Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Тодоров:

Неистините много ме ядосваха, но отдавна го надживях

Поне три-четири пъти „ме ожениха“, честитиха ми и деца, и нови постове. Наближават избори, може пак „да има сватба“, шегува се кметът

Снимка: Атанас Жеков
В разгара на лятото, в чийто край предстои да се разпалят същинските предизборни страсти, разговаряме с кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров по въпроси извън дневния ред на общината и нейните жители. На финала на втория му мандат, който тепърва ще бъде отчетен с факти и ще бъдат правени анализи и формулирани изводите от извършеното, помолихме за лична равносметка пред слушателите.

Преди да преминем към въпросите той, държи да подчертае, че интервюто е по покана на Радио Стара Загора, а не е по негова инициатива, и в аванс опровергава възможните коментари, че той е настоял за личен разговор в контекста на наближаващия местен вот. Припомня, че е избягвал да отговаря на лични въпроси, защото кметът е този, който трябва да свърши определена работа, а това как се чувства или какво изпитва по време на своя мандат, остава скрито. Уточнява, че е приел разговора, защото иска да излъчи конкретни послания към старозагорци.

- Поехте кормилото на една от най-големите общини в страната съвсем млад и почти 8 години я управлявате. Оставайки сам със себе си задавали ли сте си въпроса „струваше ли си“ и какво си отговаряте?

- Да. Ако трябва да се върна назад и да избера отново дали да стана кмет, няма да се колебая и пак ще приема веднага. Защото, когато човек си задава въпроса какъв е смисълът на живота му и какво всъщност го води, винаги трябва да гледа какво ще остави след себе си. Защото всички сме преходни на този свят и е важно за нас да има ме конкретни неща, които да предадем на следващите поколения. Вярвам, че моето пребиваване на този пост е смислено, че след мен ще останат много неща, които са направени и които хората ще ползват дълги години напред и в това виждам смисъла на моето участие в местната власт.

- Какъв беше Живко Тодоров преди 8 години и какъв е сега?

- Преди – млад ентусиазиран, нахъсан, амбициозен, с голямо желание, с не толкова опит. Сега – с повече опит, все още амбициран, но по-трезв в оценките си и погледа си към нещата.

- Кое ваше лично качество Ви помага най-много?

- Упоритостта и най-вече това, че общественият интерес трябва да е на първо място. Смятам, че това ме е съхранило до този момент на поста, защото никога не съм поставял себе си, егото си или личния си интерес пред това да свърша работа за хората.

- А, кое Ви пречи?

- Пречи ми в много голяма степен безотговорността в много хора, които са в обществения живот и по-конкретно работещи в общината. Липсата на кадри също.

- Имах предвид лично Ваше качество, което Ви пречи?

- Като всеки друг човек аз имам своето его и то понякога ми е пречило.

- Какво Ви отне постът и какво ви даде?

- Отне ми личното време и възможности да прекарвам повече моменти с близките си хора, но в същото време ми даде възможност да работя за една обществена кауза, която носи и много удовлетворение и, разбира се, понякога разочарования?

- Кое мислите, от това, което сте натрупали като опит, ще Ви бъде полезно, дори когато се откажете от политиката?

Безценен опит е безспорно присъствието в местната власт. Кметът е отговорен за всичко. Носенето на отговорност  - това ми помага най-много да израсна като човек, защото аз никога не съм бягал за тези 8 години от отговорност. Дори смятам, че съм се нагърбвал с отговорности, които са били присъщи за други хора, но поради това, че не на всяко място е имало най-подходящия човек, се е налагало да поемам отговорност и вместо тях.

- Кой случай, проблем, човек или казус Ви накара да се почувствате безпомощен?

- Случаят с Паоло… безспорно ми беше най-мъчно, тъжно и се чувствах, трябва да Ви кажа, ужасно. Спомням си, че вървях пеша по пешеходната зона, когато се правеше поклонението на следващия ден и буквално краката ми се подкосиха като виждах физиономиите на хората, емоциите им. Тогава наистина се чувствах най-зле може би в живота си.

- А какво Ви отне за най-дълго време съня?

- Много са нещата. Но пак казвам – този случай наистина ме беше разтърсил изключително много. Ставаше въпрос за малко дете, за един наистина ужасен инцидент. И спомняте си, целият град беше потресен от случилото се.

Коя, според Живко Тодоров, е най-голямата му грешка като кмет, кога се е почувствал неразбран, кои клюки го разгневиха и кои - разсмяха, с колко приятели влезе във властта, и колко му останаха и на кого се чувства най-голям длъжник чуйте в интервюто в прикачения звуков файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Таньо Брайков: Решенията на ВКС са окончателни и влезли в сила с обявяваното им

Вчерашното заседание на Общински съвет Стара Загора не играе положителна роля за репутацията на институцията. Такова мнение изрази в студиото на Радио Стара Загора бившият председател местния парламент Таньо Брайков. По думите му дори това, което..

публикувано на 26.04.24 в 17:25

Първи за годината Изпълнителен Комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите се провежда в столицата

Развитието на тютюнопроизводството в Европа, актуалната ситуация, проблемите и предизвикателствата пред сектора се обсъждат на първия за годината Изпълнителен комитет (ИК) на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB), в София. С цел..

публикувано на 26.04.24 в 12:30
Станчо Ставрев, кмет на община Тунджа.

Населението на община Тунджа се увеличава с предимно млади хора

С тържествена сесия на общинския съвет започна Празника на община Тунджа, който се отбелязва на 22 април.  На нея сс званието "Почетен гражданин на Община Тунджа" беше удостоен Атанас Мерджанов- народен представител  от ямболския избирателен..

публикувано на 22.04.24 в 11:17

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10