Песни по текстове на известни български поети ще прозвучат в уникалния моноспектакъл

С китара и стихове Йордан Пеев ще представи новата си книга в Стара Загора

Йордан Пеев: Време е да емигрирам в себе си

С моноспектакъл таза вечер от 18 часа Йордан Пеев ще представи в библиотека „Захарий Княжески“ новата си поетична книга  „Детонатор за глухарчета“. Поетът е подготвил за публиката и много песни, които ще изсвири с китара си, по текстове на известни български автори. За пореден път оформлението на  корицата и илюстрациите на книгата са дело на художника Валентин Дончевски.

Според Йордан Пеев, на поетични срещи присъстват все по-малко хора и заради начина по-който се представят книгите, и заради общото опошляване и подмяна на ценностите. Изкуството като цяло е оставено на самоиздръжка през последните години на преход и авторите се превръщат в просяци, за да издават книгите си. Поетът споделя със съжаление, че определението за Стара Загора като град на поетите и липите вече е само щампа. Като много мускулеста и жилава определя книгата си автора. „След нея ще ми е нужно безмълвие, за да се възстановя и за да имам какво да кажа“- споделя още авторът. Книгата освен до приятели и близки е хубаво да стигне и до повече други почитатели на мерената реч. Единствено очите на хората, които поглъщат поезията при такива срещи, е голямата награда за твореца- категоричен е Йордан Пеев.

Чуйте цялото интервю на Мила Маринова със старозагорския поет.

Йордан Пеев е роден през 1968 година. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Заедно с Пламен Дойнов, Георги Господинов и Бойко Пенчев създават литературен клуб. През 1990 год. в съавторство с Пламен Дойнов публикува поетичния сборник „ Сълзите на гнева“. Работи като журналист в радио „Веселина“, а след това и в радио „Стара Загора“.

Удостоен е с награди от различни конкурси: Втора награда от конкурса „Веселин Ханчев“, награда от СБП на конкурса за поезия „Добромир Тонев“. Получава награди и от конкурсите за поезия „Срещу вятъра“, „Усин Керим“ и е носител на Славейкова награда. Член на Съюза на българските писатели.


Още от категорията

Преводачът на български класици Кристофър Бъкстон представя новите си книги в Радио Стара Загора

Радио Стара Загора и Издателска къща „Знаци” организират творческа среща-разговор с английския писател, влюбен в България, Кристофър Бъкстон .   Авторът ще представи най-новите си романи  „Завръщане“ и „Далеч от Дунава“ на 4 декември..

публикувано на 17.11.17 в 16:39

Празничен концерт е кулминация на тържествата на Второ основно училище

С  концерт-спектакъл на талантите "Пътят на светлината"  от 18 часа тази вечер в  Държавна опера - Стара Загора танцовите, певчески и театрални формации на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ ще поздравят родителите, учителите и..

публикувано на 16.11.17 в 14:30

Тракийският университет организира кариерен форум

Информационен ден за кариерно развитие ще се проведе в Тракийския университет по инициатива на Европейската комисия на 26 октомври от 9 часа.  Форумът е под надслов „Кариера за нова ера” и ще запознае студенти-магистри и докторанти с цялостна..

публикувано на 24.10.17 в 15:49

Стара Загора се включва в Европейската седмица на донорството

За пети път у нас до 16 октомври се провежда Европейската седмица на донорството. Над 10 са градовете, в които се отбелязва.  Надсловът тази година е "Частица от теб може да бъде за някого целия свят!". Стартът на кампанията бе даден във..

публикувано на 11.10.17 в 15:30

Легендарният Стоичков раздаде автографи на стотици фенове - снимки

Стотици почитатели на големия Христо Стоичков в Стара Загора го посрещнаха пред Регионалния исторически музей, за да си вземат автограф от звездата. С усмивка и настроение големият номер 8 подписваше фланелки на Барселона и националния отбор..

публикувано на 20.09.17 в 14:22

Близо 4 000 изпълнители ще участват на събора „Богородична стъпка“ на 26 и 27 август

Близо 4 000 участници от над 60 по-близки и по-далечни общини в България - Силистра, Кнежа, Девня, Добрич, Смолян, Стражица, Гоце Делчев, Белослав, София, Генерал Тошево, Горна Оряховица, Харманли, Кърджали и др. - идват на Старозагорските бани..

публикувано на 18.08.17 в 14:31

С „Йога на смеха“ да помогнем на Митко

В събота /12 август/ от 9:30 до 11:00 ч. в парк Аязмото „Йога на смеха“ ще бъде в подкрепа на малкия Митко, който страда от дистония и мечтае да проходи. Всеки, който желае да подкрепи Митко, може да го направи в събота, докато се забавлява...

публикувано на 09.08.17 в 12:51

Бестселърът "Бивши хора" ще представят в Радио Стара Загора на 7 юли

Книгата си „Бивши хора“ ще представят пред старозагорска публика разследващият журналист Христо Христов и проф. Вили Лилков. Срещата с авторите е в Арт-фоайе на Радио Стара Загора на 7 юли от 18 часа /петък/ . Изследването на проф. Вили Лилков и на..

публикувано на 06.07.17 в 15:47

Изложба показва 40 значими снимки запечатани от „Очите на радиото“

Изложба от репортажни снимки „Очите на радиото“ ще покаже фотографския поглед към интересни събития, които журналистите от Радио Стара Загора са отразили през последните месеци. На 18 май от 18 часа посетителите ще могат да видят над 40-сет..

публикувано на 17.05.17 в 15:05

Благотворителен концерт "С любов за Таня" организират ученици от Стара Загора

На 25 февруари /събота/ от 19:00ч. в Държавна опера Стара Загора ученици от няколко старозагорски  училища организират благотворителен концерт "С любов за Таня" . Цената на билетите за концерта са по 5 лв. за ученици и 8лв. за възрастни . Ще..

публикувано на 21.02.17 в 11:58