Песни по текстове на известни български поети ще прозвучат в уникалния моноспектакъл

С китара и стихове Йордан Пеев ще представи новата си книга в Стара Загора

Йордан Пеев: Време е да емигрирам в себе си

С моноспектакъл таза вечер от 18 часа Йордан Пеев ще представи в библиотека „Захарий Княжески“ новата си поетична книга  „Детонатор за глухарчета“. Поетът е подготвил за публиката и много песни, които ще изсвири с китара си, по текстове на известни български автори. За пореден път оформлението на  корицата и илюстрациите на книгата са дело на художника Валентин Дончевски.

Според Йордан Пеев, на поетични срещи присъстват все по-малко хора и заради начина по-който се представят книгите, и заради общото опошляване и подмяна на ценностите. Изкуството като цяло е оставено на самоиздръжка през последните години на преход и авторите се превръщат в просяци, за да издават книгите си. Поетът споделя със съжаление, че определението за Стара Загора като град на поетите и липите вече е само щампа. Като много мускулеста и жилава определя книгата си автора. „След нея ще ми е нужно безмълвие, за да се възстановя и за да имам какво да кажа“- споделя още авторът. Книгата освен до приятели и близки е хубаво да стигне и до повече други почитатели на мерената реч. Единствено очите на хората, които поглъщат поезията при такива срещи, е голямата награда за твореца- категоричен е Йордан Пеев.

Чуйте цялото интервю на Мила Маринова със старозагорския поет.

Йордан Пеев е роден през 1968 година. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Заедно с Пламен Дойнов, Георги Господинов и Бойко Пенчев създават литературен клуб. През 1990 год. в съавторство с Пламен Дойнов публикува поетичния сборник „ Сълзите на гнева“. Работи като журналист в радио „Веселина“, а след това и в радио „Стара Загора“.

Удостоен е с награди от различни конкурси: Втора награда от конкурса „Веселин Ханчев“, награда от СБП на конкурса за поезия „Добромир Тонев“. Получава награди и от конкурсите за поезия „Срещу вятъра“, „Усин Керим“ и е носител на Славейкова награда. Член на Съюза на българските писатели.


Още от категорията

Решаване на спорове чрез медиация ще дискутират в Стара Загора

Дискусия за възможностите, които предоставя медиацията пред участниците в съдебни спорове, представителите на бизнеса, адвокатите, институциите и обществото ще се проведе от 14.00ч. в Окръжен съд Стара Загора. На срещата ще се представят..

публикувано на 19.01.18 в 12:40

Започва силен детски турнир по шахмат в Стара Загора

От 19 до 21 януари Стара Загора е домакин на четвъртия Международен детски турнир по класически шахмат. Заявки за участие са подали 110 малки състезатели от цялата страна, сред които са най-силните деца шахматисти за своите възрасти до 8, до 10, до..

публикувано на 19.01.18 в 08:25

Д-р Анелия Хохвартер, която помогна за лечението на 9-годишно старозагорче, е сред номинациите за наградата "Добрият самарянин"

Тази вечер от 19.00 часа в Държавна опера – Стара Загора ще се проведе тържествената церемония по връчване на Годишните награди „Добрият самарянин“. На церемонията ще бъдат представени номинираните добротворци през 2017 г. и ще бъдат връчени отново..

публикувано на 11.12.17 в 17:47

Импровизирана изложба дари на Тракийския университет проф. Илия Димитров - снимки

Импровизирана изложба дари на Тракийския университет проф. Илия Димитров – Ласкар по повод 70 години зооинженерство и 96 години аграрано образование в България . Изложбата се помещава в галерия „Ласкар” във висшето учебно заведение и съдържа над 200..

публикувано на 01.12.17 в 10:12

Празничен концерт е кулминация на тържествата на Второ основно училище

С  концерт-спектакъл на талантите "Пътят на светлината"  от 18 часа тази вечер в  Държавна опера - Стара Загора танцовите, певчески и театрални формации на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ ще поздравят родителите, учителите и..

публикувано на 16.11.17 в 14:30

Тракийският университет организира кариерен форум

Информационен ден за кариерно развитие ще се проведе в Тракийския университет по инициатива на Европейската комисия на 26 октомври от 9 часа.  Форумът е под надслов „Кариера за нова ера” и ще запознае студенти-магистри и докторанти с цялостна..

публикувано на 24.10.17 в 15:49

Стара Загора се включва в Европейската седмица на донорството

За пети път у нас до 16 октомври се провежда Европейската седмица на донорството. Над 10 са градовете, в които се отбелязва.  Надсловът тази година е "Частица от теб може да бъде за някого целия свят!". Стартът на кампанията бе даден във..

публикувано на 11.10.17 в 15:30

Легендарният Стоичков раздаде автографи на стотици фенове - снимки

Стотици почитатели на големия Христо Стоичков в Стара Загора го посрещнаха пред Регионалния исторически музей, за да си вземат автограф от звездата. С усмивка и настроение големият номер 8 подписваше фланелки на Барселона и националния отбор..

публикувано на 20.09.17 в 14:22

Близо 4 000 изпълнители ще участват на събора „Богородична стъпка“ на 26 и 27 август

Близо 4 000 участници от над 60 по-близки и по-далечни общини в България - Силистра, Кнежа, Девня, Добрич, Смолян, Стражица, Гоце Делчев, Белослав, София, Генерал Тошево, Горна Оряховица, Харманли, Кърджали и др. - идват на Старозагорските бани..

публикувано на 18.08.17 в 14:31

С „Йога на смеха“ да помогнем на Митко

В събота /12 август/ от 9:30 до 11:00 ч. в парк Аязмото „Йога на смеха“ ще бъде в подкрепа на малкия Митко, който страда от дистония и мечтае да проходи. Всеки, който желае да подкрепи Митко, може да го направи в събота, докато се забавлява...

публикувано на 09.08.17 в 12:51