Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мото шествие с поклоннически маршрут днес от Плиска до Варна


Мото шествие под надслов „По пътя на вярата и буквите“ ще се проведе тази събота, 11 май - денят, в който Българската православна църква чества Светите равноапостоли Кирил и Методий. Маршрутът ще е поклоннически и ще премине през обекти свързани с ранното християнство и разпространението на българската писменост. Началото ще е от 12,30 часа от Голямата базилика в първопрестолната българска столица Плиска, където ще бъде отслужена празнична литургия, направен водосвет и ще има концерт на детски състави, след това мото шествието ще продължи през Двора на кирилицата - културно-исторически комплекс в Плиска. Там ще бъдат поднесени венци на паметника на Св.св. Кирил и Методий и ще завърши край Варна в ранносредновековния манастирски комплекс „Света Богородица“ в местността Караач теке, известна сред варненци като „Пчелина“. Този обект е открит от археолозите през 1921 година, в последните 25 г. негов основен изследовател е проф.Казимир Попконстантинов, който след пристигането на мото шествието, около 16 часа (според предварителната програма) ще разкаже на аудиторията всичко най интересно за този манастир и за ранното християнство по българските земи.  През 2018 г. беше разкрита от археолозите цялата сграда и стопанските помещения, което направи възможно съставянето на изображение на манастира (виж снимки).

В това поклонническо мото шествие ще се включат мото клубове от Варна, Шумен и Нови пазар. Проявата е първата от съвместните проекти между Варненска и Шуменска област, съгласно сключено преди Великден, обяви професор Андрияна Андреева, областен управител Варна. Партньорството между държавните администрации има за цел знакови за двете области туристически обекти и паметници от културно-историческото ни наследство да бъдат популяризирани и съхранени като част от дейностите за постигане на устойчив туризъм в двата региона.

Ранносредновековният манастирски комплекс „Света Богородица“ край Варна е със статут паметник от „национално значение“ от 2015 г. със заповед на тогавашния министърът на културата Вежди Рашидов. Директорът на РИМ-Варна Игор Лазаренко припомни, че комплексът е един от няколкото големи от периода на ранното християнство. Доказателство за това е големият скрипториум. Тогава днешните земи на Североизточна България са били много гъсто населени. Но, за да бъде посещаван манастирския комплекс от организирани туристи е необходимо да бъде направен път, вкл. за автобуси и място където да паркират, каза директорът на РИМ-Варна археологът Игор Лазаренко. Той припомни, че вече над 10 г. се очаква държавните институции в столицата, сред които и министерства да предоставят съответните документи, вкл. подробни устройствени планове, които ще дадат възможност за развитие на обекта. Районът на манастирския комплекс беше много дълго време непроходим, сега е разчистен, но същия проблем остава за ранно християнския манастир в месността Джанавара, подчерта Лазаренко. И така вече над 15 г. се говори за поклонически туризъм, който да обедини Аладжа манастир с манастирите край Джанавара и Пчелина.

Областната и местната администрация, в лицето на областния управител професор Андрияна Андреева (на снимката в ляво) и на Десислава Георгиева (на снимката в дясно), от дирекция „Култура“ на община Варна се ангажираха да съдействат за уреждането на документацията.

Специално за тази пресконференция от фонда на музея бяха извадени и показани първия печат на Цар Борис Първи покръстител намиран в България и печат на неговия наследник на трона – синът му Цар Петър.

Княжеският манастир е строен от Цар Борис Първи покръстител през 9-ти и е съществувал до 18-ти век, по данни на археолозите. Имал е голяма черква, кула с параклис, огромен скрипториум, библиотека, училище, монашески общежития, ковашка работилница. Според изследователите комплексът е уникален по своята планова схема и размери, без паралел в българската и византийската строителна традиция.

Припомняме думите на археолога проф.Казимир Попконстантинов, който  над 25 г. проучва забележителните средновековни манастири в с.Равна, Провадийско и в месността Караач теке, свързани със Света Богородица, покровителка на Варна, че благодарение на този манастир в нейните покрайнини празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. 

По публикацията работи: Мариела Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна