Историкът Чънар: Демокрацията има проблеми с Ердоган

Писателят Ибрахим Карахасан – Чънар в студиото на "Познати и непознати"
Снимка: Емил Николов

„Ердоган няма проблем с демокрацията, демокрацията има проблем с Ердоган. Управляващата Партия на справедливостта и развитието и президентът оказаха влияние върху Висшия избирателен съвет и намериха доводи, за да отменят изборите в Истанбул“, коментира за Радио Стара Загора историкът и изследовател Ибрахим Карахасан-Чънар. 

Самите аргументи за възражението са неубедителни, но е истина, че в Истанбул Ердоган получи най-големия удар срещу управлението си. Хората отговарят с протести в града и говорят открито за натиск на президента върху Избирателния съвет, смята Ибрахим Карахасан-Чънар.

В интервю за Радио Стара Загора той подчерта, че кандидатът на Народнорепубликанската партия Екрем Имамоглу, който спечели изборите за кмет на Истанбул, призова хората да запазят спокойствие и да гласуват отново. Опозиционният лидер намекна и за „мръсотията“ на управляващите , които рушат доверието в институтциите. Възможно е през  оставащите дни до новите избори, властта да заличи следите от машинациите и да изпразни общинските каси на Истанбул. Ситуацията не предполага да има касиране на изборите в други градове, в които загубиха управляващите- допълва Чънар. Големият залог си остава Истанбул, според историка.  Силна е и международната реакция на отказа на властите в Турция да признаят победата на опозицията в най-големия град. В „Туитър“ Кати Пери – наблюдаващ докладчик на ЕС за Турция, изрази съжаление за това, че властта в страната на се предава по един демократичен начин. Това е разочарованието на Европа и ще струва скъпо на самата Турция. Повечето от българските изселници симпатизират на Народнорепубликанската партия- подчерта Чънар. Причината е, че те са живели в друго общество и са закърмени с идеите на Ататюрк и неговото уважение към България. Възможно е при новото гласуване Ердоган да понесе още по-голям удар заради протестния вот. Много е вероятно обаче изборите да бъдат манипулиране и да се проведат под голям натиск от страна на управляващите, е мнението на историка.

Следствие от политическата криза в страната са и влошаващите се икономически показатели Турция има търговски проблеми със САЩ.  Германия. Япония също изтегли стратегическите си инвестиции. Американският президент обяви вдигане на митата за китайските стоки, което също ще се отрази на турската икономика. Започна и срива на лирата, която досега беше изкуствено поддържана. Автокрацията на Ердоган води до проблеми със съюзниците в НАТО. Доверието е сринато и той отдалечава Турция от Европа - категоричен е Чънар. Доброто е, че България и Турция успяват да запазят баланса в отношенията и успяват да съхранят нормални отношение. Инцидентните политически пируети не пречат в момента на връзките между двете страни, анализира още Ибрахим Карахасан-Чънар политиката между двете държави в контекста на кризата в Турция.


Още от категорията

Хакерската атака е само малък връх от айсберга на държавните проблеми

"Събитието на седмицата, което ще влияе на политиката и в следващите месеци, това е хакерската атака на НАП. А мащабите на изтичането на личните данни, буквално на цялото активно население в държавата не са ясни, защото виждаме и чуваме само малкия връх на..

публикувано на 19.07.19 в 12:32
Мими Виткова

При демонополизация на НЗОК 8% вноска за здраве са недостатъчни

 Националната кръгла маса, посветена на състоянието на системата на здравеопазване в България и предложението на министър Кирил Ананиев за демонополизация  на Националната здравна каса и въвеждането на частните здравни фондове, продължават да..

публикувано на 17.07.19 в 12:03

Проблемът не е в хакерите, а в тези които не са защитили системата от атаки

Националната агенция за приходите  потвърди, че е имало неоторизиран достъп до сървъра ѝ. Говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров заяви, че изтеклата информация е конфиденциална, но съвпада с тази, съхранявана в НАП. Пробивът в..

публикувано на 16.07.19 в 15:02

Още промени в шофьорските курсове

"Колко трябва да бъдат часовете по кормуване зависи от възможностите на всеки един кандидат- шофьор. Проблемът не е в броя на часовете, а в изпитите. Критериите за провеждането им са доста занижени. Ако се повишат критериите за провеждането на самото..

публикувано на 16.07.19 в 10:54

Започна 12-тата археологическа експедиция на "Глухите камъни"

Започна   12-тата археологическа експедиция на култовия скален комплекс „Глухите камъни“ край с. Малко Градище, община Любимец. Тази година археолозите продължават с изследване на пластовете от 11 и 12 хилядолетие пр.Хр. „Тази година ще..

публикувано на 11.07.19 в 09:50

Петър Славов: "Премахването на машинния вот е удар по избирателните права"

Бившият народен представител от "Демократична България" Петър Славов коментира в ефира на Радио Стара Загора поредните промени в Изборния кодекс, които управляващите внесоха в рамките на вчерашния ден. С предложенията си от ГЕРБ настояват машинният вот..

публикувано на 10.07.19 в 18:04

Избират девиз на Стралджа

Жителите на община Стралджа ще могат да избират измежду пет предложения за девиз на Стралджа. Гласуването ще става електронно на сайта на общината. Крайният срок е до 31-ви юли, а поводът е 50 годишнината от обявяването на Стралджа за град през..

публикувано на 10.07.19 в 16:00

Д-р Иван Колев:Задължение на всеки един хирург е да взема решения и да доведе нещата до край

Екип от  хирургичното отделение на казанлъшката многопрофилна болница под ръководството на д-р Иван Колев извърши  изключително рядка и сложна операция на 69 годишна пациентка.  Лекарите са отстранили  Гастро-интестинарен стромален тумор с..

публикувано на 10.07.19 в 14:12

Неистините много ме ядосваха, но отдавна го надживях

В разгара на лятото, в чийто край предстои да се разпалят същинските предизборни страсти, разговаряме с кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров по въпроси извън дневния ред на общината и нейните жители. На финала на втория му мандат, който..

публикувано на 05.07.19 в 15:50

Политолог: Без българин на висок пост в ЕС, заради политически хаос и егоизъм у нас

„Големите западноевропейски държави сложиха на мястото им източноевропейските, защото си позволиха някаква форма на бунт и се опитаха да преместят „своите камъни в градинката на ЕС“. И това място на новите страни-членки не е на една маса с големите“...

публикувано на 05.07.19 в 09:05