Живко Тодоров:

Неистините много ме ядосваха, но отдавна го надживях

Поне три-четири пъти „ме ожениха“, честитиха ми и деца, и нови постове. Наближават избори, може пак „да има сватба“, шегува се кметът

Снимка: Атанас Жеков
В разгара на лятото, в чийто край предстои да се разпалят същинските предизборни страсти, разговаряме с кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров по въпроси извън дневния ред на общината и нейните жители. На финала на втория му мандат, който тепърва ще бъде отчетен с факти и ще бъдат правени анализи и формулирани изводите от извършеното, помолихме за лична равносметка пред слушателите.

Преди да преминем към въпросите той, държи да подчертае, че интервюто е по покана на Радио Стара Загора, а не е по негова инициатива, и в аванс опровергава възможните коментари, че той е настоял за личен разговор в контекста на наближаващия местен вот. Припомня, че е избягвал да отговаря на лични въпроси, защото кметът е този, който трябва да свърши определена работа, а това как се чувства или какво изпитва по време на своя мандат, остава скрито. Уточнява, че е приел разговора, защото иска да излъчи конкретни послания към старозагорци.

- Поехте кормилото на една от най-големите общини в страната съвсем млад и почти 8 години я управлявате. Оставайки сам със себе си задавали ли сте си въпроса „струваше ли си“ и какво си отговаряте?

- Да. Ако трябва да се върна назад и да избера отново дали да стана кмет, няма да се колебая и пак ще приема веднага. Защото, когато човек си задава въпроса какъв е смисълът на живота му и какво всъщност го води, винаги трябва да гледа какво ще остави след себе си. Защото всички сме преходни на този свят и е важно за нас да има ме конкретни неща, които да предадем на следващите поколения. Вярвам, че моето пребиваване на този пост е смислено, че след мен ще останат много неща, които са направени и които хората ще ползват дълги години напред и в това виждам смисъла на моето участие в местната власт.

- Какъв беше Живко Тодоров преди 8 години и какъв е сега?

- Преди – млад ентусиазиран, нахъсан, амбициозен, с голямо желание, с не толкова опит. Сега – с повече опит, все още амбициран, но по-трезв в оценките си и погледа си към нещата.

- Кое ваше лично качество Ви помага най-много?

- Упоритостта и най-вече това, че общественият интерес трябва да е на първо място. Смятам, че това ме е съхранило до този момент на поста, защото никога не съм поставял себе си, егото си или личния си интерес пред това да свърша работа за хората.

- А, кое Ви пречи?

- Пречи ми в много голяма степен безотговорността в много хора, които са в обществения живот и по-конкретно работещи в общината. Липсата на кадри също.

- Имах предвид лично Ваше качество, което Ви пречи?

- Като всеки друг човек аз имам своето его и то понякога ми е пречило.

- Какво Ви отне постът и какво ви даде?

- Отне ми личното време и възможности да прекарвам повече моменти с близките си хора, но в същото време ми даде възможност да работя за една обществена кауза, която носи и много удовлетворение и, разбира се, понякога разочарования?

- Кое мислите, от това, което сте натрупали като опит, ще Ви бъде полезно, дори когато се откажете от политиката?

Безценен опит е безспорно присъствието в местната власт. Кметът е отговорен за всичко. Носенето на отговорност  - това ми помага най-много да израсна като човек, защото аз никога не съм бягал за тези 8 години от отговорност. Дори смятам, че съм се нагърбвал с отговорности, които са били присъщи за други хора, но поради това, че не на всяко място е имало най-подходящия човек, се е налагало да поемам отговорност и вместо тях.

- Кой случай, проблем, човек или казус Ви накара да се почувствате безпомощен?

- Случаят с Паоло… безспорно ми беше най-мъчно, тъжно и се чувствах, трябва да Ви кажа, ужасно. Спомням си, че вървях пеша по пешеходната зона, когато се правеше поклонението на следващия ден и буквално краката ми се подкосиха като виждах физиономиите на хората, емоциите им. Тогава наистина се чувствах най-зле може би в живота си.

- А какво Ви отне за най-дълго време съня?

- Много са нещата. Но пак казвам – този случай наистина ме беше разтърсил изключително много. Ставаше въпрос за малко дете, за един наистина ужасен инцидент. И спомняте си, целият град беше потресен от случилото се.

