Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свалени дронове в Украйна и Русия

Сателитна снимка показва руски бомбардировачи на военното летище Енгелс в Саратовска област на Русия, поразено след успешна украинска атака с дрон на 4 декември 2022
Снимка: REUTERS

Руската противовъздушна отбрана е свалила няколко украински дрона над територията на страната.

По-рано украинският президент отново призива за ускорени доставки на оръжия и боеприпаси за украинската армия.

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус, обяви, че страната му ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS. Писториус, който посети Вашингтон, поясни, че те са налични в резерва на американските въоръжени сили и ще бъдат платени от Берлин. Изданието "Украинска правда" припомня, че първите установки HIMARS бяха предоставени на Киев от Съединените щати през 2022-ра, както и че досега са получени 40. Президентът Володимир Зеленски призова партньорите на Украйна да ускорят обещаните доставки на оръжия и боеприпаси, за да може украинската армия да отнеме инициативата на руските сили на фронта.

"Ако бъдат ускорени доставките на оръжия, ще можем да спрем окупаторите на изток, където те в момента имат инициативата. Това не е тайна. Трябва да ги спрем и самите ние да им я отнемем. Ясно е от какви системи имаме нужда, и от какво количество", заяви Зеленски.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила всичките десет изстреляни от Русия дрона през изминалата нощ, съобщиха военновъздушните сили на Киев. В публикацията в Telegram се казва още, че Москва е изстреляла и две управляеми зенитни ракети. Не е ясно какво е станало с тях.

Украинско нападение с дрон е причинило пожар в завод в руската Калужка област, съобщи местният губернатор. "Пожарът вече е потушен, според предварителните данни няма пострадали", каза още Владислав Шапша.

Междувременно председателят на Държавната дума Вячеслав Володин обяви, че руският президент Владимир Путин е внесъл в долната камара на руския парламент кандидатурата за министър-председател на сегашния премиер на страната Михаил Мишустин.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна