„Срещи с българи на Острова“

Старозагорка е финалист в две категории на първите Български Бизнес Награди във Великобритания

Мариела Благовестова завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“ през 2011 година в паралелка със засилено изучаване на английски и немски език. Още същата година заминава за Лондон, където продължава образованието си в Британски университет със специалност Events Management & Fashion Marketing (Организация на Събития и Моден Маркетинг). Споделя, че пътят не е бил лек, тъй като освен за курсовите работи и презентациите е трябвало да се грижи и за семейството си и новородената си дъщеря, но е горда и щастлива от постигнатите резултати.

По време на обучението си Мариела работи почасово като промоутър и модел. И от двете начинания се учи на основни принципи на традиционния маркетинг, изграждането на бранд имидж и стратегии за бизнес развитие. Месец след завършването си започва първата си офис работа в английска фирма за малки забавни подаръци и канцеларски материали. Дори не успява да отиде на церемонията по дипломирането си, но казва, че не съжалява изобщо. Длъжността й е временна и няма общо с маркетинг, но я учи на организираност, ефективност и работа с хора в динамична корпоративна среда.

Мариела създава собствен уебсайт и бизнес профили в социалните мрежи, където намира нови клиенти. Междувременно ражда и второто си дете. След известно време включва в екипа си бранд специалист, който работи по проектите, свързани с лого дизайн и дизайн на рекламни материали, организатор на събития и уеб дизайнер. Мариела разширява познанията си по дигитален маркетинг като посещава множество курсове по работа със социалните мрежи, оптимизация за търсачките, видео маркетинг и контент маркетинг. Това става основния фокус на Мариела Благо Консултанси (Mariella Blago Consultancy).

Благодарение на активността си в социалните мрежи, през 2018, старозагорката става посланик на първите Български Бизнес Награди във Великобритания. Конкурсът се организира от две успешни бизнес дами на Острова, Деси Колева и Ирена Сиракова. Идеята на инициативата е да подкрепи и популяризира българския бизнес извън граница, както и да обори грешно-създаденото впечатление, че българите в Англия отиват там само, за да се облагодетелстват от държавата и да живеят на помощи. Всъщност нашите сънародници имат много идеи и работят над тях. Развиват малки и големи бизнеси успешно, чрез което подпомагат и Британската, и българската икономика.

Освен посланик, Мариела е и финалист в 2 от 24-те категории на Бизнес Наградите – Онлайн Бизнес на Годината и Фокус върху Клиента. Победителите във всяка категория ще бъдат обявени на 12-ти май на тържествена церемония по награждаване във финансовия център на Лондон и Великобритания, Канари Уарф. На събитието се очаква да присъстват много български и интернационални медии, кметове на различни общини в Лондон, членове на големи бизнес асоциации, кметът на Лондон и Принц Кирил и семейството му. 

В звуковите файлове можете да чуете интервюто на Ина Николова с Мариела Благовестова.

Галерия

Още от категорията

Цанка Петрова: Щастието е въпрос на личен избор

Цанка Петрова е от балканския град Срелча. Тя живее в Лондон от 2011-та година. Казва, че най-ценния подарък, който й е донесъл животът в космополитния град, е широкия мироглед. Тук е срещнала хора от всякакви континенти и националности; хора с много..

публикувано на 21.07.19 в 11:50

Две млади българки създават и ръководят Лондонския оркестър за филмова музика

Единственият в Лондон Оркестър за филмова музика е създаден и се ръководи от две сестри, български класически музикантки – пианистката Росица Душева и виолончелистката Ивелина Душева-Марсиал. Основан е през 2014-та година и се развива бързо и..

публикувано на 14.07.19 в 11:50

В Лондон българското хоро увлича със сложните стъпки и ритми

Днес ви представяме Анелия Траянова. Тя е от Симитли, от малка е свързана с българските народни танци, които носи, показва и разпространява в Лондон, а вече - и в много други краища на Англия. Анелия е само на 30 години, от няколко години ръководи клуб..

публикувано на 07.07.19 в 11:50

Как една майка помага на децата си да бъдат успешни в английската си среда, но да останат българи

В края на учебната година, в рубриката „Срещи с българи на Острова“, Ина Николова ни представя две деца от българското училище „Звънче“ в Лондон, майка им и тяхната учителка. Когато си българско дете, което расте в българско семейство, но си..

публикувано на 30.06.19 в 11:50

Как се меси български хляб в Британската библиотека

В поредната среща с българи на Острова ви представяме Адриан Апостолов от Стара Загора. В родния си град той е бил социален работник, ресурсен учител, а втората му работа и любимо занимание е било правенето на хляб. Преди няколко години с..

обновено на 25.06.19 в 12:27

И в Англия е трудно – съвсем различен свят

В поредната серия от „Срещи с българи на Острова“ ви представяме Галя. Уважаваме нейното желание да участва в този проект без да споменаваме второто ѝ име и откъде е от България. Галя е в Обединеното кралство от 3 години, след като 26 години е..

публикувано на 16.06.19 в 11:50
Лондон, Кметството

Когато Лондон е място за професионален растеж и спокоен живот

Мартина Бонева е на 34 години, от град Русе, от 4 години живее и работи в Лондон. Там е заедно с детето и съпруга си. Професионалния си път започва от почистването на домове, преминава през болногледач, за да стигне днес до координатор във фирма за..

публикувано на 09.06.19 в 11:50

В деня на Ботев българин представя националните герои в Ню Йорк

„Нeзабравимата България“ е родолюбив проект, който чрез художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии, популяризира българските национални герои. Началото поставя Искрен Красимиров -  млад режисьор. Той решава да прави филми, с които да..

публикувано на 02.06.19 в 11:00

245 деца запазват връзката с България в българското училище „Звънче“ в Лондон

Българското училище "Звънче", което  посещават децата в два района на Лондон - Сатън и Сърбитън, отбеляза през уикенда с голям празник своята 10-годишнина. Учениците и родителите имаха Урок по родолюбие със създателя на проекта "Незабравимата България"..

публикувано на 26.05.19 в 15:05

Над 50 български творци празнуваха 24 май заедно с лондончани

Фестивал в центъра на Лондон, посветен на 24 май, Деня на българската писменост, просвета и култура събра вчера следобед  стотици българи и лондончани.  Над 50 български творци в английската столица – музиканти, танцьори, актьори, певци, станаха част..

публикувано на 20.05.19 в 13:30