Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: За момента изборите стоят малко далеч от сънародниците ни в чужбина

| Интервю
Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова

"Като че ли за момента изборите стоят малко далеч. Може би и рутината след толкова поредни избори относно техническата организация прави така, че хората са спокойни. Утвърдихме механизма на т.нар. автоматични секции, нещата са планируеми, организирани своевременно. Едни добри текстове, като ги оставихме да поработят няколко години, виждаме как вършат една добра работа". 

Това коментира пред БНР Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК, относно организацията на изборите в чужбина.

До 24 часа на 14 май трябва да приключи възможността за подаване на заявления за гласуване, за да могат да бъдат оформени секциите. Към този момент над 26 хил. са заявленията. Най-много са за Турция - 17 хил., следва Германия с 1600 и Великобритания с 1400 заявления. 

Според него интересът към българските национални избори можеше да бъде по-голям, ако депутатите бяха направили последната стъпка в създаването на избирателен район извън страната. А последната стъпка е методиката, по която да се определят броя мандати за този район, добави Манов и обясни, че той съществува, но стои на "трупчета". 

В предаването "Преди всички" той бе категоричен, че е необходима максимална прозрачност и откритост във връзка със софтуера и машините за гласуване.

Относно видеонаблюдението Стефан Манов изказа мнение, че трябва да се подобри качеството на видео потока - така че да се вижда по-добре. Идеята е да сме в ситуация на превенция, а не на последваща акция, напомни той. 

Според него има какво да се подобри и в обученията

Той постави отново и въпроса за стандартизиране на параваните.

Цялото интервю на Силвия Великова със Стефан Манов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна