Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затваря ли единствената денонощна библиотека в Студентски град?

| Репортаж
Снимка: Ава Ненова

Първата денонощна библиотека в София ще затвори след по-малко от месец. Това споделиха нейните създатели в публикация в социалните мрежи и благодариха на повече от 3000 читатели, посетили уникалното място в Студентски град.

Причините за затваряне на библиотеката са липсата на доброволци, които да посрещат желаещите да четат, както и на средства за издръжка на помещението, в което се намира библиотеката. Надежда за нейното спасяване обаче има.


Преди пет години група приятели, студенти в Софийския университет, се сблъскват с проблема, че библиотеките затварят твърде рано или работят с ограничено време. Това ги принуждава да учат по заведения, бензиностанции, магазини и кафенета. Именно тази неудобна ситуация им вдъхва идеята да създадат денонощна библиотека - разказаха Мартина Георгиева и Цветомира Гяурова.

След една година усилено търсене на финансова помощ, такава идва от Столичната община, а колеги се включват в ремонта на помещенията и започват да дават дежурства в единствената по рода си денонощна библиотека в Студентски град.


През петгодишното си съществуване библиотеката се сблъсква с много проблеми и недостатъчна подкрепа. Наемът на помещението се поема от общината само през първите няколко месеца. Все още няма желаещи да дежурят в библиотеката, въпреки апелите към доброволци и младежки организации.

Библиотеката се издържа само от абонаментните карти на студентите. Таксите за посещение са съобразени с бюджетите на учещите се, за да бъдат достъпни за всички.

В Студентски град има над 100 места за хранене, пиене, забавление. Има около 100 000 официално живеещи. Тоест за едно заведение - средно по 1000 студенти, и все още една библиотека - за който има интерес.

Снимки: Ава Ненова

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна