Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътища към устойчивостта

"Пътища към устойчивостта" е изследване на Атанаска Станчева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН с подзаглавие "Нови културни перспективи във взаимодействието човек – околна преда през призмата на две природозащитни движение в България".

Един от важните за "Изгрев" и за мен аспекти на изследването на д-р Станчева е този свързан с храната и производителите на храна в България. Дали сертификатът за био продукция е достатъчен, за да изгради доверие между производители и потребители, какво е чиста храна и как обществото ни се стреми към нея? Какви са възможностите ни днес да създадем хранителни кооперативи и какви са пречките пред това?

Не на последно място в "Пътища към устойчивостта" се говори и за това какво е "хранителна независимост" – въпрос, който сякаш обединява в себе си всички други въпроси, а отговорът му е свързан с отговорността, която носим за себе си и за природата, често пъти неосъзната и неприета отговорност.

Книгата, както всяко етнографско изследване, разглежда вече отминал за селското ни стопанство и за обществото ни период, но интервютата с респонденти и анализите на изследователката отбелязват тенденциите, нагласите и възможностите ни за устойчивост в бъдещето.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл:


По публикацията работи: Росица Михова

Горещи теми

Войната в Украйна