празник на България да се присъединят и други американски градове", допълва Бойко Христов.

Сиатъл

Вижте също:

Съставил: Елена Каркаланова 

Снимки:  Генерално консулство на България в Лос Анджелис, Facebook /Mladen Raychev

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10