Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелските сили са нахлули за кратко в град Дженин на Западния бряг

Продължава и офанзивата в Газа

Палестинци, ранени при израелска бомбардировка, са докарани в болница Ал Акса в Дейр ал Балах, Ивицата Газа, 21 май 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Израел продължава военната си офанзива срещу "Хамас" в ивицата Газа на фона на поисканите от Международния наказателен съд заповеди за арест на премиера Нетаняху и военния министър.
Израелските сили са нахлули за кратко в град Дженин в окупирания Западен бряг. При операцията са убити седем палестинци, включително един лекар, а девет са ранени, съобщи палестинското здравно министерство. 

По негови данни над 35 650 е достигнал броят на загиналите цивилни палестинци от началото на израелската офанзива срещу "Хамас". 

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху гневно заклейми искането на прокурора Карим Хан от Международния наказателен съд за заповеди за арест за него, министъра на отбраната на Израел и лидерите на "Хамас" заради предполагаеми военни престъпления в конфликта в Газа.   
 
"Искането е морален позор с исторически мащаби," заяви Нетаняху.
Президентът на Съединените щати Джо Байдън нарече заповедта за арест "възмутителна". Той подчерта, че няма равнопоставеност между Израел и "Хамас".

Германия и Великобритания също разкритикуваха стъпката с мотива, че тя ще задълбочи още повече конфликта в Близкия изток. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна