Песни по текстове на известни български поети ще прозвучат в уникалния моноспектакъл

С китара и стихове Йордан Пеев ще представи новата си книга в Стара Загора

Йордан Пеев: Време е да емигрирам в себе си

С моноспектакъл таза вечер от 18 часа Йордан Пеев ще представи в библиотека „Захарий Княжески“ новата си поетична книга  „Детонатор за глухарчета“. Поетът е подготвил за публиката и много песни, които ще изсвири с китара си, по текстове на известни български автори. За пореден път оформлението на  корицата и илюстрациите на книгата са дело на художника Валентин Дончевски.

Според Йордан Пеев, на поетични срещи присъстват все по-малко хора и заради начина по-който се представят книгите, и заради общото опошляване и подмяна на ценностите. Изкуството като цяло е оставено на самоиздръжка през последните години на преход и авторите се превръщат в просяци, за да издават книгите си. Поетът споделя със съжаление, че определението за Стара Загора като град на поетите и липите вече е само щампа. Като много мускулеста и жилава определя книгата си автора. „След нея ще ми е нужно безмълвие, за да се възстановя и за да имам какво да кажа“- споделя още авторът. Книгата освен до приятели и близки е хубаво да стигне и до повече други почитатели на мерената реч. Единствено очите на хората, които поглъщат поезията при такива срещи, е голямата награда за твореца- категоричен е Йордан Пеев.

Чуйте цялото интервю на Мила Маринова със старозагорския поет.

Йордан Пеев е роден през 1968 година. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Заедно с Пламен Дойнов, Георги Господинов и Бойко Пенчев създават литературен клуб. През 1990 год. в съавторство с Пламен Дойнов публикува поетичния сборник „ Сълзите на гнева“. Работи като журналист в радио „Веселина“, а след това и в радио „Стара Загора“.

Удостоен е с награди от различни конкурси: Втора награда от конкурса „Веселин Ханчев“, награда от СБП на конкурса за поезия „Добромир Тонев“. Получава награди и от конкурсите за поезия „Срещу вятъра“, „Усин Керим“ и е носител на Славейкова награда. Член на Съюза на българските писатели.


Още от категорията

Четири дни JAZZ НА ДВОРА в Стара Загора

За пета поредна година в Къщата на Архитекта отбелязват 30 април - Международният ден на джаза , с JAZZ НА ДВОРА . Събитието започва на 27 април (петък) от 19,00ч. със суинг парти. В дните, посветени на джаза, организаторите са предвидили..

публикувано на 25.04.18 в 14:55

Представят новата книга „75 – Незабравените лица на спасението“, посветена на 75-годишнината от спасяването на българските евреи

По повод 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи Организацията на евреите в България издаде сборника „75 години. Незабравените лица на спасението“, посветен на познатите и непознати жени и мъже, които с риск за собственото си благополучие..

публикувано на 20.04.18 в 10:47

Евгений Дайнов представя "Записки по революцията" в Радио Стара Загора

Политологът Евгений Дайнов ще представи във фоайето на Радио Стара Загора новата си книга „Записки по революцията“. Срещата е от 18 часа тази вечер.   Книгата е опит на Евгений Дайнов да разкаже от първо лице за събития от 1997 година до наши..

обновено на 19.04.18 в 07:50

Стара Загора е домакин на обучителен семинар за предприемачи

На 18 април в Стара Загора ще се проведе обучителен семинар за предприемачи - част от инициативата за подпомагане на малкия бизнес в България. Инициатор е Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), съобщиха от..

публикувано на 16.04.18 в 16:22

ПГСД „Инж. Недьо Ранчев“ се включва в дуалното обучение - снимки

26 деца от професионалното училище ще бъдат обучавани по дуалната форма от следващата учебна година, след като от гимназията сключиха договори с две старозагорски фирми за производство и търговия на мебели. Такъв тип клъстер се случва за..

публикувано на 13.04.18 в 11:16
колеги

СТАЖАНТСКА ПРОГРАМА-"АЗ РАБОТЯ В РАДИО"

Стажантска програма на Радио Стара Загора. Начало: 16 април 2018 г. Описание : Ще имате възможност да се научите да работите с журналистически материали- текстове, аудиофайлове, снимки: да ги подбирате, редактирате, публикувате на сайта на Радио..

обновено на 28.03.18 в 11:07

Община Стара Загора се включва за десети път в инициативата „Часът на земята"

За десета поредна година Община Стара Загора се включва в инициативата „Часът на земята", която тази година обединява действия за здравословно и устойчиво бъдеще. Знаковото световно събитие на WWF, Часът на Земята, за пореден път ще обедини..

публикувано на 21.03.18 в 12:28

Над 1000 деца събира „Орфеево изворче“ в Стара Загора

Осемнадесетото издание на Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ под патронажа на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, ще се проведе от 23-ти до 25-ти март 2018 г. в Стара Загора. Конкурсът е организиран от Община Стара Загора и..

публикувано на 21.03.18 в 10:34

Представят „Турандот“ с кукли на старозагорска сцена

За първи път в историята на оперното изкуство в България, на сцената на Старозагорската опера на 29 март , популярната опера на Пучини „Турандот “ ще бъде представена с кукли. Съвместният оперно-куклен спектакъл ще се осъществи от Държавна опера –..

публикувано на 21.03.18 в 09:26

Джазоспекция в Стара Загора

Oригинален концерт ще се състои на   19 март от 19.00 часа в  залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Концертът от френски джаз се нарича „Джазоспекция“ и е с музиката на Клод Боллинг и кадри от филма „Baraka“ на Рон Фрик...

публикувано на 15.03.18 в 15:41