Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие

| Репортаж
Снимка: Виктория Петрова

Днес отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие. Целият жив свят на планетата е взаимосвързан, но за съжаление често забравяме за това.

Когато говорим за биоразнообразие, трябва да имаме една по-цялостна представа за това какво точно обхваща. Петър Ванев от Фондация "Биоразнообразие" определя биологичното разнообразие като симбиоза между човек и природа

"То не включва само конкретен растителен вид, животно, птица или влечуго, а включва техните местообитания, ресурсите, които ползваме, водата, която консумираме, въздуха, който дишаме".  

По данни на информационната система за биоразнообразие на Европейския съюз, към момента 41% от сухоземната територия на България е обявена за защитена територия, което е значително над средната стойност за ЕС от 26%. Защитените територии в морските води на България са едва 8%, което е под средното за Съюза - от 12%.

България не е самостоятелна единица в глобалната екосистема - страната ни е включена в един цялостен Европейски зелен пояс или по-специално в Балканската му част.

Балканската част на Зеления пояс включва всички страни от Балканите - от Хърватия на запад, през Сърбия, Румъния и България на изток, стига до някои по-малки територии на юг до Турция. Обхваща Гърция, Албания, Северна Македония, Косово и Босна, както и части от Словения.

Туристическият маршрут "Желязна завеса" започва от тройната граница между страните Сърбия, Унгария и Румъния, която мисловно разделя Балканите от Европа. Маршрутът е дълъг 12 500 км, като в България общата му дължината е 1300 км. 

До октомври месец тази година информацията ще бъде организирана и качена в специална платформа.

Какво трябва да знае човек, ако реши да поеме по маршрута, чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна