Младите испански художници Рафа Лопес и Адриан Ссегура: Изкуството е тиха война за един по-добър свят!

В залите на художествена галерия "Руси Карабиберов" в Нова Загора до 20 юли може да се видят две много интересни изложби на двама млади испански художници - Рафа Лопес и Адриан Ссегура.  И двамата взеха участие в петнадесетия пленер по живопис Нова Загора 2018. 

Изложбите на двамата автори са послания на младите хора за решаване на проблемите на съвременното общество, не само в Испания, но и по целия свят. За представянето си в Нова Загора са получили специална покана от уредника на галерия „Руси Карабиберов“ Иван Стоянов. Картините, които представят са рисувани специално за изложбата им в България. Душата на артиста не остава равнодушна, казват младите творци, за случващото се около тях, а това са проблемите на миграцията , разделението, съвременните войни.

Рафа Лопес е роден през 1983 година в Севиля. Магистър по графични техники от университета в Севиля. Има множество награди от национални и международни конкурси по живопис в Испания и чужбина. Има 26 самостоятелни изложби в Испания и чужбина и над 30 участия в множество колективни изложби. Рафа Лопес има оригинална артистична визия, съчетавайки различни похвати и аспекти на неоекспресионизма, попарта, графитите, сюрреализма и абстракцията и класическия барок. Изложбата му в нова загора е посветена на разнообразието от цветове, вплетени в националните флагове на страните по света:


33 годишният Адриан Ссегура завършва Академията за изящни изкуства в Севиля през 2003 година. През 2006 година е удостоен с престижната награда Франсиско де Зурбаран. Има над 30 самостоятелни изложби в Испания, Франция и САЩ. Носител е на множество награди от национални и международни конкурси по живопис в Испания и чужбина. Живее и работи в Испания, Франция и САЩ. В творчеството си предпочита ясния фигуративен език, продукт на собствената му еволюция като  художник. Портретът и човешкото тяло преобладават в неговите творби като метафоричен подход за прехода на времето и тленността на човешкото съществуване.

Изложбата, която представя Адриан Ссегура в Нова Загора е послание за решаване на един тежък проблем на испанското общество - проституцията. Той представя 23 платна от които гледат очи, очи на жени…,някои тъжни:
Още от категорията

Доброто никога не остарява

Идеята за издигане на паметник на добрината с лика на дядо Добри набира все по-голяма сила. В Световния ден на добротата-13 ноември това сподели в ефира на Радио Стара Загора Цветомир Николов от Сдружение „Азбукари“. За  монументалната работа са..

публикувано на 13.11.18 в 18:36

Безплатни изследвания за диабет организират младежи

Младежката организация на Ротари - клуб ,,Интеракт - Стара Загора” организира безплатни изследвания за диабет по повод Световния ден за борба с коварната болест- 14 ноември. Датата, определена за провеждане на прегледите, е 17.11. ( събота), а..

публикувано на 13.11.18 в 14:25

Доброволци плетат топли дрехи за хора без дом

За седма поредна година благотворителната кампания "Изплети топлина" призовава доброволци от цялата страна да изплетат за бездомните топли шапки, шалове, ръкавици и чорапи, нужни през наближаващата зима. „Кампанията започна през месец октомври и тогава..

публикувано на 12.11.18 в 12:46
idakiev2

"Атлас" остави диря в съзнанието и паметта на поколения българи

Името на Симеон Идакиев се свързва с поредицата от филми, обединени от заглавието "Един мъж, един автомобил, една камера". Той бе чаканият разказвач, когато по Българската национална телевизия се излъчваше предаването "Атлас" създадено от професор Тянко..

публикувано на 09.11.18 в 17:18

Крилете на творческата фантазия не познават граници

Нова страница в историята на пластичните изкуства има желание да напише с млади автори актрисата и настоящ главен уредник на димитровградската художествена галерия "Петко Чурчулиев" Антоанета Станчева. Тя е главният виновник за първото и второто издание на..

публикувано на 09.11.18 в 15:31

Тенорът Георги Динев: Партията на художника Каварадоси в "Тоска" на Джакомо Пучини е сбъдната мечта!

Георги Динев е оперен певец и оперен режисьор. Професионалният му път започва на сцената на Музикален театър "Стефан Македонски" през 1995 година с ролята на Ян Бибиян от едноименния мюзикъл на Димитър Вълчев. От 2003 г. досега Георги Динев е солист на..

публикувано на 08.11.18 в 14:20

„Обществена поръчка“ е социална снимка на съвременното ни общество

Може един мъж да преспи с най-красивата жена и повече да не я пожелае. Ако обаче преспи само една нощ с властта, той я иска за цял живот, заявява в началото на мандата си кметът от разтърсващия политически трилър „Обществена поръчка“. В първия роман..

публикувано на 09.11.18 в 09:50

Конкурс „Сурва, Весела година“ обявяват в Стара Загора

Община Стара Загора и Центърът за подкрепа за личностно развитие обявяват  традиционния  конкурс за изработване на сурвачка и рисунка.  В него могат да участват ученици от І до VІІ клас разделени в две групи:  І група -  І - ІV клас и ІІ група  -  V-..

публикувано на 07.11.18 в 16:53

69 000 кг събра за година „Капачки за бъдеще“

Мартина Йорданова и Лазар Радков са двигателят на благотворителната организация „Капачки за бъдеще“. Преди година младите ентусиасти стартират проекта и дори не предполагат какво огромно начинание е започнало. Водени от вярата в доброто, увличат още и..

публикувано на 07.11.18 в 15:08

Старозагорски ученици се обучават по програмата „Детско полицейско управление“

Вторият випуск старозагорски ученици започна днес обучение по програмата на МВР  „Детско полицейско управление“.  В продължение на две години деца от трети клас на Средно училище „Васил Левски“ в Стара Загора ще се запознаят с работата на..

публикувано на 07.11.18 в 14:11