Проблемът не е в хакерите, а в тези които не са защитили системата от атаки

Националната агенция за приходите  потвърди, че е имало неоторизиран достъп до сървъра ѝ. Говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров заяви, че изтеклата информация е конфиденциална, но съвпада с тази, съхранявана в НАП. Пробивът в системата е станал заради слабост в една от електронните услуги, предоставяна от НАП. Временно е спряна услугата "Възстановяване на ДДС от чужбина", от която се вярва, че е осъществен пробивът.

Към момента тази уязвимост е отстранена и възможностите за, най-общо казано, злоупотреба с тези данни, са ограничени. Съветът по сигурността приключи своето заседание под председателството на премиера Бойко Борисов, на него шефовете на службите, министърът на вътрешните работи и министърът на финансите обсъдиха действия след хакерската атака над сървърите на НАП. Предприети са мерки за минимизиране на щетите. Също така, по разпореждане на премиера, в другите държавни институции се извършва преглед на информационните системи с оглед констатиране на уязвимости по отношение на външен нерегламентиран достъп.

Не е ясно колко са засегнатите лица. България вече е поискала помощ от Европейската служба по киберсигурност. Отправена е била и молба към домейна, публикувал информацията, да я свали, но това не се е случило. Горанов уточни, че разпространяването на информация чрез руски домейн не е категоричен знак, че и хакерската атака е руска.

По този повод, по телефона, за коментар, потърсихме компютърния специалист Петко Петков, който пред три седмици направи пробив в електронната система на Община Стара Загора, като показа  възможност да се източат личните данни на всички граждани. Заради неговата демонстрация беше спряна системата за записване в училища и детски градини в общината, а самият той беше арестуван за 24 часа.

Защо се случи пробивът в системата на НАП и какво могат да направят потребителите, чиито данни станаха публично достояние, чуйте от разговора на Силвана Налбантова с Петко Петков от ZaraLab:Още от категорията

"Демократична България" залага на експерти в листата си

„Демократична България“ ще се яви на местните избори в Стара Загора като обединение с централната си регистрация, съобщи в интервю за Радио Стара Загора Димитър Чорбаджиев. В момента коалицията е на етап номинации и още не е решено дали ще..

публикувано на 23.08.19 в 15:45
Лъчезар Богданов

Икономиката ни усеща първите ефекти от забавянето на световната икономика

Растежът на българската икономика се забавя в синхрон с цялостната европейска и световна тенденция, отбеляза в интервю за Радио Стара Загора икономистът Лъчезар Богданов. Ефектът от световните процеси в икономиката обаче още не се усеща в пълна..

обновено на 23.08.19 в 09:25

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в страната е изготвило становище по предложените промени в имунопрофилактиката

Нееднозначно се приемат в съсловието на общопрактикуващите лекари предложените от Министерството на здравеопазването промени в имунизационния календар, с цел синхронизирането му с този на страните в Европейския съюз, коментира за Радио Стара..

публикувано на 22.08.19 в 09:24

Мария Динева ще бъде водач на листата за общински съветници на групата на „Народен съюз“

Мария Динева ще бъде водач на листата за общински съветници на   групата на „Народен съюз“, сред кандидатите са и останалите трима настоящи общински съветници. В състава на местната коалиция няма промени. Това съобщи Мария Динева в интервю за..

публикувано на 21.08.19 в 15:00

Не в АЕЦ, а във фотоволтаиците е бъдещето на енергийния пазар

Проектът АЕЦ „Белене“ не е нужен на енергетиката. Години наред  България ще трябва да доказва на ЕК необходимостта от новите ядрени мощности и тази инвестиция ще среща много трудности. Това заяви за Радио Стара Загора председателят на Българския..

публикувано на 20.08.19 в 14:56

Годишнината от боевете е добър повод за президентски указ

Честването на годишнината от Шипченската епопея е добър повод президентът да издаде указ, с който да възстанови името на връх Св. Никола, прекръстен на Шипка с тоталитарно решение през 1977 г., посочи в интервю за Радио Стара Загора историкът проф...

публикувано на 20.08.19 в 11:45

Стефан Гамизов: Процедурата за АЕЦ "Белене" е неoсъществима

До момента в процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене" са подали заявления руската фирма "Росатом" и Корейската хидроядрена компания. Очаква се до края на деня да подаде документи и китайската Си Ен Ен Си.  Желание да участват в..

публикувано на 19.08.19 в 15:57

Албена Симеонова, БАБ: Биопроизводителите трябва да потвърдят данните си в електронния регистър

От днес 19 август, сертифицираните фирми  започват за попълват в електронния регистър на биологичните производители, преработватели, търговци и вносители информацията за своите клиенти. Съгласно изискванията на Закона за прилагане на  Общата..

публикувано на 19.08.19 в 15:05
Хитко Вачев

Църква от шести век бе разкрита край Габрово

Църква от шести век е разкрита при спасителни археологически разкопки на обходния път за Габрово , съобщи за Радио Стара Загора ръководителят на експедицията проф. Хитко Вачев . Той и неговият помощник Филип Петрунов от Националния археологически..

публикувано на 16.08.19 в 12:28

Цената на зърното се срива, залежават непродадени количества

450 кг. среден добив на жито и ечемик, което е с 20% по-малко от миналата година, отчитат след края на жътвата производителите от Южна България. Разликите в количеството на реколтата от декар между различните общини обаче е доста голяма, като най-добра..

публикувано на 15.08.19 в 09:10