Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Дочев. 90 години от рождението на художника

4
Снимка: БТА

В галерия "Райко Алексиев" се представя експозиция, в която за първи път публиката може да види до 6 юни цялостно и разностранно експонирано изкуството на един от забележителните художници на нашето време – Петър Дочев. Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението му.

Това е един от най-важните артисти "в процесите на промяна и развитие на съвременната българска живопис. Неговите черни, идеално лъснати графитни композиции, плод на дългогодишни експерименти, са решително преодоляване на традиционната живопис и дръзко нахлуване в трансцеденталните сфери на абстрактното", пише изкуствоведът Димитър Аврамов в своето изследване за неговото творчество.

Екипът на изложбата Станислав Памукчиев, Любен Генов и Долорес Дилова, предлагат респектираща и особено ценна среща с творчеството на Петър Дочев. Произведенията експозицията са собственост на семейството.

Чуйте запис от интервю на Юлия Петрова с художника през далечната 2001 година, както и проф. Станислав Памукчиев в разговор за изложбата след записа.

Снимка – БТА, СБХ

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени