Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 2 месеца читателско гласуване за наградата "Бисерче вълшебно"

Българските номинации за мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ са за Ясен Гюзелев, Юлия Спиридонова и Стела Драйс


Предстои 11-ото издание на Националната награда за съвременна детска литература "Бисерче вълшебно" и обявяването на носителя на мемориалната награда "Астрид Линдгрен" в Швеция.

Както неведнъж сме говорили и писали, "Бисерче вълшебно" е единствената национална награда за детска литература, чието жури са децата – като читатели или слушатели, ако са много малки.

„През изминалия 10-годишен период винаги сме поставяли нуждите, интересите и нагласите на децата на фокус в нашата работа. Чрез наградата искахме да проверим дали ако децата имат право на избор, ако тяхното мнение бъде чуто и зачитано, ще подхождат отговорно. Оказа се, че след първоначалната еуфория от това, че търсим тяхното мнение, децата стават изключително критични. Имаме такива, които са участвали във всичките 10 издания“, каза пред Радио София Вал Стоева, председател на фондация "Детски книги", инициатор и организатор на наградите.

През първото изминало десетилетие на "Бисерче вълшебно" 54 000 деца са упражнили своето право на глас за книги - те са имали възможност да разгледат всичките 10 издания, над 1000 заглавия и да направят своя избор. Да формират личен вкус и по-високи критерии за четивата, към които посягат и харесват.

Тази година са получени 166 номинации на книги, от които 61 – от български автори.

За да не се демотивират децата читатели като оценяващо жури, все пак е съставена кратък списък с по-малко заглавия в различните категории.

„Целта ни беше да имаме по 10 книги във възрастовите категории за художествени произведения, въведохме и нова категория за най-малките – „Буболечета“, за децата от 3 до 5 годишна възраст - тяхното умение да избират книги също трябва да бъде зачитано“, допълни Стоева.

Очевидно стремежът е свързан със стимулиране на родителите, да им четат повече, да следят какво харесват децата им.

Категориите са: Буболечета (3-5 г.), Откриватели (5-7 г.), Изследователи (8-10 г.), Мечтатели (11-13 г.), Майстори (14-16 г.), Нещотърсачи (нехудожествени).

Всички книги, включени в списъците (вижте ги тук), са издадени на български език през календарната 2022 година.

Номинирани са от българските издатели като техните най-добри издателски проекти.

Срокът за гласуване е до 23 април.


Гергана Пейкова и Вал Стоева (вляво)

Фондация „Детски книги“ ежегодно прави номинации на български творци и в областта на детската литература за мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.

Тази година лауреатът ще бъде обявен на 6 март с директно излъчване по време на Панаира на детската книга в Болоня.

„Чакаме с нетърпение да видим дали някоя от българските номинации ще успее да се пребори с тези над 250 творци, писатели, художници, организации, свързани с насърчаване на четенето и

грамотността и развитие на културата. Освен че е много престижна, наградата е подплатена с фонд от 5005 милиона шведски крони, около 500 000 €.

Българските номинации са за художника Ясен Гюзелев, Юлия Спиридонова („Тя има смелостта да пише точно като Астрид Линдгрен по много важни, много тежки и същевременно значими за тийнейджърите теми.“) и Стела Драйс (От много години тя живее и работи в Германия. Киги с нейни илюстрации все още не са излизали на български.)

Чуйте повече по темата в разговора на Гергана Пейкова. 

По публикацията работи: Георги Нейков

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35