Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се прави в единствената геомагнитната обсерватория у нас?

| Репортаж
Снимка: БТА

Единствената  геомагнитната обсерватория в България се намира в Панагюрище. В нея с висококачествена апаратура се извършват различни изследвания, като измерването на големината и посоката на магнитното поле. Обсерваторията е на повече от 80 години и е част от световната мрежа "Интермагнет", а данните, които постъпват там са в реално време. Те са достъпни за широката аудитория чрез сайта на Института по геофизика, геодезия и география към БАН, под чието ръководство функционира геомагнитната обсерватория.  

Геомагнитната обсерватория в Панагюрище е уникална по  рода си, разказва ръководителят й доц. Методи Методиев от Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

"Никъде другаде в България не се извършват такива измервания". 

Мястото за изграждането на обсерваторията  не е случайно.

"Направени са измервания, а и Панюгюрище е географски център на държавата. Апаратурата работи по 24 часа в денонощието".

Ние сме част от мрежа с данни, събирани от целия свят, посочи още той.

Според учените от БАН,  2024 година е започнала сравнително спокойно. До момента е имало няколко кратки магнитни бури, без да са отчитани екстремни стойности. Какви са тайните на този космически феномен?

"Магнитното поле на Земята се изучава от много време. Тези измервания са важни, за да следим как се развива и как влияе на други процеси. Без магнитно поле изобщо не би могло да има живот на планетата. То ни защитава от слънчевата радиация".

С напредването на технологичното развитие, ежедневните геомагнитни показатели стават достъпни за нас, но тази информираност не трябва да ни прави тревожни. Съвременният човек е изложен на влиянието на магнитното поле по същия начин, както и първите хора на Земята. В това няма нищо необичайно.

"В големия град сме изложени на доста сериозни магнитни полета". 

Магнитните бури са предупреждение по-скоро за големите технологични компании, тъй като при екстремни стойности съществува риск от срив в системата.  Но и тук развитието на техниката е напреднала до толкова, че да се създават резервни защити, които да намалят щетите върху важните  обекти и инфраструктури.

В повечето случаи усещането за дискомфорт при съобщение за магнитни бури е на психическа основа.

"Нищо различно няма да ни се случи от това, което се е случвало  на всички преди нас". 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна