Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Емилия Ченгелова: 50% от разходите за здраве в България се дават от пациента

Снимка: pixabay.com

От 11 часа днес, в големия салон на Българската академия на науките, ще се състои представянето на Института за изследване на обществата и знанието под наслов "Наука, социални иновации и експретиза в полза на обществото". Събитието е част от започналата в началото на миналата година кампания, в която БАН представя своите институти.

Проф. д-р Емилия Ченгелова от Института заяви пред Радио София, че учените искат да покажат пред всички, че те работят по много реални, земни програми и тяхната дейност има пряка връзка с живота на хората. Сред проектите, по които в момента работи Института за изследване на обществата и знанието, са Балканите, мигрантската криза, здраве, стареене, пенсиониране, градското земеделие като стратегия за повишаване на качеството на живот и благосъстоянието. В института работят 113    учени, допълнително 21 специалисти с висше образование, обучават се 22 докторанти и само през 2017 година са направени 326 публикации.

Научен екип от Института изследва качеството на живот в България, а според последните данни неравенството между богати и бедни става все по-голямо и разликата е близо осем пъти. Проф. Ченгелова посочи, че това е обективно състояние в едно общество на пазарна икономика и свободна конкуренция, което означава, че всеки успява според силите си. В момента всяка социална група е в конкуренция с друга. При поглед върху последните 15 години може да бъде установено, че отделни показатели и характеристики на качеството на живот се влошават и неравенствата все повече се изострят. Всеки един аспект може да бъде изследван и да бъдат изработени подходящи политики, с които да се решат проблемите:

Ние в момента работим по четири такива проекта и един от тях е насочен към изследване на здравето, като елемент от качеството на живот. Екипът стигна до много тревожна констатация, че 50% от разходите за здраве в България се дават от пациента, докато този процент в държави, в които има добре работещо здравеопазване, варира между 5 и 20%. Високите разходи за здраве от джоба, особено в случаи с тежки хронични заболявания, директно водят към бедност и социално изключване. Знаете, че има много критики по отношение на модела на здравеопазване - ето и ние го потвърждаваме.

Проф. Емилия Ченгелова добави, че данните на  Института за изследване на обществата и знанието потвърждават тенденцията за обща девалвация на образованието, която е и в нагласи, и в оценъчни модели и в това какво е модерно и престижно. Според нагласите на младите хора днес е престижно да демонстрираш висок материален стандарт, да заемаш позиции, които дават възможност за упражняване на власт и да бъдеш различен и екстравагантен. Все повече млади хора решават, че не им е необходима висока степен на образование, а по-важно е да имаш сертификат, който ти дава възможност да се реализираш в живота.

ВИЖТЕ ОЩЕ
От Столичната община явно не искат да виждат такива гледки

Още 4 самопочистващи се тоалетни разполагат в столични градинки

Четири нови градски тоалетни ще има в центъра на София през следващата година. Места, на които ще бъдат разположени са градинките до "Кристал", пространството, което в момента се ремонтира между сградата на Парламента и Софийския университет, както и в близост до църквата "Свети Седмочисленици". Чуйте още по темата.

публикувано на 15.11.18 в 15:25

Търпение и партньорство - ключови за куриерите около Черния петък

Сериозно предизвикателство поставя пазаруването по време на Черния петък. Търговският директор на една от големите куриерски фирми в България Радослав Крумов гостува в "Радиоприемница", за да обясни повече за куриерската дейност при такива извънредни обстоятелства. Може да се каже, че Черният петък наистина е черен за куриерските фирми, чиито..

публикувано на 15.11.18 в 15:07

България е на първо място по пушене в ЕС

На 15 ноември отбелязваме Международния ден без тютюнопушене.  България, обаче, е на първо място по тютюнопушене в Европейския съюз. У нас процентът на зависими към тютона млади момичета е много по-голям от този на пушещите момчета, съобщи д-р Маша Гавраилова от Сдружение "България без дим".  Здравите специалисти съветват на този ден всеки пушач да..

публикувано на 15.11.18 в 14:35

Класна библиотека събира книги и привлича читатели

От началото на тази учебна година учениците от 11-A клас в 90-о средно училище „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в столичния квартал „Люлин“ си имат библиотека в тяхната класна стая. Идеята възникна съвсем спонтанно по време на разговор с учениците за социалната ангажираност, за това, колко е важно да бъдем активни. Те пожелаха класната стая да бъде..

публикувано на 15.11.18 в 11:33
зимни гуми

Зимните гуми - не по задължение, а по съвест

Сигурността на пътя би трябвало да е по-ценна отколкото средствата, с които ще се разделим, за да подготвим колата си за зимата. Такова е мнението на повечето шофьори. Все още обаче има коли на пътя, които са с летни гуми, с гуми с изтрит грайфер, с проблеми по спирачната система, проблеми с чистачките или фаровете. По закон смяната на летните..

публикувано на 15.11.18 в 11:16