Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Спас Ташев: Голяма изненада ще е разместване на гласовете на II тур на президентските избори в РС Македония

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Моят извод е, че РС Македония няма близка европейска перспектива. И двамата кандидати за президент имат антиевропейска риторика, но Гордана Силяновска е по-агресивната, докато Стево Пендаровски е по-умерен. За мен е напълно възможно да има обрат и да спечели сегашният президент. Това ще стане ясно съвсем скоро.

Това каза доц. Спас Ташев от Институт за изследване на населението и човека към БАН.

В предаването "12+3" той коментира утрешния балотаж за президент на Република С Македония и парламентарните избори.

"С по-голяма политическо значение са парламентарните избори, защото Северна Македония е парламентарна държава, президентската институция има представителни функции. Лично моето очакване е, че парламентарните избори ще потвърдят преразпределението на политическите сили, което беше на първия тур от президентските. Изборната победа на опозиционната до този момент партия на ВМРО-ДПМН няма да бъде изненада. По-скоро голяма изненада ще бъде евентуално разместване на гласовете при втория тур на президентските избори", коментира доц. Ташев.

И обясни, че това е реалистично, "тъй като ще повлияят гласовете на албанските партии, а те заявиха , че няма да подкрепят президент, който има антиевропейска риторика".

Доц. Ташев прогнозира, че в близка перспектива не се очертава възможност да започнат преговори за ЕС, "тъй като партията, която се очаква да победи е с ясно изразена позиция против вписването на българския народ в Конституцията на Северна Македония, а има зададена европейска рамка".

"И без промяна на Конституцията и вписването на българския народ няма как Северна Македония да започне преговори. От страна и на двамата кандидати за президент няма заявка за промяна на Конституцията. Реално погледнато Северна Македония,  въпреки че е изправена пред парламентарни избори, тя няма реални избори, тъй като всички кандидати говорят едно и също. За мен този политически модел копира политическия модел на Русия и Беларус", коментира доц. Ташев.

Според него в изборите роля ще изиграе и третият важен фактор - негласуващите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна