Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествена конференция за 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

Снимка: pixabay

В Кипър днес се провеждат специална извънредна сесия на парламента и тържествена конференция, посветени на 20-ата годишнина от присъединяването на страната към ЕС.

В честванията за юбилея ще се включи президентът Никос Христодулидис, както и представителите на Кипър в Еврокомисията, Европарламента и други европейски институции.

"Кипър може да се изправи днес пред международни предизвикателства като равноправен член на могъщ съюз от държави, с тяхната ценна икономическа и социална подкрепа", заяви председателят на кипърския парламент Анита Димитриу в посланието си за Деня на Европа.

Сред акцентите във встъпителната ѝ реч пред празничната пленарна сесия днес ще са необходимостта от защита на ценностите на ЕС, на мира и стабилността в Европа и региона, както и твърдият ангажимент за тях на кипърския парламент. Тези позиции бяха подчертани в приетата от него специална декларация.

Участниците в юбилейната конференция ще обсъдят колективните постижения, общите предизвикателства и бъдещия курс на държавите-членки на ЕС.

Видео поздравление ще отправи председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Гости на тържествените прояви са представители на ръководствата на парламентите на Гърция, а също на Малта, Словения и Литва, които влязоха в ЕС заедно с Кипър.

Празничните събития продължават с европейски информационен ден в събота.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна