Изгрев

неделя, от 6.00 до 7.00 часа

Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции, родовата памет и приемственост в занятията, инициативите и дейностите за подобряването на качеството на живота в малките селища. Разяснява политиката за развитие на селските райони и възможностите за усвояване на средствата по европейските програми. Проследява осъществяването на контрола по опазването и стопанисването на язовирите, рибните басейни, горите; опазването на националните и природните паркове, природните и биосферни резервати; обсъжда законодателните предложения и промени в горския сектор и във всички отрасли на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите. Търси мнение и коментар от страна на експертите. Следи тенденциите в развитието на селскостопанската наука у нас и по света; предлага актуална информация за опита на други страни, за важни селскостопански кампании, за движението на цените на селскостопанската продукция по борси, пазари и тържища. Предаването "Изгрев" е насочено както към производителите, преработвателите и жителите на отделните селища, така и към специалистите в различни местни и държавни институции, според случая и към законодателната власт.

Екип на предаването: Елена Кортел, Елина Величкова

Публикации

Честит рожден ден на Елена Кортел

„Зад мен стои цяла България“ обича да казва Елена Кортел, авторка и водещ на предаването „Изгрев“ по програма „Христо Ботев“. Тази визитка далеч не изчерпва професионалните занимания на Елена, но дава представа за обхвата на работата й. През годините тя..

публикувано на 23.10.18 в 12:30
Добри Хубенов в двора на къщата за гости в село Горно Брястово, Хасковска област.

Сбъднат сън

Семейството на Добри и Марияна Хубенови живее своя сбъднат сън заедно с дъщерите си Габриела и Християна. В село Горно Брястово, в района на Хасковските минерални бани те са изградили чудна къща за гости, която има с какво да изненада и малки, и големи, с..

публикувано на 19.04.18 в 09:55
Животновъдът Али Местанов от община Антоново, който отглежда с помощта на сина си осемдесет дойни крави и обработва хиляда и двеста декара земя

Животновъди от сърце

Али Местанов от община Антоново, роден в този край, е останал там заедно със семейството си и с малкото си животновъдно стопанство. Малко, но с големи грижи - да си животновъд, при това в малко селище, в днешно време е изключително трудно. И, ако си кажете:..

публикувано на 29.01.18 в 15:20
В стогодишната бакърджийница на улица „Житна чаршия“.

Златни ръце, златно сърце!

Сто години в бащината бакърджийница на майстор Добрин Николов от Самоков звънчето на вратата посреща и изпраща сръчните стопани и купувачите на домашни изделия и суверини, изковани от мед. Не мога да откъсна очите си от топлото сияние на саханите, тавите и..

публикувано на 28.12.17 в 09:00
Димо Йорданов от Варна – пчелар номер едно за 2017 г.

Пчелар номер едно за 2017 година

Димо Йорданов от Варна е пчелар номер едно за тази година, избран от вестник „Пчела и кошер“. Пчелинът му е в община Суворово. Без много да афишира пчеларското си потекло, дори пред семейството си, той упорито и с много желание продължава да следва пътя на..

публикувано на 20.12.17 в 09:10
Професор Светла Русева сред учените от института „Никола Пушкаров“, придобили академичните звания професор и доцент за последната година.

Грижата за земята започва от почвата

Цивилизацията се развива и загива заедно с почвите си! – тази мисъл на професор Юстус фон Либих, основател на теорията за минералното хранене на растенията, би трябвало да ни държи нащрек за опазването на едно от основните богатства на Земята. От общата..

публикувано на 14.12.17 в 08:55
Съдружниците Георги Софиянски и Валери Милованов, двама от собствениците на рибното стопанство „Кохоферм“ в община Самоков, изградено по оперативна програма „Рибарство и аквакултури“

Български инвеститори, българска продукция

Трима съдружници, Валери Милованов, Георги Софиянски и Георги Стефанов, са създали изцяло рециркулационна рибна ферма. Това е сложна система, която осигурява отглеждането на чиста продукция от тихоокеанска сребърна сьомга, наричана още кохо...

публикувано на 03.12.17 в 10:05

Овощарството във Ветрен дол и запазването на стари наследствени сортове в Копривщица

Вятърът е дал името си на село Ветрен дол в Пазарджишка област. Той носи на местните хора само благодат. Обгрижва ласкаво градините им, дворовете, овошките, които тук виреят най-добре може би от цялата ни страна. Затова и разсадът, отгледан тук, се тачи..

публикувано на 20.11.17 в 10:45

Свободата и щастието от обичаното занятие

Щастието е многолико понятие, както знаем, за различните хора то има различни измерения... Но когато умни хора, с дълбока душевност и обич към работата говорят за щастливо време с доста болежки, неволи, сред които и трудно набавяне на вода... – човек се..

публикувано на 16.11.17 в 09:35

Тазгодишната реколта от пшеница е рекордна за България

• Богата и качествена зърнена реколта – информация и коментари за добивите. • Многопрофилното земеделско стопанство на Божидар Митов и семейството му в Североизточна България – източник за добри доходи за тях и хора от района. Документален разказ.

публикувано на 27.08.17 в 07:30