Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Път и паркинг за туристите трябват до уникалния Манастир в Караач теке

Въстановка на манастира в Караач теке

Община Варна получава правото на безвъзмездно управление за 10 г. на шест имота публична държавна собственост, попадащи в обхвата на Средновековния Манастирски комплекс в месноста Караач теке, известна сред варненци като „Пчелина“. Тази новина е дългоочаквана от археолозите, вече над 20 г. проучват Комплекса, но поради липсата на ПУП (Подробен устройствен план) на територията на обекта досега те не можеха да търсят финансиране по проекти за развитието му.  "А интересът на чуждестранните учени е огромен. Дано варненските управници се събудят и обърнат поглед онова бижу, което пренебрегват вече токова време. Нито един кмет, нито един областен управител в продължение на 17 г. не е стъпвал горе. Трябва загриженост, защото състоянието, в което е е много трудно да бъде възприет". Това споделя един от дългогодишните изследователи на този паметник от „национално значение“ археологът проф.Казимир Попконстантинов. "Десет години е максималният възможен срок за това безвъзмездно право. Когато изтича договорът най-вероятно ще поискаме удължаването му с още 10 г. Тези шест терена са сервитутни на обекта. Като ги вземем от държавата ще ги предоставим на Регионалния исторически музей за стопанисване и те ще си предвидят средства по проекти и програми за облагородяване и атракционизиране на самия обект", коментира за Радио Варна Петко Бойновски – директор на Дирекция „Общинска собственост, икономика и стопански дейности". За да бъде Средновековният Манастирски комплекс посещаван от организирани туристи е необходимо да бъде направен път, вкл. за автобуси и място където да паркират, каза за Радио Варна и.д. директор на РИМ-Варна археологът Игор Лазаренко. Комплексът е със статут паметник от „национално значение“ от 2015 г. със заповед на тогавашния министърът на културата Вежди Рашидов. "Тогава бяха предоставени два от тези шест парцела, най-вероятно е вследствие на някаква грешка или пропуск. Това забави изготвянето на ПУП за обекта и включването му в потенциални проекти. Сега вече можем да мислим за неговото социализиране", каза Лазаренко. Преди всичко предстои допроучването на обекта. Т.г. разкопките ще продължат под ръководството на проф.Попконстантинов, този път с финансиране от Министерството на културата, отбеляза Лазаренко.

Княжеският манастир е най-големият раннохристиянски манастирски комплекс в Европа. Строен от Цар Борис Първи през 9-ти и е съществувал до 18-ти век, по данни на археолозите. Имал е голяма черква, кула с параклис, огромен скрипториум, библиотека, училище, монашески общежития, ковашка работилница. Според изследователите комплексът е уникален по своята планова схема и размери, без паралел в българската и византийската строителна традиция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Главчев: Моряците от "Галакси Лийдър" не са пострадали при последната атака на Израел

Плененият от хутите кораб с български моряци "Галакси Лийдър" не е пострадал при последната атака на Израел срещу пристанище Ходейда. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНТ .  От думите му стана ясно, че се водят преговори за освобождаване на българските моряци, съобщават от Българската национална телевизия...

публикувано на 01.10.24 в 12:25

Правителственият самолет излита за втори полет до Ливан

Очаква се втори полет да излети за евакуация на сънародниците ни в Ливан около 12:16 часа от София. Самолетът ще кацне в Бейрут в 13:00 ч. Засега е известно за 160 българи, заявили желание да се евакуират от Ливан, заяви вчера служебният премиер Димитър Главчев, след като първият полет кацна на Летище София с 89 български граждани на борда...

публикувано на 01.10.24 в 12:12
Снимката е илюстративна

Заповед увеличава гаранциите, които дават фирмите за ремонтите във Варна

От днес, 1 октомври 2024 г., е в сила заповед на кмета на Варна, според която се увеличават до четири пъти гаранциите, които строителните фирми плащат на общината при ремонтни дейности и прокопавания в урбанизираната територия. Съгласно измененията  фирмите вече ще депозират до четири пъти по-големи суми като гаранции за качествено възстановяване..

публикувано на 01.10.24 в 12:09

Без медицински екипи и спасители по плажовете от днес, каква е равносметката от сезона?

От днес, 1 октомври, по плажовете вече няма медицински екипи и спасители.  Само два са тежките случаи, на които са се отзовали медицинските екипи във Варна и областта през лято 2024-та, обобщи за Радио Варна д-р Иван Иванов, управител на Диагностично-консултативния център I "Св. Клементина". Горещините са били предпоставка за случаи на колабирали..

публикувано на 01.10.24 в 10:30

Началото на ремонта край Двете кули - най-рано от 10 октомври

Големият ремонт на ВиК в района на Двете кули на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република" до входа на Варна от магистрала "Хемус“ ще започне не по-рано от 10 октомври или минимум една седмица след срещата на ВиК Варна с ръководството на общината.  Това съобщи в официалния си профил в социалните мрежи кметът Благомир Коцев...

публикувано на 01.10.24 в 10:18

От днес спират № 209-бърз

Спира обслужването на автобусна линия 209-бърз, съобщиха от общинското дружество "Градски транспорт".  Промяната влиза в сила от днес, 1 октомври. 

публикувано на 01.10.24 в 09:44

Отменят тестването на BG-Alert и системата за ранно предупреждение

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от Министерството на вътрешните работи.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Очакваше се тестът да се проведе в..

публикувано на 01.10.24 в 09:41