Песни по текстове на известни български поети ще прозвучат в уникалния моноспектакъл

С китара и стихове Йордан Пеев ще представи новата си книга в Стара Загора

Йордан Пеев: Време е да емигрирам в себе си

С моноспектакъл таза вечер от 18 часа Йордан Пеев ще представи в библиотека „Захарий Княжески“ новата си поетична книга  „Детонатор за глухарчета“. Поетът е подготвил за публиката и много песни, които ще изсвири с китара си, по текстове на известни български автори. За пореден път оформлението на  корицата и илюстрациите на книгата са дело на художника Валентин Дончевски.

Според Йордан Пеев, на поетични срещи присъстват все по-малко хора и заради начина по-който се представят книгите, и заради общото опошляване и подмяна на ценностите. Изкуството като цяло е оставено на самоиздръжка през последните години на преход и авторите се превръщат в просяци, за да издават книгите си. Поетът споделя със съжаление, че определението за Стара Загора като град на поетите и липите вече е само щампа. Като много мускулеста и жилава определя книгата си автора. „След нея ще ми е нужно безмълвие, за да се възстановя и за да имам какво да кажа“- споделя още авторът. Книгата освен до приятели и близки е хубаво да стигне и до повече други почитатели на мерената реч. Единствено очите на хората, които поглъщат поезията при такива срещи, е голямата награда за твореца- категоричен е Йордан Пеев.

Чуйте цялото интервю на Мила Маринова със старозагорския поет.

Йордан Пеев е роден през 1968 година. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Заедно с Пламен Дойнов, Георги Господинов и Бойко Пенчев създават литературен клуб. През 1990 год. в съавторство с Пламен Дойнов публикува поетичния сборник „ Сълзите на гнева“. Работи като журналист в радио „Веселина“, а след това и в радио „Стара Загора“.

Удостоен е с награди от различни конкурси: Втора награда от конкурса „Веселин Ханчев“, награда от СБП на конкурса за поезия „Добромир Тонев“. Получава награди и от конкурсите за поезия „Срещу вятъра“, „Усин Керим“ и е носител на Славейкова награда. Член на Съюза на българските писатели.


Още от категорията

Форум запознава с опасностите в интернет

97% от българските деца на възраст между 9 -18 години сърфират в интернет. 87% от подрастващите са активни в социални мрежи и чатове. Фейсбук е най- популярната у нас социална мрежа. Тревожното е, че около 1/3 от тях имат публични профили, което ги..

обновено на 15.11.18 в 07:27

Старите къщи в града – трета тема от Приказките за Стара Загора

Историите на три от емблематичните   къщи ще бъдат представени тази вечер в поредицата „Приказки за Стара Загора“. Архитектурният ансамбъл , дело на големия старозагорски архитект Христо Димов, оцелял в наши дни на ул. „Сава Силов“ ще оживее в разказите..

публикувано на 12.11.18 в 12:33

75 години ПГСАГ "Лубор Байер" Стара Загора

С поредица празнични прояви днес ще отбележат своята 75-годишнинина Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ Стара Загора .  Празникът започва в 10.50ч. с тържествено вдигане на националния флаг и посрещане..

обновено на 12.11.18 в 10:05

Омбудсманът на Стара Загора с изнесена приемна

Общинският омбудсман на Стара Загора Надежда Чакърова-Николова организира изнесена приемна за жителите на селата Бъдеще и Стрелец, съвместно с председателя на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков и секретаря на община Стара Загора Делян Иванов на 13..

публикувано на 07.11.18 в 13:58

"Хубавата Елена" на Държавна опера Стара Загора ще бъде един реверанс към жените

На 26 Октомври  от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора ще се състои премиерата на „Хубавата Елена“ опера – буфа от Жак Офенбах. Режисьор на новата постановка е Славчо Николов. Диригент е младият и талантлив Димитър Косев,..

публикувано на 24.10.18 в 11:33

Харманли събира поети с китари на фестивала ПОКИ

32-вото издание на най-стария бард фест „Поетични струни“ ще се проведе днес и утре в Харманли. Поети с китари от страна пристигат за пореден път в града на Белоногата. Официалното откриване на ПОКИ 2018 ще бъде на 12 октомври от 17:30 часа в Културен..

публикувано на 12.10.18 в 11:41

Стара Загора ще е домакин на конференция, посветена на митрополит Методий Кусев

Първият Старозагорски митрополит Методий Кусев оставя незабравима следа със своето всеобхватно и родолюбиво дело. Той завещава на старозагорци залесен и паркоустроен някогашния пустеещ хълм Ахмак баир. Залесителното дело е невъзможно без добро..

публикувано на 04.10.18 в 09:05

Стартира ZaraLab Academy

На 5 октомври – празникът на Стара Загора, ZaraLab поставя началото на  първата по рода си в града академия за информационни технологии и професии на бъдещето. Стартът ще бъде даден с дигитален форум, в който ще вземат участие представители на..

публикувано на 27.09.18 в 17:29

„Дни на камерната музика“ започват в Габрово

42-то издание на Международния фестивал „Дни на камерната музика“ ще се проведе в Габрово от днес до 17 септември. Концертите ще се провеждат в Художествена галерия „Христо Цокев“. Фестивалът ще бъде открит с концерт на камерния ансамбъл..

публикувано на 10.09.18 в 16:09

Казанлъшкият театър гостува в Стара Загора с "Оркестър Титаник" на Христо Бойчев

Казанлъшкият театър „Любомир Кабакчиев“ гостува днес на старозагорска сцена с „Оркестър Титаник“ от Христо Бойчев.  Представлението ще се играе от 19 часа в Драматичен театър „Гео Милев“. „Това е един много интересен и различен спектакъл от това..

публикувано на 10.09.18 в 13:16