Коя, според Живко Тодоров, е най-голямата му грешка като кмет, кога се е почувствал неразбран, кои клюки го разгневиха и кои - разсмяха, с колко приятели влезе във властта, и колко му останаха и на кого се чувства най-голям длъжник чуйте в интервюто в прикачения звуков файл.
Още от категорията

Д-р Ангел Кунчев

Д-р Ангел Кунчев: Социалните мрежи се включват в борбата с антиваксиналните движения

Най-големите социални мрежи също ще се включат в борбата с антиваксиналните движения. Това съобщи за Радио Стара Загора главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който тази седмица взе участие в международен форум в Белгия посветен на..

публикувано на 15.09.19 в 13:45

Общинският съветник Янко Янков, право на отговор

На 7.09. старозагорци станаха свидетели на два протеста организирани от граждани срещу законодателството за закрила на детето.  Граждански протест, в чиято организация участва общинският съветник   Янко Янков и граждански протест, в който имаше..

публикувано на 11.09.19 в 11:32

Стоян Петров: „Гражданите трябва да участват при взимането на важните решения за Казанлък“

52-годишният капитан III ранг о.р. инж. Стоян Петров бе подкрепен от структурата на БСП-Казанлък за кандидат за кмет на община Казанлък. Петров бе определен и за водач на кандидатската листа на формацията в Града на розите. Той влиза в предизборната..

публикувано на 10.09.19 в 15:09

До 22 септември ще бъде ясен кандидатът за кмет на ВМРО Стара Загора

До 22 септември трябва да стане ясна кандидатурата за кмет и листата за общински съветници на ВМРО Стара Загора за местните избори през октомври. Още за подготовката за предстоящите избори с  Евден Николов председател на ВМРО Стара Загора,  разговаря..

публикувано на 10.09.19 в 13:07

Защо пропадна общественото обсъждане на проекта за интегриран туристически продукт на Сливен?

Софийска фирма е изготвила проект за интегриран туристически продукт на Сливен, с който общината ще кандидатства за финансиране. Сумата, заложена за изпълнение на дейностите, възлиза на 9млн.лв.., от които 6млн местната администрация трябва да..

публикувано на 10.09.19 в 10:01

Кметът на Тополовград Божин Божинов ще се кандидатира за трети мандат

Кметът на Тополовград Божин Божинов ще се кандидатира за трети мандат на предстоящите местни избори през октомври. Намаляване на безработицата, търсене на нови инвестиции, обновяване на пътната мрежа в региона ще продължат да бъдат приоритетни и през..

публикувано на 09.09.19 в 11:23

Три инициативни комитета са се регистрирали до момента в общинската избирателна комисия

Общинската избирателна комисия започна работа на 4 септември, съгласно последното решение на Централната избирателна комисия, съобщи за Радио Стара Загора председателя на общинската комисия Теодора Крумова. Тя допълни, че ЦИК приема документи за..

публикувано на 06.09.19 в 16:07

Книгата "Духовните първенци на Любимец" възвръща от забравата имената на достойните фигури в пограничния град

Само преди броени дни Любимец отбеляза своята 50-та годишнина от обявяването си за град. Наред с тържествената програма юбилеят ще бъде запомнен и с издаването на второто преработено издание на книгата „Духовните първенци на Любимец“ . Автор на този..

публикувано на 06.09.19 в 15:35

Искра Михайлова: "Гласувано ми бе доверие да водя листата на "Възраждане" в Стара Загора"

Искра Михайлова ще бъде водач на листата с кандидати за общинския съвет на "Възраждане" в Стара Загора. От партията разкриха, че ще се включат в кметската надпревара със собствена кандидатура. "Кандидатите ще бъдат основно от структурата на партията, но..

публикувано на 03.09.19 в 20:10

Проф. Иван Върляков: Стара Загора е всичко за мен

Проф. Иван Върляков е кандидатът на социалистите за кмет на Стара Загора. Той е и водач на листата с 51 общински съветници. Номинацията му бе почти единодушно подкрепена на проведената градска конференция на БСП преди броени дни. Той е преподавател по..

публикувано на 03.09.19 в 12:23