Младите испански художници Рафа Лопес и Адриан Ссегура: Изкуството е тиха война за един по-добър свят!

В залите на художествена галерия "Руси Карабиберов" в Нова Загора до 20 юли може да се видят две много интересни изложби на двама млади испански художници - Рафа Лопес и Адриан Ссегура.  И двамата взеха участие в петнадесетия пленер по живопис Нова Загора 2018. 

Изложбите на двамата автори са послания на младите хора за решаване на проблемите на съвременното общество, не само в Испания, но и по целия свят. За представянето си в Нова Загора са получили специална покана от уредника на галерия „Руси Карабиберов“ Иван Стоянов. Картините, които представят са рисувани специално за изложбата им в България. Душата на артиста не остава равнодушна, казват младите творци, за случващото се около тях, а това са проблемите на миграцията , разделението, съвременните войни.

Рафа Лопес е роден през 1983 година в Севиля. Магистър по графични техники от университета в Севиля. Има множество награди от национални и международни конкурси по живопис в Испания и чужбина. Има 26 самостоятелни изложби в Испания и чужбина и над 30 участия в множество колективни изложби. Рафа Лопес има оригинална артистична визия, съчетавайки различни похвати и аспекти на неоекспресионизма, попарта, графитите, сюрреализма и абстракцията и класическия барок. Изложбата му в нова загора е посветена на разнообразието от цветове, вплетени в националните флагове на страните по света:


33 годишният Адриан Ссегура завършва Академията за изящни изкуства в Севиля през 2003 година. През 2006 година е удостоен с престижната награда Франсиско де Зурбаран. Има над 30 самостоятелни изложби в Испания, Франция и САЩ. Носител е на множество награди от национални и международни конкурси по живопис в Испания и чужбина. Живее и работи в Испания, Франция и САЩ. В творчеството си предпочита ясния фигуративен език, продукт на собствената му еволюция като  художник. Портретът и човешкото тяло преобладават в неговите творби като метафоричен подход за прехода на времето и тленността на човешкото съществуване.

Изложбата, която представя Адриан Ссегура в Нова Загора е послание за решаване на един тежък проблем на испанското общество - проституцията. Той представя 23 платна от които гледат очи, очи на жени…,някои тъжни:
Още от категорията

Ту тук, ту там - изложба живопис и колаж в Димитровград

Днес от 17.30 часа в малката зала на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ в Димитровград се открива изложба живопис и колаж на художничките Анастасия Тонкова- Шрьодле и Констанца Колева. Мотото на експозицията „Ту тук, ту там“ е предложено от..

публикувано на 21.09.18 в 11:48

Преди 8 години българин се потопи на 8 метра и подобри световния рекорд за най-дълго спускане в солена вода

Преди 8 години 27-годишният тогава инструктор Иван Железаров подобри световния рекорд за най-дълго спускане в солена вода.Той прекара 50 часа под вода, с което подобри постижението на британеца Уил Гудман от 48 часа 9 минути и 17 секунди. Стартът на..

публикувано на 21.09.18 в 09:35

Старозагорската опера поставя „Малкият принц“

Премиерата на мюзикъла „Малкият принц“ от Александър Йосифов  е първата за новия творчески сезон на Старозагорската държавна опера. Режисурата, сценографията и костюмите са дело на младия Денис Иванов . Диригент  е Младен Станев. Подготовката и..

публикувано на 20.09.18 в 14:08

Национален конкурс „Моят празник“ организират в Стара Загора

Община Стара Загора и Център за подкрепа за личностно развитие организират третото издание на Национален конкурс за рисунка „Моят празник“, съобщават от пресцентъра на общината. Целта е да се даде възможност за изява на творческите заложби на..

публикувано на 20.09.18 в 11:48

Нови възможности за децата на Стара Загора

650 деца и младежи между 6 и 19 години са избрали извънкласните форми на Центъра за подкрепа и личностно развитие към община Стара Загора през новата творческа година.  Децата могат да избират съобразно таланта, желанията и интересите си между 23..

публикувано на 19.09.18 в 14:22

Учебната година започна и в единствената на Балканите гимназия по каменообработване

Знаете ли, че единственото на Балканския полуостров и второ в Европа професионално училище по каменообработване се намира в България. То е създадено с държавен указ през 20-те години на XX век. Скалистите масиви, каньони, плата, развитието на..

публикувано на 17.09.18 в 11:38

Пожарникар е благородна професия и в нея има място за жени

В навечерието на Професионалния празник на пожарната в предаването 60 минути повече разговаряхме с две дами избрали професията огнеборец. Как инспекторите "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност" Надя Трифонова от Районната служба в Стара..

публикувано на 13.09.18 в 13:55

„АЗ съм Българка“ влезе и в родния дом на Яворов в Чирпан

В търсене на повдигащи родния дух и самочувствие сюжети авторът на националния проект „АЗ съм българка“ Радослав Първанов, стигна до родния дом на Яворов в Чирпан, където е осъществи поредната си красива фотосесия. Продължението на проекта си..

публикувано на 13.09.18 в 13:50

Кметът Живко Тодоров се срещна с медалистите от математическите олимпиади

Младите старозагорски математици зарадваха с отлични постижения от азиатските олимпиади това лято. Осем старозагорски ученици завоюваха общо  10 медала – 2 златни, 3 сребърни и 5 бронзови, от международни олимпиади по математика, проведени в..

публикувано на 12.09.18 в 14:44

Зрелищно шоу и 17 гола сътвориха участниците в мача "Актьори срещу „Берое“

Хиляди старозагорци дойдоха, за да станат съпричастни с благотворителната кауза на  Международния студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански”. Фестивалът е посветен на Данаил Чирпански, вдъхновяващ човек и студент в НАТФИЗ, който загуби живота..

публикувано на 10.09.18 в 13:46