Десетки сигнали за умрели делфини по българското крайбрежие

Видът Морска свиня (Phocoena phocoena) е вече застрашен от изчезване в наши води

| обновено на 08.07.19 в 09:16
4
Снимка: wikipedia.org

Десетки сигнали за умрели делфини по българското крайбрежие са получени в последните 3-4 седмици. Сигналите са от почти всеки плаж по нашата ивица – от Крапец до плаж Делфин, каза за Радио Стара Загора Атанас Русев от Сдружението „Да запазим Корал“ и „За делфините“, който от години следи тревожния процес.

Като основна причина за измирането на делфинчетата-бебета той посочва незаконния риболов на калкан, който се извършва по бреговете на България, Украйна и Румъния. Морските обитатели попадат в бракониерските мрежи, които са стотици километри дълги и се задушават в рамките на от 3 до 5 минути. Очите на мрежата представляват ромбове със страни 18-20 см., а самата мрежа е тънка и найлонова, и за малките е „невидима“ във водата. Те по никакъв начин не я усещат или вече са много близко и са уловени. За разлика от бебета от вида Морска свиня, делфините  от другите видове отчитат тези мрежи на метри преди това. Русев подчерта, че имат доказателства и те са многократно потвърдени, а твърденията на български специалисти, че делфинчетата умират от морбили, международни експерти отхвърлят.

Уловът на калкан в Черно море е най-доходоносния бизнес в рибарството. Това е „златото“ на морето за рибарите в Черно море, заради цената на калкана. Съществуват квоти, специални разрешителни, регулация и всякакви законови разпоредби не само в България, но и в другите страни с излаз на Черно море. За жалост, през последните години се наблюдава трайна тенденция на намаляване на популацията и на калкан, в следствие нелегалния риболов, прекомерния улов и други фактори.

Размерът и обхвата на този нелегален риболов е толкова голям, че дори Интерпол има проект като глобална инициатива да разследва и преследва замесените в този "бизнес", оценен на 23 милиарда долара загуба за световната икономика.

По думите на Атанас Русев, в българските води липсва какъвто и да било контрол, официална статистика на загиналите делфини не се води, а институциите потулват случаите. Броят на сигналите в РИОСВ по черноморието драстично се разминава с този в регистъра на сдруженията, занимаващи се с проблема. Ако екоинспекциите отчитат 80-100 сигнала за умрели делфинчета по брега, в регистъра на „За делфините“ те са близо 450, каза още Русев.

През 2016г. лично премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент да се предприемат мерки, за да се спре нерегламентираният улов на калкан, но до момента такива няма, подчерта прородозащитникът. Миналата седмица Румънската брегова охрана е заловила в мрежа почти 6 км 25 мъртви делфинчета и около 1300 броя калкан, но в морето е оставена още 100 км мрежа, която с години ще лови морски обитатели, каза Атанас Русев.

В момента български природозащитни организации, съвместно с румънските им колеги от OCEANIC CLUB разработват географската информационна система, която ще бъде допълнена с данни от Румъния и Украйна, за всички масови случаи на измиране на делфини за последните 5 години. Случаите за тази година вече надхвърлят броя на загинали животни от предходните години и очакванията са тази година те да са много повече.

Според природозащитника, видът Морска свиня е застрашен от изчезване, той е най-малоброен в Черно море. От проучване на организациите, които се занимават със смъртта на делфинчетата, става ясно, че едва 1% от тях изплуват до брега, поне още 1000 остават в морето.

„Ако всяка година от бракониерска дейност се избиват между 3000 и 5000 делфинчета, до 10 години видът ще изчезне“, подчерта Атанас Русев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. Има снимки, които може да не са подходящи за хора със силна чувствителност.


Линкове към страниците на българската и румънската организации, работещи по проблема с делфините.
https://www.facebook.com/groups/savedolphinsBG/

Галерия

Още от категорията

Горя сметище на територията на оръжейния комплекс "Арсенал"

Запали се сметище на територията на оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък. Огънят е локализиран, останали са тлеещи места, но няма опасност за производството, работниците и близките населени места, потвърдиха от предприятието. Сигнал за пожарът в..

публикувано на 23.08.19 в 22:41

Куклени артисти от 7 държави пристигат за участие в "Пиеро" 2019

От 24 до 29 септември в Стара Загора ще се проведе 11-ият Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро" 2019. Организатори на феста, провеждан под патронажа на кмета на Община Стара Загора, са Държавен куклен театър – Стара Загора,..

публикувано на 23.08.19 в 16:18

Започна възстановяването на язовир „Хайдушко кладенче“ край Гълъбово

Със символична първа копка днес бе даден старт на проект за възстановяване и укрепване на стената на яз. „Хайдушко кладенче“ в землището на Гълъбово, съобщи за Радио Стара Загора заместник- кметът на общината инж. Пламен Бараков. Стойността на..

публикувано на 23.08.19 в 15:45

4 хиляди участници идват за фолклорния събор "Богородична стъпка"

В събота и неделя Община Стара Загора и Старозагорските минерални бани са домакини за 14-то издание на Националния тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка”. Целта на форума е да съхрани и популяризира музикално-песенното и танцово народно..

публикувано на 23.08.19 в 14:33

Организират безплатен превоз от Стара Загора за честванията на Шипка

По инициатива на кмета на Стара Загора Живко Тодоров е осигурен безплатен превоз до връх Шипка на 24 август по повод тържествата за отбелязване на 142 години от Шипченската епопея. Двата автобуса ще тръгнат в 8.00 часа от паркинга пред Регионална..

публикувано на 23.08.19 в 14:16

С богата програма град Мъглиж ще отбележи 50-годишен юбилей

Откриха официално  8-мия Международен художествен пленер в Мъглиж.  „Този пленер събира всички творци и родолюбци, за да покажат своите таланти – грънчари, художници, стъклописци и др.“, съобщи кметът на общината Господин Господинов. В..

публикувано на 23.08.19 в 14:09

Разпоредено е премахване на 622 тона складирани отпадъци в ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград

След реакция на кмета на община Димитровград Иво Димов по повод складиране на отпадъци на територията на ТЕЦ "Марица 3", РИОСВ - Хасково е разпоредила извозване и премахване на тези отпадъци от площадката на централата. Това съобщи пресцентърът на община..

публикувано на 23.08.19 в 13:45

Затварят прохода "Шипка" за транзитно преминаващи заради честванията на Шипченската епопея

За времето от 08:00 часа до 20:00 часа на 24 август   (събота) ще бъде ограничено движението на транзитно преминаващите  превозни средства през прохода Шипка във връзка с провеждане на Националното честване на 142-та годишнина от Шипченската епопея,..

публикувано на 23.08.19 в 13:14

Подменят уличното осветление в Димитровград

Община Димитровград ще подмени уличното осветление в града с бюджетни средства в размер на 1 млн. лева. Проектът предвижда закупуването на 267 лед осветителни тела с 55 вата мощност за булевардите и 277 с 40 вата мощност - за второстепенните..

обновено на 23.08.19 в 10:00

Туристи тръгват по стъпките на опълченците към Шипка

Отворен туристически поход за всички желаещи организират от Клуба по пешеходен туризъм към Туристическо дружество „Орлово гнездо“ в Казанлък на 24 август. Групата ще премине по пътя на опълченците, за да достигне до мястото на честванията на..

публикувано на 23.08.19 в 09:50