Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Искрена Йорданова от Лисабон

Българските музиканти са не само талантливи, но и много добре научени

За оркестъра, който е създала, за откривателството и (малко) за трафика в португалската столица

Искрена Йорданова
В сутрешното ни "Радиокафе" прескочихме до Лисабон, или по-точно Лисабон ни гостува в лицето на българската цигуларка Искрена Йорданова, която от 23 години живее, работи и (наистина) прави музикални и научни чудеса в португалската столица. Започнахме от най-хубавото в Лисабон, което е ... светлината  - слънцето сияе през цялата година и всички е много позитивно - с усмивка (както прави всичко) отговаря Искрена. Запазва я дори като говорим за трафика, който в Лисабон е доста по-съществен от тук, по-значителен като количество, разстоянията са по-големи... Лисабонци са свикнали, но (естествено) се ядосват бурно, иначе са изключително толерантни към пешеходците и точно толкова агресивни към останалите шофьори". Много сме близки - българите и португалците, според нея, въпреки че сме на двата края на Европа и слабо се познаваме. Близки сме и като манталитет, и като не особено високо самочувствие, за съжаление. Иначе в Португалия българската колония не е от най-големите, като самата Искрена познава най-вече музиканти и спортисти.

Основната ни тема обаче, естествено, е оркестърът за старинна музика Divino Sospiro, на който Искрена е и създател, и концертмайстор. Всичко започва да се случва преди близо 14 години, а реално това е най-значителният проект за старинна музика в Португалия. Една от основните цели на състава е  преоткриването на португалския репертоар и най-вече на творбите, които са се изпълнявали през 18 век в страната. Пълно е с интересни неща, които лежат в библиотеките и ни чакат да ги открием - с ентусиазъм продължава Искрена. За нея всичко, свързано с Divino Sospiro, е интересно, многопластово и пълно с предизвикателства, а голямото й удовлетворение идва от факта, че проектът е наистина устойчив. Най-хубаво е именно откривателството - не само самите творби, а и как е протичал животът в кралския двор, всички церемонии, историята на самите композитори и изпълнители.

СнимкаОсвен с оркестъра с много наситен музикален график, от 4 години нашата сънародничка е открила и изследователски център в двореца Келуш близо до Лисабон, също оттогава прави и музикален фестивал. Всъщност този център е първият в Португалия, подобен (изключително добре работещ) има в двореца Версай. Самият португалски дворец може да бъде сравнен с един малък Версай, построен е през 18 век, има прекрасни градини. Именно там се провежда фестивалът, който тази година получава специално отличие от Европейската федерация на фестивалите и е определен за "remarkable festival". Та това е фестивал, на който се представя именно музиката, звучала в този дворец. Става дума предимно за опери или серенати, разяснава Искрена, която с голямо удоволствие се "рови", търси, (пре)открива по една неизпълнявана творба всяка година. Четири такива произведения са вече факт, като при това всички те ще бъдат издадени и записани. Така ще са достъпни и ще могат да бъдат изпълнявани и от други - радва се Искрена.

В разговора тя ни пренася във времената на разцвета на музиката в Португалия - разцвет, който започва в началото на 18 век, когато в Бразилия (тогава тяхна колония) откриват злато и диаманти. Тогава португалските владетели се амбицират да се поставят наравно с италианските, по религиозен път да стигнат до славата и съзнателно започват една всеобхватна културна политика, в която музиката (не само религиозната) играе много важна роля, построяват се големи оперни театри, поддържат се оркестри, канят се най-известните изпълнители от цял свят. "Точно както е сега в Европа" - смее се Искрена. Но познанията й са съвсем сериозни, може би тук трябва да добавя и факта, че тя има защитен докторат по музикология. Продължавайки с историята, стигаме до фаталната за Лисабон 1755, когато силно земетресение унищожава буквално целия град, сринати са оперните зали и библиотеките. За щастие, все още се намират запазени архиви и именно с тях работи българската цигуларка. Всъщност една от тези възстановени опери е творбата, която е била изпълнена в Лисабон буквално ден преди земетресениято. Тя се нарича "Антигоно" и главната роля в нея е написана за тенор, което рядко се е случавло по онова време и в Лисабон я е изпълнил Антон Раф, много известен певец, за когото по-късно Моцарт пише "Идоменео"- потапя ни в музикалното минало Искрена Йорданова. 

СнимкаПо отношение на настоящето и близкото бъдеще -  Divino Sospiro очакват излизането на два (вече записани) диска, единият за реномираната компания Deutsche Harmonia Mundi (с творби на неаполитанския композитор Джовани Паизиело). Останалите подробности - в интервюто, което можете да чуете тук.

Искрена Йорданова има сестра - Велияна (и двете с красиви, нестандартни и запомнящи се имена), която също е цигуларка, също живее в Лисабон, и също е концертмайстор (на Държавния португалски симфоничен оркестър и създател на камерната формация "Дамитe на Сан Карлуш"). И двете са възпитанички на музикалното училище в София и на Националната ни музикална академия. И тук става ясно колко се цени българското музикално образование в Португалия - о, да, радва се на голям престиж, изобщо нашите музиканти са ценени навсякъде - категорична е нашата гостенка. Ние сме не само талантливи, но и много добре научени. Искрена искрено се надява, че България няма да "забрави" музикалното си образование. Тя си замина за Лисабон, където ще продължава да търси, открива и представя съкровищата на португалската музика. Би искала да дойде в София с Divino Sospiro - досега са имали два концерта в България, все на "Варненско лято".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радина Велчева и кметът Владимир Александров

В Етрополе общински фонд "Ин витро" ще помага на двойки с проблеми

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров и Радина Велчева, основател на Фондация "Искам бебе" подписаха меморандум за сътрудничество с фокус демографското развитие и подкрепа на жителите с репродуктивни проблеми. Сътрудничеството с Община Етрополе е важна стъпка към разширяване на дейността на фондацията и достигане до повече..

публикувано на 01.08.24 в 16:45
Доц. Мариана Тодорова

Защо да учим езици, когато разполагаме с технологични преводачи

Технологиите, Гугъл алгоритмите и изкуственият интелект най-много трансформираха медиите . Социалните мрежи в много отношения изместиха като тежест традиционните медии, но невинаги за добро. Те станаха много гостоприемни за фалшиви новини. Те са лесен инструмент и в предизборни кампании. За съжаление младите се информират предимно от там...

публикувано на 01.08.24 в 15:57
Светлана Жекова

Общините могат да се възползват от 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени

Българските общини могат да се възползват от над 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени до 2030 г.. Ще се приемат проектни предложения, които се отнасят до различни сектори на икономиката – транспорт, енергетика, жилищна и пътна инфраструктура, социална и техническа помощ. Финансова подкрепа ще получат проектите, които са базирани на..

публикувано на 01.08.24 в 15:14

Нови забележителни разкопки в крепостта "Кокалянски Урвич" откриха археолозите

Забележителни находки бяха открити в крепостта “Кокалянски Урвич“, известна още като “последната крепост на Шишмановци“, "желязната крепост на Средец“, която ни връща в последните години на Втората българска държава, времена на славни царе, героични битки и подвизи. Археолозите Виолина Кирякова и д-р Филип Петрунов от Националния..

публикувано на 01.08.24 в 14:55

Добрин Иванов, АИКБ: Малките предприятия да бъдат освободени от ненужна свръхрегулация

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за промени в Закона за счетоводството, чрез които да бъде намалена административната и финансова тежест за микро и малките предприятия у нас. По принцип, законовите промени се налагат във връзка с хармонизиране на българското законодателство с европейското и конкретно заради..

публикувано на 01.08.24 в 14:48

Стотици вярващи поеха по поклонническия път от София до Рилския манастир

Стотици вярващи от цялата страна поеха по поклонническия път "Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир.  Началото на похода беше дадено в столичния храм "Св. София", с тържествена Света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил. Поклонението, посветено на..

публикувано на 01.08.24 в 13:55
Гриша Атанасов - журналист, преводач, специалист по книгоиздаване

"Децата, които Хитлер отвлече" разкрива шокираща конспирация за Хитлеристкия режим, разказана през лична история

Историята помни всякакви нацистки ужаси, но за една  трагедия, касаеща милиони семейства в Европа , не е говорено достатъчно и до днес.  Програмата  Lebensborn  (или „Извор на живот”), създадена от дясната ръка на Хитлер – Хайнрих Химлер, на 12 декември 1935 г., е отговорна за  отвличането на над половин милион деца от окупираните страни ...

публикувано на 01.08.24 в 13:31