Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омара "Бомбино" Моктар с два камерни концерта в София

"Туарегският Джими Хендрикс" от Нигер и групата му ще представят смесена електро-акустична програма в зала "Сингълс" на НДК в две поредни вечери (22 и 23 май)

3
Бомбино (в средата) с Джакраве Юба Диа (бас) и Кори Уилхелм (барабани) на първото им гостуване в България (ноември, 2023 г.)
Снимка: Sofia From Sofia

След фурора си на голяма клубна сцена у нас в началото на миналия ноември Бомбино реши да повтори и потрети с два концерта във формат "limited edition"за по 180 човека всеки – на 22 май, сряда, и на следващия ден – 23 май, четвъртък, в зала "Сингълс" на НДК (вход А4). Поканата, както и миналия път, идва от платформата "Афровизия" и фестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР.

Омара "Бомбино" Моктар е роден през 1980 в Тидене, на 80 км от Агадез, центъра на туарегската цивилизация в Нигер. С избухването на Туарегското въстание (в различни части на Мали и Нигер с цел отвоюване на автономия) от 1990 семейството му бяга в Алжир. Електрическата китара открива в тинейджърските си години в Алжир и Либия, учейки се от видеозаписи на Джими Хендрикс и Марк Нопфлър. През 1997 се завръща в Агадез. Само десетилетие по-късно за първи път бива издадена негова музика под името Group Bombino - в концертния албум Guitars From Agadez, Vol.2 на сиатълския лейбъл Subleme Frequencies. Точно тогава обаче, през 2007, избухват нови туарегски бунтове в Нигер, на които държавата отговаря със серия от брутални репресии. Електрическата китара бива забранена за туарегската общност, тъй като централната власт вижда в нея символ на бунта. Двама от тогавашните членове на групата на Бомбино са екзекутирани, а той самият успява да се спаси в Буркина Фасо. Tам се присъединява към групата Tidawt, също изгнаници от Нигер, с които е поканен за първи път и в САЩ като част от фестивал, посветен на туарегската култура. Американският саксофонист Тим Райс пък го кани за специален проект, с музика на "Ролинг Стоунс", като накрая Бомбино свири заедно с Кийт Ричардс и Чарли Уотс.

"Не виждам китарата като пушка, а като чук, с който да съградя дом за туарегския народ"Бомбино

В Буркина Фасо Бомбино среща и филмовия продуцент Рон Уаймън, който му помага да направи добри записи на музиката си. През 2010г. след утихването на конфликта и помирението между враждуващите страни, той се завръща в Нигер, където изнася концерт в пустинята пред над хиляда души, документиран във филма Agadez, the Music and the Rebellion.

Дан Ауербах от The Black Keys продуцира албума му Nomad (2013), издаден от Nonesuch Records. Междувременно военното напрежение в северната част на Мали ескалира и пътищата на Бомбино и на Tinariwen се пресичат за поредица от концерти в Париж, с които те обръщат вниманието на света към проблемите на туарегите в Северна Африка.

Следва американско турне, съвместни концерти с Робърт Плант, Гогол Бордело и Амаду & Мариам, a шестият му студиен албум Deran (2018), записан в студио, собственост на краля на Мароко, е номиниран за "Грами" в секцията "Най-добър уълрд мюзик албум".

В София Бомбино идва в класическо "афро-Джими Хендрикс трио" – с музикантите си Кори Уилхелм (барабани и перкусии, САЩ) и Юба Диа (бас, Мавритания) + втори китарист: Кауисан Мохамед Алхасан. Музиката, която ще свирят, е от най-новия им албум Sahel (2023), като в програмата и на 22 май, и на следващия ден, 23 май, ще има както бесен пустинен рокенрол като през ноември миналата година в София, така и песни за акустична китара, калабаш и джембе като в най-новото участие на групата в сешъните на KEXP.

Концертите са посветени и на Деня на Африка, който се пада в същата седмица (25 май, събота) и ще бъде отбелязан със специално събитие пак там – в зала "Сингълс" на НДК, а подаръкът за публиката е, че и трите вечери (22, 23 и 25 май) по трима от присъстващите ще спечелят билет за следващия голям африкански концерт на "Аларма Пънк Джаз", а именно този на Вийо Фарка Туре, сина на краля на западноафриканския блус, на 2 юни в Голямата зала на клуб *Mixtape 5*. Там пък ще бъде обявена официално и есенната африканска програма на "Аларма".

А по БНР повече за серията африкански събития можете да научите в "Аларма" по програма "Христо Ботев" – този петък, 17 май, от 21:30 до 23:00 ч. и в понеделник (на 20 май) в "Пулсиращи ноти" по "Хоризонт" от 22:05 до 23:00 ч. и в "Аларма Югозапад" час по-късно по Радио Благоевград – от 23:05 до полунощ.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени