119 в поетичен спор за "Златното яйце"

119 поети от 14 до 25 години претендират за титлата 33-ти носител на наградата от Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев“. Конкурсът се организира от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев".

Заключителният етап на  тазгодишното издание ще събере финалистите на 4 и 5 ноември в Стара Загора.

Смелост да се борят за „Златното яйце“ са проявили 30 мъже и 86 жени. Най-младите, на 14 години са  7, а най-възрастните, на 25 г. са 2.

Традиционно най-много – 24 са участниците от София, 9 са от Варна, по 5 - от Разград и от Шумен, 4 са от Бургас. Градът - домакин се представя от 5 млади поети. Българските студенти в чужбина са представени от 2 кандидати – от Манхайм, Германия и Виена, Австрия.

Носителите на призове тази година определя жури в състав: Марин Бодаков, Йорданка Белева и Иван Ланджев, които трябва да прочетат над 1000 поетични творби.

Гала-вечерта ще е на 4 ноември 2016 г. Тогава ще е и премиерата на стихосбирката "Книга за Лола" на Богомил Господинов, миналогодишния носител на Голямата награда на конкурса. След това ще е дългоочакваното награждаване, съпроводено с рецитал на отличените млади творци и връчване на приза “Златното яйце”.

На следващия ден, 5 ноември, е и традиционната Поетическа работилница за участниците в конкурса "Веселин Ханчев 2016".

Националният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" се провежда от 1984 г. Конкурсът е събитие, което достойно защитава старата поетическа слава на Стара Загора. Всяка година то обединява усилията на различни творчески поколения и превръща града на липите за няколко дни в поетична столица на България.

Националният конкурс за поезия е утвърдена школа за таланти. Достатъчно е да се споменат имената на Елин Рахнев, Крум Филипов, Мария Донева, Иво Рафаилов, Стоил Рошкев, Владислав Тинчев, Десислава Неделчева, Николай Атанасов, за да стане ясно, че носителите на наградите “Веселин Ханчев” се превръщат действително от прохождащи дарования в ярки творци.


Още от категорията

Христо Стоичков:"Избрах Стара Загора, защото тук прекарах най- трудните месеци в своята кариера

"Избрах Стара Загора, защото е футболен град, от който е тръгнал един от най- големите голмайстори в българската история- Петър Жеков. Това е спортен град. В Стара Загора прекарах най- трудните 6 месеца от кариерата си на футболист . Благодарен съм..

публикувано на 19.09.17 в 21:27

Напълно овладяха пожара в село Православ, все има огнища в района на старозагорския квартал „Лозенец“

Напълно локализиран е пожарът, който избухна късно снощи в землището на село Праволсав, община Братя Даскалови. За пълното овладяване на огнената стихия са участвали пожарни екипи и служители на горското стопанство. Това заяви за Радио Стара Загора..

публикувано на 19.09.17 в 16:53

Контрапротест организират собствениците на земи в „Бедечка“

След снощния палатков лагер пред сградата на Община Стара Загора, който бе организиран от активисти на сдружение „Запазете Бедечка“ , тази вечер на своеобразен контрапротест излизат и собствениците на територии в местността около река „Бедечка“...

публикувано на 19.09.17 в 15:31

Социалният център при храм „Свети Паисий Хилендарски“ се сдоби с нова енорийска библиотека

Социалният център при храм „Свети Паисий Хилендарски“ се сдоби с нова енорийска библиотека, която ще предоставя на желаещите напълно безплатно богословска литература. "Откриването на библиотеката е наше отдавнашно желание и в нея ще се опитаме да..

публикувано на 19.09.17 в 15:26

От 24-ти до 29-ти септември Стара Загора ще бъде домакин на „Пиеро 2017“

От 24-ти до 29-ти септември Стара Загора ще бъде домакин на 10-тото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро 2017“. Организатори са Сдружение с нестопанска цел „Пиеро“, Министерство на културата, Община Стара Загора и..

публикувано на 19.09.17 в 15:14

Нова Загора излиза на протест срещу обгазяването на града

Жителите на Нова Загора ще излязат на протест в 17:30 часа и ще блокират главния път за Свиленград в знак на протест срещу обгазяването на града от инсталацията за биогаз на фирма „Градус“. "Проблемът съществува от 3 години и за него са сезирани..

обновено на 19.09.17 в 14:57

Откриха традиционния панаир в Свиленград

В Свиленград снощи бе открит традиционният празничен панаир, предхождащ деня на града - 5 октомври. Есенният събор, в който участват над 100 търговци от страната с редица увеселителни съоръжение, ще бъде отворен до 24 септември. Наред с..

публикувано на 19.09.17 в 14:48

Отбелязват с редица мероприятия в Хасково, Свиленград и Ивайловград

Велопоходи, танци на открито и редица мероприятия бележат Европейската седмица на мобилността в общините Хасково, Свиленград и Ивайловград. Мероприятията са във връзка със 22 септември - Европейският ден без автомобили. Целта е да не насърчи..

публикувано на 19.09.17 в 14:42

Стара Загора ще отбележи Независимостта на България с общоградски ритуал

На 22 септември в Стара Загора ще отбележат 109 години от обявяването на Независимостта на Република България. Общоградският ритуал за преклонение и признателност към делото на българските държавници, извоювали Независимостта на България, ще..

публикувано на 19.09.17 в 14:30
Национален музей на образованието, Габрово

Фотодокументалната изложба „Нестор Марков- будителят“ представят в Габрово

От 10-ти октомври в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументалната изложба „Нестор Марков – будителят“. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора уредникът на музея – Румена Христова . Нестор Марков е сред най-..

публикувано на 19.09.17 в 10:53