Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските лидери осъдиха покушението срещу словашкия премиер

Автор:
Изглед към мястото, където беше извършено покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо, Хандлова, Словакия, 15 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България категорично осъжда бруталното нападение срещу министър-председателя на Словакия. Това написа в социалната мрежа  X (Twitter) президентът Румен Радев.

Подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо, посочва държавният глава и добавя: "Молим се за живота на Роберт Фицо".
Осъждаме категорично атаката срещу Робърт Фицо, пожелаваме му бързо възстановяване, сила и кураж на семейството му, се посочва в публикация на българския Министерски съвет в социалната мрежа Х. 

Служебният премиер Димитър Главчев изрази съпричастност:

"Категорично е неприемливо това. Няма какво да коментираме повече. Изразихме съпричастност. Надявам се колегата - премиер на Словакия, да се възстанови бързо и да бъде отново с нас на работа".

В публикации във Фейсбук лидери на парламентарно представени партии също осъдиха покушението срещу премиера на Словакия, като изразяват надежда той да се възстанови.

Фицо беше прострелян в град Ханлова пред местния Дом на културата, където отивал за среща със свои поддръжници. Той е с опасност за живота. 
Според местни медии стрелецът е 71-годишен мъж, който е задържан.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени