Две млади българки създават и ръководят Лондонския оркестър за филмова музика

Росица и Ивелина Душеви работят с изтъкнати композитори, най-новото в програмата им са песните на Queen

Единственият в Лондон Оркестър за филмова музика е създаден и се ръководи от две сестри, български класически музикантки – пианистката Росица Душева и виолончелистката Ивелина Душева-Марсиал.

Основан е през 2014-та година и се развива бързо и много успешно. Причините са, че много хора ценят музиката от филми, особено изпълнявана на живо, а двете сестри му посвещават много време, усилия и ентусиазъм. Създаден като Notting hill Film Orcherstra, на името на лондонския квартал, откъдето започва неговата история, той първоначално свири в стари лондонски църкви. От тази година стъпва в големи централни зали, а вече са в продажба билетите за  концерта с големите хитове на Фреди  Меркюри и “Куин” Freddiee Mercury/Queen Greatest Hits в зала  St John's Smith Square. Той ще се състоина15 ноември. 

През последните две години свирят на големи фестивали, сътрудничат си с най-известните съвременни неокласически композитори и автори на филмова музика като Ilan Eshkeri, Rachel Portman, John Powell, Amanda Lee Falkenberg и главния композитор на BBC Chris Nicolaides.

Планират скоро да организират концерти и в България.

Росица и Ивелина са от Поморие, завършили са Музикалното училище в Бургас и Музикалната академия в София, а после са специализирали във Великобритания и Европа. Живеят в Лондон, и двете преподават, а всяка свободна минута посвещават на оркестъра - менажират, провеждат конкурсите за музиканти, репетират. Работата им непрекъснато се усложнява, а към оркестъра вече има и хор. Миналата неделя ви разказахме за магичния спектакъл, създаден заедно с  групата за народни танци “Български ритми”, кавала на Илин Илиев и гласа на Мария Георгиева в църквата Sait Paul в Covent Garden, който става част от Коледния им концерт.

За радостта от усилието, за рисковете и удовлетворението, за любимата музика, чуйте повече в звуковия файл от разговора на Ина Николова с Росица Душева.


Повече можете да разгледате и чуете на:

https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.londonfilmmusicorchestra.com%2F%3Ffbclid%3DIwAR1SBUGbUvQ0OUyXQVBN4Lxy1T_jHf2Zgvo9ZmelTgU471qxSGdwHde-cvw&h=AT0PIsxAfQ8sx2bWohg_ZHLsvMdQlb2MOeGm1zWyUkybnzsu8dRjLeBpHtFz_8Y_7IXJCGXmtmBmL91585N4G1eGbHHHIQflIXAHruHMurE2lTk_3JI6W2LgZnLmpC9jcgrt

https://www.youtube.com/watch?v=-grdp6UcW0Y&t=7s&fbclid=IwAR3Exzy-_oPCeql33nJsg2q_zY5ethu_Itg801CEBgN_yMkethS3xGPWd5w

Произведението на главния композитор на BBC Chris Nicolaides: 

Снимките са от сайта на Лондонския оркестър за филмова музика.

Галерия

Още от категорията

Вера Маринова – Аткинсън: Трябва да водиш в нещо, за да се състезаваш

Вера Маринова е едно от най-големите имена в българската спортна журналистика. С нейния глас и коментари свързваме най-успешните години на българската художествена гимнастика от времето на Златните момичета. Тя самата също е била Златно момиче, част от..

публикувано на 15.09.19 в 11:50
Ирен Ценова

Ирен Ценова: Българската жена e моето вдъхновение

В рубриката „Британско-български истории“ днес ви представяме Ирен Ценова, а чрез разговора с нея, и една нова услуга, която все още не е професия, но навлиза сериозно на пазара на труда. Ако използваме най-употребявания все още английски термин..

публикувано на 08.09.19 в 10:50

Спортът възпитава ценности

Поредната среща в "Британско-български истории" е със старозагореца Веселин Иванов, състезател и треньор по бойно самбо, ММА и Сан-да. Той е Световен шампион по бойно самбо в категорията си за 2015 година, Европейски шампион за 2013-та. Спортист номер..

публикувано на 01.09.19 в 10:50
Миро Кокенов като водещ на българското тържество послучай 24 май в Сохо, Лондон, 2019г.

Старозагорец се снима в най-стария английски докторски сериал

Събеседникът, който ви представяме в рубриката „Британско-български истории“ е Мирослав Кокенов. С него вече сме ви срещали преди година, той е старозагорец, актьор, вече реализирал се по сцените в Лондон. Миро играе с голям успех на английски и..

публикувано на 25.08.19 в 10:50

Мечтая да остарея сред лозята в Англия

Поредната среща в рубриката „Британско-български истории“ е с Людмил Ангелов. Той е главен мениджър, който ръководи отглеждането на лозята на най-старата винарна в Англия, Denbies wine estate, трета по големина в страната сред още 180 производители...

публикувано на 11.08.19 в 10:50

Социална платформа образова безплатно стотици сънародници в Лондон

Катрин и партньорът й в живота, Бисер Джамбазов са създатели на Българска социална платформа в Лондон. Целта им е да помагат на сънародници като организират много евтини или безплатни курсове по английски език. Организират и други, професионални..

публикувано на 04.08.19 в 10:50
Асен Бозаджиев

Асен Бозаджиев: След всеки край идва ново начало

Асен Бозаджиев е поредният българин-емигрант, с който ви срещаме. Той е от Велинград. В България е имал собствена фабрика с 40 работници и 3 магазина, но кризата от 2008г. го принуждава да фалира и да емигрира. В Англия е от 8 години и..

публикувано на 29.07.19 в 09:42

Цанка Петрова: Щастието е въпрос на личен избор

Цанка Петрова е от балканския град Срелча. Тя живее в Лондон от 2011-та година. Казва, че най-ценният подарък, който й е донесъл животът в космополитния град, е широкият мироглед. Тук е срещнала хора от всякакви континенти и националности; хора с много..

публикувано на 21.07.19 в 11:50

В Лондон българското хоро увлича със сложните стъпки и ритми

Днес ви представяме Анелия Траянова. Тя е от Симитли, от малка е свързана с българските народни танци, които носи, показва и разпространява в Лондон, а вече - и в много други краища на Англия. Анелия е само на 30 години, от няколко години ръководи клуб..

публикувано на 07.07.19 в 11:50

Как една майка помага на децата си да бъдат успешни в английската си среда, но да останат българи

В края на учебната година, в рубриката „Срещи с българи на Острова“, Ина Николова ни представя две деца от българското училище „Звънче“ в Лондон, майка им и тяхната учителка. Когато си българско дете, което расте в българско семейство, но си..

публикувано на 30.06.19 в 11:50