Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Сунгарска: Има ламтеж, има претенции, има безкрайно високо его, но няма смирение

Иван Сунгарски: Имаме страхотен капацитет, трябва само да намерим себе си

В очите на всеки втори има пустота, каза със съжаление той

| Интервю
Снимка: Таня Милушева

Имаме страхотен капацитет, трябва само да намерим себе си. Това каза пред БНР Иван Сунгарски - народен представител от СДС в 37-ото и 38-ото Народно събрание. 

"Винаги има надежда, когато имаш нагласата да се вгледаш в себе си. Надявам се, че тази бездуховност, тази безотговорност на хората, които имат отговорността да управляват тази държава, най-скоро ще намери естествения си завършек. Политиката не е мръсна работа, напротив - може би това е най-човеколюбивото занимание в света - да се занимаваш със съдбата на хората, защото тези хора трябва да мислят за другите, а не за себе си. Рано или късно благодатта Божия ще дойде на нашата земя отново, защото сме свещена земя".

В предаването "Преди всички" Сунгарски сподели, че се чувства длъжник към родовата памет:

"Мисля, че не направих необходимото, за да изпълня заветите, в които съм възпитан. /.../ Очакванията ми като човек, който е минал през всички фази на гоненията и чийто баща беше жертва на режима, след 10 ноември нещата да тръгнат в съвсем друга посока - за съжаление не се случиха. Духовността не можа да се върне и това е ежедневната ми молитва. Всеки ден, минавайки покрай няколко храма в центъра на София, обръщам се с най-сърдечна молитва към Господ - да върне вярата, благочестието и достойнството на този велик някога народ". 

"Кой знае защо отрицателите на богатството изведнъж проявиха афинитет към богатството. Всичко духовно, вместо да бъде възстановено, беше потиснато до степен такава, че днес вече почти всеки втори човек, който срещам по улиците - в очите му има пустота, което е много трагично", спомня си Сунгарски за времето след промените. 

Според него сме загубили способността да мислим не за ценности, а за добродетели

"Ценностите са в джоба, добродетелите са в сърцето и душата на хората. Но за да има такова нещо, трябва да има среда. Много от нещата, които се случват в България, се дължат точно на политическата мимикрия - на хора, които до вчера клеймяха вярата и богатството, а днес са най-големите богаташи и вярващи". 

В днешния Разпети петък неговата дъщеря Катя Сунгарска, която е говорител на Спешна помощ в София, отбеляза напредъка в медицината и констатира, че все пак в повечето случаи животът надделява над смъртта

В миналото най-почетните хора в едно населено място са били даскалът, докторът и попа, напомни тя и каза със съжаление, че днес не вижда голямо преклонение пред тях

"Огромен брой хора търсят лекарска помощ с размахване на пръст, с претенции, с агресия - това е толкова нелогично". 

"Преди тези 35 години, когато ни заля вълна от вяра, че нещо добро ще се случи, заля ни надежда - така, както и Възкресението дава надежда, но всъщност никой не ни беше научил, че не може да има външна промяна, без да има промяна във всеки един от нас, вътре в главите ни и вътре в душите и сърцата ни". 

В днешния ден в обществото, в което живеем, смирението отсъства, категорична е Сунгарска: 

"Има ламтеж, има претенции, има безкрайно високо его, но няма смирение, няма човеколюбие. Ние нямаме усещането за общност, за единение, ние забравихме да се обичаме".

Цялото интервю на Таня Милушева с Иван Сунгарски и Катя Сунгарска в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна