Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху определи решението на МНС като абсурдно и насочено срещу целия Израел

Президентът на САЩ го определи като "възмутително"

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд в Хага да поиска заповеди за арест срещу него и неговия министър на отбраната е абсурдно и че този ход е бил насочен срещу целия Израел.

"Отхвърлям с отвращение сравнението на прокурора в Хага между демократичния Израел и масовите убийци на "Хамас". С каква дързост сравнявате "Хамас", който уби, изгори, изби, обезглави, изнасили и отвлече нашите братя и сестри с израелските войници, които водят справедлива война, различна от никоя друга. Това е пълно изкривяване на реалността", посочи Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

Той определи хода на прокурора на МНС като нов вид антисемитизъм.

"Граждани на Израел, обещавам ви едно - опитът да ни вържат ръцете ще се провали. Като министър-председател на Израел обещавам, че никакъв натиск и никакво решение на който и да е международен форум няма да ни попречи да ударим тези, които искат да ни унищожат", подчерта той.

Президентът на САЩ пък определи като "възмутителни" молбите на главния прокурор на МНС за заповед за арест срещу представители на израелското ръководство.

"Позволете ми да бъда ясен: каквото и да намеква този прокурор, няма равностойност, при това никаква, между Израел и "Хамас". Ние винаги ще стоим до Израел срещу заплахите за сигурността му", подчерта Байдън, предаде Ройтерс.

В отделно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че Вашингтон "фундаментално отхвърля" решението на МНС, тъй като то няма да помогне за разрешаването на конфликта в региона, добавяйки, че сравняването на Израел и "Хамас" е "срамно" и че Международният наказателен съд няма юрисдикция в такъв случай.

""Хамас" е брутална терористична организация, която извърши най-лошото клане на евреи след Холокоста и все още държи десетки невинни хора като заложници", посочи той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оранжев код за дъжд в четири области

За днес, 3 юни, е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обявен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 03.06.24 в 07:37

В столицата се провежда форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България"

Форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България” ще се състои в Астория Гранд Хотел в столицата. Събитието цели да покаже на пациентите и обществото, че в България се прилагат най-добрите практики в съвременната медицина и че често решенията са налице тук, а не в чужбина. Форумът събира водещи експерти от здравния сектор и ще се..

публикувано на 03.06.24 в 07:36
Клаудия Шейнбаум

Управляващата в Мексико партия обяви Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори

Управляващата партия в Мексико "Морена" обяви Клаудия Шейнбаум за победител на вчерашните президентски избори в страната. Според неокончателни резултати от вота Шейнбаум води с повече от 20% пред съперничката си Сочитъл Галвес. Лидерът на "Морена" Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико Сити, че Шейнбаум побеждава с "много..

публикувано на 03.06.24 в 07:34

В Кипър е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури

В Кипър започва гореща седмица, през която ще бъдат измерени първите за годината 40 градуса по Целзий. Днес е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури. Максималната температура се очаква да се повиши днес до 40 градуса във вътрешността на страната, съобщи Метеорологичната служба. Обявеният от нея..

публикувано на 03.06.24 в 07:23
Иван Николов, председател на КИЦ

Президентът връчва орден "Стара планина" първа степен на председателя на КИЦ "Босилеград"

Президентът Румен Радев ще удостои с орден "Стара планина" първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център "Босилеград" получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 03.06.24 в 06:53
Посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък и служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на..

публикувано на 03.06.24 в 06:50

Благоевградското село Изгрев излиза на протест заради сметище

В благоевградското село Изгрев сметището за строителни отпадъци, на което се изхвърля всичко, проблемът е с височината на седеметажна сграда, която граничи с дере . Придойдат ли водите от планината, помитат всичко към селото. От години сметището е незаконно, но поради липса на друго, институциите си затварят очите пред собствените си предписания..

публикувано на 03.06.24 в 06:50