Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху отрича да строи селища за еврейски заселници в ивицата Газа

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви пред американски медии, че Израел не възнамерява да строи селища за еврейски заселници в ивицата Газа след края на войната. Той отхвърли обвиненията, че е подложил на глад палестинците в Газа като метод на водене на война.

Щом радикалната палестинска организация "Хамас“ бъде разгромена, трябва да се постигне трайна девоенизация на ивицата Газа, заяви в интервю за Си Ен Ен израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Той каза, че иска гражданска администрация, която да бъде ръководена от жители на Газа, които да не са обвързани с „Хамас“, нито да желаят унищожението на Израел.

Нетаняху определи като "повече от възмутителни" обвиненията, повдигнати от главния прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан срещу него и министъра на отбраната Йоав Галант. Той реагира остро на поисканите от Съда заповеди за ареста им, наред с високопоставени лидери на „Хамас“ заради предполагаеми военни престъпления.

Нетаняху коментира: "Това е един недобросъвестен прокурор, който повдигна фалшиви обвинения и създаде фалшиви сравнения, които са както опасни, така и неверни. Първото фалшиво сравнение е това, че той поставя знак на равенство между демократично избраните лидери на Израел и тираните терористи от "Хамас". Този недобросъвестен прокурор дори не си направи труда да дойде тук, за да провери фактите, както обеща. Просто излезе и демонизира еврейската държава."

Нетаняху определи решението на МНС като абсурдно и насочено срещу целия Израел

По-рано главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан уточни, че обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват "изтребление, причиняване на глад като метод на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочване на атаките срещу цивилни граждани в конфликта". Думите на Хан бяха критикувани както от Израел и от Съединените щати, така и от Германия и Великобритания. "Хамас" от своя страна коментира, че заповедта срещу Нетаняху и Галант идва "със седем месеца закъснение".

Предстои състав от съдии на Международния наказателен съд да разгледа молбата на Хан за издаване на заповеди за арест.

Междувременно Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци обяви, че спира раздаването на храна в южния град Рафах, където се водят боеве, поради липсата на доставки и сигурност.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна