Нощ на Персеидите край река Ропотамо

Снимка: От фб страницата на "Зелена Странджа"

Нощна разходка до устието на река Ропотамо, красиви нощни морски панорами и наблюдение на падащи звезди е новият поход, който организират в петък 9 август от Сдружение „Зелена Странджа“.

В събитието ще се включат и учениците от Клуба по астрономия на Природо-математическата гимназия в Бургас. Те ще разказват за звездите и нощното небе, и ще носят телескоп, с който ще може да се наблюдават персеидите, каза за Радио Стара Загора председателят на „Зелена Странджа“ Владимир Димитров.

Тръгването ще стане от Бургас в 19ч. и от паркинга на разклона за Беглик Таш в 20.15ч. Екипировката включва удобни обувки, вода, фенер, репелент против комари.

Маршрутът е по тесен асфалтиран път общо 7 км в двете посоки. Участниците ще посетят устието на река Ропотамо, закътания и красив плаж и паметника на замръзналия войник.

Всеки желаещ да се включи в нощната разходка, може да заяви това на сайта на сдружението, като записването ще става до часа на тръгване. Само за желаещите да ползват транспорт записването трябва да става поне ден по-рано, уточни Димитров.

В началото на август е най-интензивният метеорен поток през лятото - Персеидите, с около 150 метеора на час, припомни Димитров.

Следващият поход на „Зелена Странджа“ е в неделя 11 август.  Той ще бъде по един от най-живописните черноморски маршрути Ахтопол – Синеморец през река Велека и ще бъде съчетан с плаж.
Още от категорията

ФСБ се събират отново за празника на Несебър

За първи път от двадесет години легендарната българска рок група ФСБ се събира за концерт на празника на Несебър тази вечер от 22 часа на крепостните стени на Стария град.   Концертът ще бъде главната атракция от многобройните събития, с които градът..

публикувано на 15.08.19 в 09:45

Създаване на копие на оригинална картина на академик Дечко Узунов предлага инициатива на Художествена галерия Казанлък

Художествена галерия Казанлък стартира нова инициатива, набрала вече доста популярност в страната и по света. В двора на родната къща на акад. Дечко Узунов ще се провеждат творчески срещи, на които посетителите ще могат да нарисуват собствена творба по..

публикувано на 14.08.19 в 12:45

Дон Домат в Горно Ботево

За трета поредна година в старозагорското село Горно Ботево ще се състои единственият у нас Празник на домата „Дон Домат – плодът-зеленчук“. Той започва в 10.30 в парка на селото и ще продължи през целия ден с редуване на състезателна, изложбена и..

публикувано на 10.08.19 в 07:45

„Битката“ – състезание с кауза!

„Битката“ е уникално състезание за физиката и волята, в което на специална арена в с. Доспей край Самоков зрители и участници са във вихър от обрати, емоции, срещат очи в очи упоритостта, устрема и тактиката на силни личности. Освен несравнимо зрелище,..

публикувано на 09.08.19 в 13:16

Матерхорн – една сбъдната мечта, висока 4 478 м.

Върхът не е от най-високите, но е цел за алпинисти от цял сват, като своеобразен тест или трамплин за други, по-високи върхове. За старозагорския алпинист Енчо Енчев той е мечтана цел от дълги години. Това е първата му среща с Матерхорн на..

публикувано на 08.08.19 в 12:07
Снимка вестник

Конкурс за фотоколаж "НашиятЪ КазанлъкЪ" обявиха в Казанлък

Вестник „Искра“ и Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък обявиха конкурс за фотоколаж „НашиятЪ КазанлъкЪ“ . Целта на конкурса е да бъдат събрани стари снимки, картички  и документи, показващи  развитието на града през..

публикувано на 08.08.19 в 11:28

Кукленият театър в Бургас става на 65 години

 Той е създаден през 1954 година, а през 1962 година получава държавен статут. По повод годишнината театърът е подготвил изложба с 24-ри фотографии, които отразяват вълнуващи моменти от творческия процес и най-интересните постановки. Експозицията е..

публикувано на 04.08.19 в 12:05

Димо Димитров: И в правото, и в музиката трябва творчество

Адвокат, специалист по електроника и счетоводител създадоха една от най-новите старозагорски групи. От осем месеца председателят на Адвокатската колегия в Стара Загора и общински съветник Димо Димитров /вокал и соло китара/, Антон Николов /барабани/ и..

публикувано на 03.08.19 в 09:45

Весело лято с игрите на баба и дядо в парка на Старозагорските минерални бани

„Весело лято с игрите на баба“ – игри и забавления за деца започват днес от   10.30 ч. в парка на  Старозагорски минерални бани . Организатори са пет читалища от старозагорски села: Сладък кладенец, Казанка, Старозагорски минерални бани,..

публикувано на 03.08.19 в 09:30

Забраняват бурките в Холандия

След спорове, продължили 14 години, в Холандия беше въведена забрана на бурките, предаде ДПА. Дрехи, които прикриват лицето, като бурки и воали, вече не могат да бъдат носени в обществени институции като училища, болници и правителствени учреждения, нито в..

публикувано на 01.08.19 в 15:07