Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" с план за разполагане на своя база в Турция и атаки в съседни страни

Демонстрация на бойци на "Хамас", Газа, октомври 2022 г.
Снимка: АФП

Ислямисткото палестинско движение "Хамас" е планирало да създаде тайна база в Турция и терористични клетки на други места, за да координира атаки срещу израелски цели в съседни страни, включително други членове на НАТО, съобщи вестник "Таймс", позовавайки се на видени от негови журналисти документи, заловени от израелската армия.

Документ, озаглавен "Създаване на база в Турция", е открит в дома на Хамза Абу Шанаб, началник на щаба на Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в Газа. Той описва усилията на Израел да упражни натиск в Ивицата Газа през последното десетилетие, което е накарало "Хамас" да се защитава.

В резултат на това, според неназования автор на плана "няма друг избор, освен да се действа с големи усилия за създаване на военни центрове, които ще бъдат база за специални операции, които могат да укрепят силите на съпротивата военно, дипломатически и морално". Така е предложено да се създаде клон за сигурност в чужбина, който ще бъде в състояние да извършва разузнавателни и военни операции в бъдеще.

Документът определя тригодишен план с цел "създаване на много военни клетки и тайни квартири в много страни", където да последва обучение и практическо планиране на саботажи и убийства.

Сред споменатите мишени са кадри на "Мосад" - израелското външно разузнаване - и "влиятелни израелци".

В документа се споменава също "саботаж на израелски военноморски кораби" и "отвличания".

Планът включва подробности относно финансирането и персонала, който ще бъде изпратен за създаване на базата в Турция. Не е ясно дали планът е бил приложен преди "Хамас" да започне атаката си на 7 октомври, на която Синуар се смята за основен инициатор, или в Турция са били създадени клетки, уточнява "Таймс".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна