Историкът Чънар: Демокрацията има проблеми с Ердоган

Писателят Ибрахим Карахасан – Чънар в студиото на "Познати и непознати"
Снимка: Емил Николов

„Ердоган няма проблем с демокрацията, демокрацията има проблем с Ердоган. Управляващата Партия на справедливостта и развитието и президентът оказаха влияние върху Висшия избирателен съвет и намериха доводи, за да отменят изборите в Истанбул“, коментира за Радио Стара Загора историкът и изследовател Ибрахим Карахасан-Чънар. 

Самите аргументи за възражението са неубедителни, но е истина, че в Истанбул Ердоган получи най-големия удар срещу управлението си. Хората отговарят с протести в града и говорят открито за натиск на президента върху Избирателния съвет, смята Ибрахим Карахасан-Чънар.

В интервю за Радио Стара Загора той подчерта, че кандидатът на Народнорепубликанската партия Екрем Имамоглу, който спечели изборите за кмет на Истанбул, призова хората да запазят спокойствие и да гласуват отново. Опозиционният лидер намекна и за „мръсотията“ на управляващите , които рушат доверието в институтциите. Възможно е през  оставащите дни до новите избори, властта да заличи следите от машинациите и да изпразни общинските каси на Истанбул. Ситуацията не предполага да има касиране на изборите в други градове, в които загубиха управляващите- допълва Чънар. Големият залог си остава Истанбул, според историка.  Силна е и международната реакция на отказа на властите в Турция да признаят победата на опозицията в най-големия град. В „Туитър“ Кати Пери – наблюдаващ докладчик на ЕС за Турция, изрази съжаление за това, че властта в страната на се предава по един демократичен начин. Това е разочарованието на Европа и ще струва скъпо на самата Турция. Повечето от българските изселници симпатизират на Народнорепубликанската партия- подчерта Чънар. Причината е, че те са живели в друго общество и са закърмени с идеите на Ататюрк и неговото уважение към България. Възможно е при новото гласуване Ердоган да понесе още по-голям удар заради протестния вот. Много е вероятно обаче изборите да бъдат манипулиране и да се проведат под голям натиск от страна на управляващите, е мнението на историка.

Следствие от политическата криза в страната са и влошаващите се икономически показатели Турция има търговски проблеми със САЩ.  Германия. Япония също изтегли стратегическите си инвестиции. Американският президент обяви вдигане на митата за китайските стоки, което също ще се отрази на турската икономика. Започна и срива на лирата, която досега беше изкуствено поддържана. Автокрацията на Ердоган води до проблеми със съюзниците в НАТО. Доверието е сринато и той отдалечава Турция от Европа - категоричен е Чънар. Доброто е, че България и Турция успяват да запазят баланса в отношенията и успяват да съхранят нормални отношение. Инцидентните политически пируети не пречат в момента на връзките между двете страни, анализира още Ибрахим Карахасан-Чънар политиката между двете държави в контекста на кризата в Турция.


Още от категорията

Иван Начев

Иван Начев, политолог: Възможността за промяна е онова, което може да мотивира избирателят да гласува

Отлив от традиционните политически партии и наливането на вода в мелницата на т.нар. националистически партии са двете тенденции, които вижда политологът Иван Начев преди изборите за Европейски парламент , което се дължи на изявения евроскептицизъм...

публикувано на 22.05.19 в 16:40

Как би се отразила на България европейска минимална заплата?

Три форми за въвеждането на европейска минимална заплата разграничи в ефира на Радио Стара Загора Адриан Николов от Института за пазарна икономика по повод   лансираната в кандидат-депутатските платформи идея за европейска минимална заплата...

публикувано на 22.05.19 в 10:00

Агресивна предизборна кампания без чуваемост за тези

Като агресивна и без чуваемост определи кампанията за Евроизборите политологът Георги Киряков. По думите му, кампанията беше изнесена от политически легенди - основно от премиера Бойко Борисов, от президента Румен Радев, от Ахмед Доган и Иван Костов,..

публикувано на 21.05.19 в 09:05

арх. Фикрие Булунмаз, за която работата й по възстановяване на Желязната църква в Истанбул, е късмет в живота й

По покана на старозагорската  Камара на инженерите в инвестиционното проектиране в града  гостува  с арх. Фикрие Булунмаз от Истанбул. В продължение на около седем години архитект Булунмаз  ръководи реставрацията и ремонта на Желязната църква..

публикувано на 17.05.19 в 15:13

Между рисуването и музиката - видео

С необичаен спектакъл-мултимедия и изпълнение на шотландска гайда ще се включи в тазгодишната Нощ на музеите и галериите старозагорският артист Бойко Роа. Представянето ще се състои на 18 май от 21.30ч. в Художествената галерия в Стара Загора...

публикувано на 17.05.19 в 09:55
Мима Атанасова, РБ

Мечтая поне един МОЛ да стане библиотека

„Читателите в библиотеките се увеличават с всяка изминала година и не е вярно, че българите не четат“ , това каза в интервю за Радио Стара Загора по повод професионалния празник на библиотекарите Мима Атанасова от РБ „Захарий Княжески“ Стара Загора...

публикувано на 11.05.19 в 10:00
Гергана Данданова

На Гергьовден - среща с актрисата Гергана Данданова

На Гергьовден ви срещаме с актрисата Гергана Данданова. На личния й празник тя разказва откъде идва името й и как го продължава за бъдните поколения. Разговаряме за първите й стъпки в театъра през 2005г. на сцената на ДТ "Гео Милев" Стара Загора, за..

публикувано на 06.05.19 в 10:00

Машинното гласуване е защитено от хакери, но не и от манипулации

Изискването за доставка на машини за гласуване в най -кратки срокове и тяхната сертификация затрудняват организацията на изборния ден. Това коментира за Радио Стара Загора софтуерният инженер Божидар Божанов.  При машинния вот няма опасност  от..

публикувано на 03.05.19 в 13:34

Лого на СУ "Максим Горки" става официалното за международния проект „Еразъм +“

На красивия християнски празник Цветница в предаването "Моята неделя" на Радио Стара Загора гостуват преподавателят по рисуване Светлена Георгиева и учениците Стела Райкова и Александра Иванчева от 9-ти клас на СУ "Максим Горки" . Поводът за тяхното..

публикувано на 21.04.19 в 10:52

"Черното пиле" на Мариус Куркински с представление №100

От близо две години представлението се радва на нестихващ интерес и се играе пред препълнени салони и в България, и в чужбина. На 19 април в зала 1 на НДК предстои представление № 100, с което отбелязваме 100 години от рождението на Николай Хайтов...

публикувано на 18.04.19 в 15:06