Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска театрална работилница за българчета вдигна завеса в Лас Вегас

16
Снимка: Мария Самичкова

С празнично настроение и много вълнение вдигна завеса приказната театрална работилница "Джуджета в чекмеджета". Това е първата българска театрална детска трупа в Лас Вегас и е реализирана дългогодишна мечта на сънародничката ни Диана Николова. "Настана прекрасен театрален празник – представихме пиесата с голямо желание, децата дадоха всичко от себе си", казва инициаторката на събитието пред сътрудника на Радио България на Западния бряг Мария Самичкова.


Малките актьори са българчета от 3 до 12-годишна възраст, които се представиха като истински професионалисти в представлението с адаптирани приказки "Коледни вълшебства" и "Кати и лошото джудже", умело режисирани от мис Диана. Сред тях са и Косара Маджарова, Александър Иванов, Талийн Нанева и Дейвид Недялков, които разказаха за своите роли и вълшебствата в живота – чуйте ги:

Заниманията с театър на децата на сънародниците ни в Лас Вегас са изключително полезни за изучаването на българския език, категорична е Диана Николова:

"Освен изучаването на български език, български драматурзи, децата попадат в много ситуации, в които обогатяват своята емоционална култура, съпреживяват различни персонажи. Щастливи са, на сцената проявяват тъга, щастие, биват добри или лоши, и по този начин научават много за живота" – обяснява ръководителката на трупата.


Диана е родена в Русе – град с богати културни традиции и винаги се е вълнувала от изкуството – театър, музика, балет. Самата тя има опит в самодейна театрална трупа, а сега се успява да сътвори театрално вълшебство за децата на сънародниците ни във Вегас.

"Вълшебствата съществуват и искам да пожелая на всички да вярват в тези вълшебства, много здраве, много любов, повече усмивки и всичко, от което се нуждаят – да получат!"

Интервюта: Мария Самичкова, Лас Вегас

Снимки: Мария Самичкова, Facebook / Elka Rouskov 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54