Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на детската книга в Сливен

Фестивала на детската книга в Сливен - 2024 г.
Снимка: Стоян Радев

За 26-та поредна година в Сливен се състоя фестивала на детската книга, организиран от регионална библиотека "Сава Доброплодни", Министерство на културата и община Сливен. БНР е медиен партньор на проявата. 
Фестивалът е единствен по рода си в страната, който изцяло обръща внимание на детската книга, книгоиздаване и илюстрация. 

Националната награда на фестивала "Константин Константинов", която е разпределена в четири категории – "Автор", "Цялостен принос", "Илюстратор", "Издателство“"и награда на детското жури бе връчена на тържествена церемония в Драматичния театър "Стефан Киров" в присъствието на служебния заместник-министъра на културата Амелия Гешева.

С много настроение от водещите на церемонията по награждаването Елена Петрова и Руслан Мъйнов, музика и танци от младите таланти н музикалното училище в Бургас се проведе церемонията по връчването на наградите "Константин Константинов" на хората, посветили таланта и живота си в писането на детски книги  и илюстрациите към тях.

Благой Димитров

В залата на драматичния театър в Сливен дойдоха малки и големи, за да поздравят и подкрепят своите любими автори. След голямата еуфория наградените споделиха своите чувства и планове пред медиите. В категория "Автор“"отличието получи Благой Димитров за книгата  "Тринайсет чудовища за Хелоуин".

Цвета Брестничка

За "Цялостен принос" наградата бе връчена на писателката Цвета Брестничка, автор на 4 книги за възрастни и 15 за деца. Тя вече е била носител на наградата в категория "Автор“ през 2023 за книгата “Истории с крачета".

Елена Жаблянова

В категория "Илюстратор" наградата отиде при Елена Жаблянова. Призът беше връчен за илюстрациите и художественото оформление на книгата "Коледунка" на Мая Дългъчева.

Никола Райков

За шеста поредна година беше присъдена и награда на детско жури в категория "Автор". То определи за носител на наградата писателя Никола Райков за книгата му "Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче".

По време на тридневния фестивал се проведоха много срещи с автори на детски книги във сливенските училища, изиграха се редица представления на различни сцени и бе направена изложба с илюстрации.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна