Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката Виктория Асенова - VikA покори италианската публика

Снимка: Личен архив
Виктория Асенова с артистичното име VikA започва да учи пеене през 2014 г. в школата на Светлана и Емил Струнджеви. Почти веднага става член на детската вокална група "Сладки пуканки" при Националния дворец на децата под ръководството на Светлана Струнджева.

Благодарение на работата ѝ с вокалните педагози започва да печели призови места от детски музикални конкурси.

От 2017 г. работи усилено под ръководството на Емил Струнджев, с когото участва в редица музикални фестивали в България, Румъния, Украйна, Чехия, Германия, Португалия, Казахстан, където печели призови места, награди и нови приятели.

"Първият ми урок протече много трагично. Госпожата ми по пеене много ме хареса. Аз бях много талантлива, тя ми каза имаш талант, защото в тази група конкретно тя подбира деца, които имат талант и могат да пеят и смята, че са добри, но аз това не го осъзнавах и казах на майка ми, че това не е моето. И в последствие, когато казвам, че се влюбих в музиката то не е от пръв поглед, а със сигурност постепенно", разказва за първите си срещи с пеенето 14-годишната Виктория Асенова. Тя споделя още, че учителката ѝ е била строга, но това я е научило, че "музиката е дисциплина".


От 2022 г. VikA е част от лейбъла Joseba Publishig с директор маестро Enzzo Campagolli. В началото на 2023 г. излезе първата й авторска песен „Heart Babe” с автори Giovani Segreti Bruno и Filippo Pianosi, с която VikA, печели нови почитатели в Италия. Част е от проекта „La forza della musica Italiana”, на диригента маестро Enzzo Campagolli.

"Това стана миналата година на един конкурс. Там ми дадоха покана за самия кампус. Той беше в Рим и аз като една обожателка на Италия реших, че ще отида там и всъщност почнахме да пеем. Нямаше учители. Бяхме твърде много деца и в последствие това се оказа, че е кастинг", разказва за преживяването в Рим Виктория. На последния ден от престоя им там, продуцентите се обаждат на VikA с предложение да направят песен заедно. Така се ражда "Heart babe".

Клипът към песента, както и самия трак, са направени изцяло в Италия и вече са разпространени в над 100 музикални платформи и радиостанции там.

На Виктория Асенова - VikA предстои пътуване в Китай и Италия, където неин ментор ще бъде Дада Уи - италианският аналог на Етиен Леви в тамошното шоу "Като две капки вода".

Повече чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени