Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистката Венелина Попова спечели делото срещу Община Стара Загора

Старозагорският административен съд се произнесе в полза на бившия кореспондент на БНР в града - журналистката Венелина Попова, по жалбата ѝ срещу кмета на Общината Живко Тодоров. Попова заведе дело срещу местната власт за отказ на общинското ръководство да ѝ предостави справка по Закона за достъп до обществена информация относно сключените от Общината договори за медийни услуги и реклама за периода 2018-2019 година.

С постановеното на 17-ти май решение, Административният съд задължава кмета на община Стара Загора Живко Тодоров да предостави достъп до исканата информация. Като мотиви съдът посочва, че  отказът на общината е незаконосъобразен и без ответника да се позовава правно и фактически на текстовете на Закона за достъп до обществена информация.

Решението не подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

"Касае се за публични средства и гражданите имат право да знаят как се изразходват", заяви пред Радио Стара Загора Венелина Попова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Днес честваме Дарин, Дария, Дарина, Хрисант и Найден

На 19 март празнуваме имения ден на Дария, Дарина, Дарин, Найден.    Свети мъченици Дария и Хрисант са светци от тъмните години на гоненията срещу християните. Хрисант бил младеж от богато семейство от Александрия, който бил пратен в Рим на..

публикувано на 19.03.24 в 06:00

Окончателно: Условна присъда и глоба от 12 хил. лв. за Янко Янков заради купуване на гласове

След решение на ВКС на Янко Янков са наложени наказанията „лишаване от свобода“ за 2 г. с изпитателен срок от 4 г. и „глоба“ от 12 000 лв. заради купуване на гласове в проведените през 2019 г. избори за общински съветници в Стара Загора , съобщиха..

публикувано на 18.03.24 в 18:44

Дете почина при нещастен случай в Казанлък

Дете почина при трагичен инцидент в Казанлък.  По първоначална информация преди около час група ученици са играли в двора на СУ "Екзарх Антим Първи", когато едното дете се свлякло на земята.  Лекарят от пристигналата линейка само е констатирал смъртта..

публикувано на 18.03.24 в 17:55

Кметовете от областта настояват за участие на общините в разпределението на средствата по Зелената сделка

Общините също да бъдат включени и да участват в разпределението на парите по „Зелената сделка“. Зад това искане се обединиха всички 11 кметове на общини в област Стара Загора след заседание, проведено при областния управител. На извънредна..

публикувано на 18.03.24 в 17:02

Почина пострадал при катастрофата в Прохода на Републиката

Починал е един от пострадалите при катастрофата в Прохода на Републиката, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Мъжът е на 50 години и е издъхнал в болницата. Тежкият пътен инцидент стана на 15 март около 18:30 ч. и затвори..

публикувано на 18.03.24 в 16:24

За разбита врата и туристи вътре в Чинията на Бузлуджа, алармират от фондация "Проект Бузлуджа"

„Паметникът Бузлуджа - отворен за туристи – но не такива, които искат да плащат такси, а такива, които вандалстват и рушат“. Този пост на архитект  Дора Иванова, придружен с видео от вътрешността на "Чинията",  се появи през почивните дни в социалните..

публикувано на 18.03.24 в 16:12

Свещеник обяви гладна стачка заради касираните избори за сливенски митрополит

Гладна стачка в знак на протест и несъгласие с решението на Светия синод да касира окончателно изборите за митрополит на Сливенска епархия обяви пред медиите отец Иван. Едновременно с протеста върви подписка за и против избирането на епископ..

публикувано на 18.03.24 в 16:08

Изследват за туберкулоза в затвора в Сливен

Днес за първи път се провежда скрининг за туберкулоза на лица, лишени от свобода и служители в затвора в Сливен. Това съобщи д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ –Стара Загора. Инициатива е във връзка с  24..

публикувано на 18.03.24 в 15:13

Ползваме 5% отстъпка от данъка, ако подадем декларацията за доходите до 1 април

Остават две седмици, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация , припомнят от Националната агенция за приходите. За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да..

публикувано на 18.03.24 в 14:30

Почти двойно са се увеличили лекуваните от туберкулоза в Белодробната болница в Стара Загора

Почти двойно, за година, са се увеличили случаите на лекуваните от туберкулоза в Специализираната болница за активно лечение на пневмо - фтизиатрични заболявания в Стара Загора на фона на националната статистика, където случаите на установена..

публикувано на 18.03.24 в 14:22