Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е за традиционния габровски карнавал

Режисьорът Светослав Славчев: Сатирата винаги е била криво огледало на нашето ежедневие

| Репортаж
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна
Снимка: Велина Махлебашиева

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал. Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците, чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите.

Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не война!" по аналогия с антивоенния лозунг на хипи движението от 60-те години. Забавните епизоди в карнавалното шествие са 74.

След габровската котка, в 6 часа в утрешния ден ще се подредят маскирани и костюмирани деца и възрастни, гости и местни жители от училищата и фирмите, от театрите, общината, танцовите клубове и читалищата в града.

"Тази година съм решила да бъда индийка. Завърнах се преди около месец от обучение в Индия и като видях колко е цветно, шарено, ароматно, екзотично там, реших да вляза в тази роля", разказва Милена Илиева.

Част от карнавалните макети, чиито глави художниците крият до деня на карнавалаКарнавалното шествие е низ от сюжети, извадени от живота. Показва не просто очевидното, а го интерпретира.Така в габровското увеселение МОЧА пада, издига се Статуя на свободата, но между първо и второ действие Бай Ганьо упорито се стреми да се възкачи на пиедестала.

Картини, в които на прицел са ценностите ни, кривиците ни, които метафорично разказват за обществено–политическия живот у нас, за глобалното и за местното преливат една в друга в габровското шествие. Тази година на фокус ще са разделението в обществото и битките помежду ни, разкрива режисьорът на карнавала Светослав Славчев.

"Освен в световен мащаб, войната като война я разглеждаме и като войната в интернет, хейтът, който се излива, всякакви форми на вражда. Либералите и консервите, показани не като политически фигури, а по-скоро обществото ни – кой за какво се бори, кой срещу какво протестира. Целта на сатирата винаги е била да е криво огледало на нашето ежедневие."

Отличителни за габровското шествие са мащабните макети, които от три месеца скулптират художници и техните помощници в карнавалната работилница и до последно доизкусуряват детайлите. Тази година макетите са 19, като най-внушителните по размери достигат почти 5 метра височина. За направата на конструкциите са отишли 18 кубика стиропор, желязо, арматура, рабица, хартия, стотици килограми лепила и бои. Правят се макети и по проект на приятели на карнавала – карикатуристите от "Прас-прес".

Политическата сатира е острието на габровския карнавал. На знаковите родни политици и на световните лидери са посветени не един и два епизода от тазгодишното издание. И понеже сме в предизборна кампания, не можем да разкрием много, но режисьорът на карнавала уверява, че не е пропуснат никой от разпознаваемите кандидати за властта. По думите му, присъстват всички, а творците са били обективни в пресъздаването на образите:

"Кой каквото си е надробил през тази една година, както сме го видели, това се е показало."

В 06.00 часа утре потегля шествието на габровци, чийто житейски подход открай време е да побеждават със смях.

Снимки: Велина Махлебашиева

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени