Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще въведе мерки за борба с нелегалната заетост

Снимка: mlsp.government.bg

Близо 10 млн. евро приходи годишно губи Фондът за социално осигуряване в Кипър заради работа "на черно", обяви социалният министър Янис Панайоту. Правителството предприема засилени мерки за справяне с недекларирания труд, които ще бъдат обсъдени днес със социалните партньори.

8% от работната сила, или почти 40 000 души, работят без договори и осигуровки, показват целевите инспекции, извършени през последните месеци от Министерството на труда, Министерството на вътрешните работи и полицията.

Най-критичен е строителният сектор, където наетите незаконно достигат 13% от проверените на обектите близо 8000 работници. На тези нарушения са подложени основно граждани на трети страни.

Увеличаването на нелегалната заетост е тревожно и правителството ще приложи допълнителни мерки, за да я ограничи и намали значително, заяви министърът на труда Янис Панайоту преди заседанието днес на Консултативния съвет към министерството.

Сред мерките е засилване на съвместните проверки на Инспекцията по труда и Имиграционния отдел на полицията. Ще се разследват връзки между работодатели, които наемат незаконно чужденци, и трафиканти на нелегални имигранти. Правителството предлага и законопроект за удвояване на глобата на работодателите, като тя стане 1000 евро на месец за всеки недеклариран работник.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна