Младите испански художници Рафа Лопес и Адриан Ссегура: Изкуството е тиха война за един по-добър свят!

В залите на художествена галерия "Руси Карабиберов" в Нова Загора до 20 юли може да се видят две много интересни изложби на двама млади испански художници - Рафа Лопес и Адриан Ссегура.  И двамата взеха участие в петнадесетия пленер по живопис Нова Загора 2018. 

Изложбите на двамата автори са послания на младите хора за решаване на проблемите на съвременното общество, не само в Испания, но и по целия свят. За представянето си в Нова Загора са получили специална покана от уредника на галерия „Руси Карабиберов“ Иван Стоянов. Картините, които представят са рисувани специално за изложбата им в България. Душата на артиста не остава равнодушна, казват младите творци, за случващото се около тях, а това са проблемите на миграцията , разделението, съвременните войни.

Рафа Лопес е роден през 1983 година в Севиля. Магистър по графични техники от университета в Севиля. Има множество награди от национални и международни конкурси по живопис в Испания и чужбина. Има 26 самостоятелни изложби в Испания и чужбина и над 30 участия в множество колективни изложби. Рафа Лопес има оригинална артистична визия, съчетавайки различни похвати и аспекти на неоекспресионизма, попарта, графитите, сюрреализма и абстракцията и класическия барок. Изложбата му в нова загора е посветена на разнообразието от цветове, вплетени в националните флагове на страните по света:


33 годишният Адриан Ссегура завършва Академията за изящни изкуства в Севиля през 2003 година. През 2006 година е удостоен с престижната награда Франсиско де Зурбаран. Има над 30 самостоятелни изложби в Испания, Франция и САЩ. Носител е на множество награди от национални и международни конкурси по живопис в Испания и чужбина. Живее и работи в Испания, Франция и САЩ. В творчеството си предпочита ясния фигуративен език, продукт на собствената му еволюция като  художник. Портретът и човешкото тяло преобладават в неговите творби като метафоричен подход за прехода на времето и тленността на човешкото съществуване.

Изложбата, която представя Адриан Ссегура в Нова Загора е послание за решаване на един тежък проблем на испанското общество - проституцията. Той представя 23 платна от които гледат очи, очи на жени…,някои тъжни:
Още от категорията

„От Мърквичка до Минотавъра“ е поредното гмуркане на Митко Новков в света на изкуството

На 19 февруари от 18 часа в Къща музей „Гео Милев“ Стара Загора ще гостува автора Митко Новков. Поводът е книгата му „От Мърквичка до Минотавъра“. „От Мърквичка до Минотавъра“ е поредното гмуркане на Митко Новков в света на изкуството...

публикувано на 19.02.19 в 12:32

Конкурсът “Чудонемирчета“ отново кани артистични деца

Започна записването за ежегодния конкурс за хумористично изпълнение "Чудонемирчета". Той се организира за пореден път с подкрепата на Община Казанлък, фондация "Чудомир" и общинска библиотека "Искра". Конкурсът ще се проведе на 30 март от 10:00 часа в..

публикувано на 19.02.19 в 08:52
Георги Туртуриков

Изложба за 146-годишнината от гибелта на Васил Левски в Стара Загора

Възпоменателна изложба „146 години безсмъртие“, посветена на Васил Левски, се открива днес от 18:00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Календари, статии и книги за делото на Апостола ще покаже пред публика  известният..

публикувано на 18.02.19 в 12:54

„От дузпа в тъч – епистоларни монолози“ с Димитър Пенчев

Димитър Пенчев определя себе си като съзерцател, който открива вдъхновение в покоя и тишината на природата. Димитър Пенчев е автор на пет книги в различни жанрове и стилистика, разкриващи богатия диапазон на неговите интереси. Новата книга на автора..

публикувано на 17.02.19 в 10:59

Ямбол пази духа на виното

Зрелищен празник „Пазим духа на виното“ очаква жителите и гостите на Ямбол на 17-ти февруари, неделя, от 11.00 часа в Градския парк. За четвърта поредна година събитието, посветено на "Трифон Зарезан", се организира по инициатива на най- старата винарна..

публикувано на 15.02.19 в 17:43

Ивайловградското село Свирачи пази традициите на българите от Мала Азия

Жителите на ивайловградското село Свирачи в Източните Родопи, не знаят кога и как е създадено. Името на селото се среща във формите /Зорназан, Зорнозан и Зорлузан/.Според легендата първите две названия идват от трудното обработване на земята, а третата:..

публикувано на 15.02.19 в 16:52
Лора Русанина и Евгени Генчев с книгата си „Приключенията на Момчето мандарина, Лора и Евгени“

Старозагорски ученици написаха приключенска книга

Третокласници от 13-то основно училище   „Св. П. Хилендарски“ в Стара Загора написаха приключенска книга. Идеята затова се зародила след като миналата година в училището бе издадена кулинарна книга с любимите, изпитани рецепти на ученици,..

публикувано на 15.02.19 в 12:45

Паметник на големия български поет Пейо Яворов в Скопие?

Паметник на големия български поет Пейо Яворов може да бъде изграден в столицата на Северна Македония Скопие. Инициативата е на Фондация „Яворов“ в Чирпан, подкрепена от Македонския културно-информационен център в София. Идеята възниква по време на..

публикувано на 15.02.19 в 10:53

Изложба със свои мартеници ще открие за осми път журналистката Таня Иванова

  „Таня Иванова и приятели“ – осма изложба по този надслов предстои да открие журналистката Таня Иванова. От години тя се занимава активно и с изработването на мартеници, организира уроци за най-малките за българската мартеница, нейната символика..

публикувано на 15.02.19 в 10:47

Луксозно издание събира писмата на Левски

Луксозно издание, в което са събрани голяма част от писмата на Васил Левски, ще излезе на книжния пазар до няколко дни. Това е първото самостоятелно издание с кореспонденцията на Левски, съдържащо фототипна част и разчетен текст. Сборникът се издава..

публикувано на 12.02.19 в 16:00