119 в поетичен спор за "Златното яйце"

119 поети от 14 до 25 години претендират за титлата 33-ти носител на наградата от Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев“. Конкурсът се организира от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев".

Заключителният етап на  тазгодишното издание ще събере финалистите на 4 и 5 ноември в Стара Загора.

Смелост да се борят за „Златното яйце“ са проявили 30 мъже и 86 жени. Най-младите, на 14 години са  7, а най-възрастните, на 25 г. са 2.

Традиционно най-много – 24 са участниците от София, 9 са от Варна, по 5 - от Разград и от Шумен, 4 са от Бургас. Градът - домакин се представя от 5 млади поети. Българските студенти в чужбина са представени от 2 кандидати – от Манхайм, Германия и Виена, Австрия.

Носителите на призове тази година определя жури в състав: Марин Бодаков, Йорданка Белева и Иван Ланджев, които трябва да прочетат над 1000 поетични творби.

Гала-вечерта ще е на 4 ноември 2016 г. Тогава ще е и премиерата на стихосбирката "Книга за Лола" на Богомил Господинов, миналогодишния носител на Голямата награда на конкурса. След това ще е дългоочакваното награждаване, съпроводено с рецитал на отличените млади творци и връчване на приза “Златното яйце”.

На следващия ден, 5 ноември, е и традиционната Поетическа работилница за участниците в конкурса "Веселин Ханчев 2016".

Националният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" се провежда от 1984 г. Конкурсът е събитие, което достойно защитава старата поетическа слава на Стара Загора. Всяка година то обединява усилията на различни творчески поколения и превръща града на липите за няколко дни в поетична столица на България.

Националният конкурс за поезия е утвърдена школа за таланти. Достатъчно е да се споменат имената на Елин Рахнев, Крум Филипов, Мария Донева, Иво Рафаилов, Стоил Рошкев, Владислав Тинчев, Десислава Неделчева, Николай Атанасов, за да стане ясно, че носителите на наградите “Веселин Ханчев” се превръщат действително от прохождащи дарования в ярки творци.


Още от категорията

Жителите на Калояновец негодуват срещу подвижен екарисаж

Подвижен екарисаж изграден в старозагорското село Калояновец разтревожи жители и работници в селото. В сигнал до Радио Стара Загора много хора се оплакаха от острата и зловонна миризма, която са принудени да търпят от няколко седмици. Инсталацията..

публикувано на 24.04.18 в 17:20
доц. Руска Паскалева

Над 60 % от децата в общината са с неправилна стойка още в предучилищна възраст

Близо 65 % от 5- и  6-годишните деца в Община Стара Загора са с нарушена стойка, а над 10 % са с повишено тегло.Тревожните данни са от скринингово изследване, извършено  с цел  диагностика и превенция на бъдещи гръбначни изкривявания и наднормено тегло..

публикувано на 24.04.18 в 17:10

Протестиращите миньори очакват министър Петкова да посети рудниците

Не сме удовлетворени от реакцията на министерството на енергетиката на поставените отново днес искания за 15% увеличение цената на добиваните в маришкия басейн въглища, техническото състояние на дружеството и проблемите с българския..

публикувано на 24.04.18 в 16:15
Георги Гьоков

БСП внася в Парламента подписка за оставката на Емил Христов

Парламентарната група на „БСП-Лява България“ ще внесе в народното събрание на 25 април т.г. подписка с искане за оставката на заместник председателя на 44 народно събрание Емил Христов от ГЕРБ за недопускането на протестиращи хора с увреждания в..

публикувано на 24.04.18 в 13:00

„Златна липа“ идва с рекорден брой филми и участници

Шестото издание на Кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ ще бъде официално открито на 2 юни в Стара Загора, обяви неговият създател и директор, режисьорът Магдалена Ралчева. Наситената фестивална програма ще завърши на 6 юни с..

публикувано на 24.04.18 в 12:33

Започва пръскането за кърлежи и комари в Стара Загора

В сряда, 25.04.2018 г. в 20.00 часа, започва първото пръскане срещу кърлежи в Стара Загора, за което е изготвен график по административни бюра, села и обекти , информират от община Стара Загора. Ще бъдат обработени общо 783 244 кв.м площ. За..

публикувано на 24.04.18 в 12:20

Търсят решение на проблема с пътната безопасност

Философията на споделената отговорност по силата, на която е регулирана безопасността на движението по пътищата у нас, е неработеща и следователно опасна. Това обяви в интервю за Радио Стара Загора Богдан Милчев, член на УС на Института по пътна..

публикувано на 24.04.18 в 10:02
Мини

Работещите в "Мини Марица Изток" излизат на протест днес

Около 700 души, членове на КТ „Подкрепа“ в рудник „Трояново-1“ ще се включат днес в протестните действия на миньорите от „Мини Марица Изток“ пред Министерството на енергетиката. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Стоян Стоянов,..

публикувано на 24.04.18 в 09:19

Пожар горя рано тази сутрин в центъра на Стара Загора

Около 100 квадратни метра площ във вътрешния двор на популярно заведение в центъра на Стара Загора са изгорели при пожар тази нощ. Това съобщи за Радио Стара Загора комисар Стоян Колев, началник на Регионалната служба „Пожарна безопасност..

публикувано на 24.04.18 в 08:56
архив

Няма нови случаи на заразени със салмонела деца от Детска градина "Бреза"

Няма нови случаи към днешна дата на деца със салмонелна инфекция от Детска градина № 4 „Бреза“ в Стара Загора, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.  Заради извършване на дезинфекция на помещенията и кухненския блок  и с цел прекъсване на..

публикувано на 23.04.18 в 17:29