Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод 24 май

Фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ оживява с внушителен 3D мапинг

3D мапингът ще бъде прожектиран на 23 май от 21.30 ч. до 00.00 ч.

Снимка: Яна Лозева

Внушителен 3D мапинг ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май. Той е част от проекта „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ и се показва за втори път в столицата, по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

3D мапингът е създаден от Полина Герасимова (Poliforma), а визуалният разказ е посветен на езика и идентичността.

„Следвах цялостната концепция на проекта на „Прочети София“ – „Скритите букви“. Старах се начинът, по който е направен 3D мапинга да бъде същия, по който са представени самите букви в този проект“, каза пред Радио София Герасимова.

Проектът „Скритите букви“ започва през 2018 г., когато в София бяха разположени 14 пейки във формата на онези букви от азбуката (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбука. Именно тези букви представляват голям интерес за хората, които не използват кирилицата, обясни авторът на 3D мапинга.

„Това е проект, който най-добре се случва на този прекрасен празник - 24 май. Ще започне на 23 май от 21.30 ч., като ще се редуват прожекция и музика до 00.00 часа. Така последната прожекция ще бъде точно в навечерието на празника“, обясни Полина Герасимова.

Тя добави, че 3D мапинга е изработен по нетрадиционен начин, като почти не е използвана 3D анимация. Основно са рисувани текстури върху сградата, а анимацията е изцяло в 2D.

„За мен беше предизвикателство да го изработя по този начин, да се съобразя с визуалната концепция, която е използване само на един цвят“, каза Полина Герасимова.

От 2019 г. градската инсталация от пейки-букви пътешества под името „Българските букви“. До момента проектът е представян в Париж, Рабат, Берлин, Пловдив, Будапеща, Брюксел, Единбург, Мюнстер, Нотулн, Гент, Брезник и Сеул. Те представят историята на кирилицата и включват преведени стихотворения на 28 български поети.

От 20 май пейките-букви, които са в основата на проекта, гостуват в Прага, по инициатива на Българския културен институт в чешката столица. Те ще останат там до 7 юли 2024 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Яна Лозева

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна