Започват музикалните празници "Златната Диана"

Музикалните празници „Златната Диана“ в Ямбол са едно от най-старите музикални събития у нас с 45 годишна история. Далечното начало е през 1974 година и е свързано с името на маестро Николай Султанов – диригент на камерния оркестър „Дианополис“, създател на музикалния фестивал и  подкрепяно от община Ямбол през всичките години на неговото съществуване.

 И тази година организаторите – Константин Илиевски, диригент на Камерния оркестър и община Ямбол спазват традицията, да срещнат публиката  с изпълнители от световна величина.

Интервю на Кристина Русева с диригента Константин Илиевски:


 Откриването е в 11,30 ч. в музикалното фоайе на петвековната, знакова за Ямбол сграда на Безистена с участието на словашкия  обоист Иван Данко – солист на Щутгартската опера. В програмата са включени  два концерта за обой от Антонио Вивалди и Алесандро Марчело и едно от най-познатите за широката публика произведения - Адажиото на Томасо Албинони. Концертмайстор е Красимира Султанова, диригент – Константин Илиевски.

Втората вечер на фестивала в Ямбол  ще  гостува Държавна опера Пловдив с операта „Така правят всички“ от Волфганг Амадеус Моцарт по едноименната комедия на Уилям Шекспир. Оперният спектакъл с  класически хумор и приятни  мелодии е в Зрителната зала на читалище „Съгласие“ на 22 април (понеделник), от 19:00часа.

Третият ден на музикалните празници ще поднесе  изненада публиката с рецитал на обаятелния млад виртуоз Стоян Караиванов - на 23 април, вторник, от 19:00 часа в залата на Безистена

20-годишният Караиванов е лауреат на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян. Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата.

На 24 април е галавечерта на музикалните празници. Фестивалният симфоничен оркестър „Дианополис“ воден от концертмайстора Красимира Султанова и под диригентската палка на маестро Константин Илиевски ще поднесе букет от обичани и познати мелодии, разнообразие от изненади.

Честта да закрие 45-тите Музикални празници „Златната Диана“  в Зрителната зала на община Ямбол ще има специалният  гост и солист,  виртуозният цигулар  Светлин Русев. Това е второто му участие в ямболския фестивал в рамките на две години. Не се съмнявам, че и тази неповторима по рода си среща на  талантливи и известни музиканти, водени по традиция от  маестро Константин Илиевски  ще вдигне  публиката на крака и ще превърне всяка една от вечерите  във вълшебен досег с класическата музика.

Музикалните празници „Златната Диана 2019“ се реализират с изключителната подкрепа на община Ямбол. Организатори са още Общинско предприятие „Туризъм и култура“, Камерен оркестър „Дианополис“ с диригент и главен художествен ръководител Константин Илиевски, Ямболска регионална туристическа асоциация, партньор – Народно читалище „Съгласие – 1862“.

Билети за концертите могат да бъдат закупени от касата във фоайето на Голямата зала на общината. Телефон за контакт и заявки: 0876 694 083.


Още от категорията

Предстои Новембър бачата уикенд 2019 в Стара Загора

Второто издание – Новембър бачата уикенд 2019 ще се проведе между 15и 17 ноември в Стара Загора. За първи в България ще гостуват Джони и Ное и Стелиос и Иро. Поканата към тях е отправена от домакините на събитието Илин Велев и Елена Найденова...

публикувано на 18.10.19 в 16:27

Открива се голяма изложба на Васил Маринов /1879-1943/

Днес от 18.00 часа в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена изложбата „Васил Маринов 1879-1943“.  Тя е посветена на 140 годишнината от рождението на художника. В експозицията са включени  40 негови живописни платна и..

публикувано на 16.10.19 в 10:03

Атанас Капралов: "Поезията е моята присъда"

Най- новият член на Българския П.Е.Н.- Център е Атанас Капралов. От представените 13 кандидатури, общото събрание на организацията е одобрило само личността и творчеството на поета Атанас Капралов. Творбите му са превеждани  на руски, френски, немски,..

публикувано на 15.10.19 в 16:13

"Умопомрачение" с актьора Стефан Иванов!

На 20.11 (сряда) от 19.30 часа в Дом на културата – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в най – новата комедия в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска комедия от Сам..

публикувано на 15.10.19 в 14:52

Яна Маринова оцелява с усмивка!

На 04.11 (понеделник) от 19 часа в Държавна опера Стара Загора ще бъде поставена криминалната комедия от Жорди Галсеран „Изборът ва Марта“. Режисьор на постановката е Георги Михалков, гостуват актьорите Яна Маринова, Симеон Лютаков, Николай Кенаров,..

публикувано на 15.10.19 в 14:05

Старозагорската опера домакин на първата самостоятелна изложба на Франческо Калипари

Тази вечер от 18 часа във фоайето на Държавна опера Стара Загора се открива първата самостоятелна изложба "Ерос и Танатос"  на Франческо Калипари, балетист в трупата на оперния театър.  Франческо Калипари е роден на 8 януари 1990 г. в Локри , древен..

публикувано на 15.10.19 в 12:11

"Синелибри" гостува на Стара Загора

Кино-литературният фестивал "Синелибри" 2019  гостува в Стара Загора. Домакин на събитието е залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”.  Входът  е свободен. Четири са филмите, които киноманите ще могат да гледат. От 16:00 ч. в неделя (13..

публикувано на 11.10.19 в 13:28

Хасковският театър "Дани и Деси" се готви за карнавал в Борнео

Хасковският театър „Дани и Деси“ влиза амбициозно в 25- тия си юбилей. През ноември трупата е поканена да представи българската култура на Световния карнавал RAINFOREST в Борнео- най- големият остров на Малайзия. Националният фонд „Култура“..

публикувано на 10.10.19 в 11:06

Ангел Игов: Писателят трябва да владее занаята си

Днес от 18.00 часа в Къща- музей „Гео Милев“Стара Загора е представянето на романа „Фини прахови частици“. Разказаната  история, уловила драмата на едно поколение, закърмено с радиацията на една катастрофална утопия е написана от Ангел Игов...

публикувано на 10.10.19 в 10:07

По-малко стрес и повече време за почивка за добро психично здраве препоръчва Петя Стойчева Кривицки

По повод Световния ден на психичното здраве 10 октомври, тази година Световната здравна организация предупреждава, че на всеки 40 секунди някъде по света някой посяга на живота си . Най-често срещаната причина за самоубийствата в световен..

публикувано на 09.10.19 в 14:28